Överraskande många svenskar vill ha OS
Hälften av svenskarna vill följa spelen på plats i Sverige 2030, visar en ny undersökning. Om Paralympics och OS kommer till Sverige 2030 säger mer än hälften av svenska folket att de kan tänka sig att följa tävlingarna på plats på arenorna. Så många som var fjärde svensk kan tänka sig att se både Paralympics och OS på plats på arenorna. Det visar en undersökning som genomförts på uppdrag av Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Riksidrottsförbundet (RF).
Undersökningen som är gjord av Kantar Public 4-12 april innefattar drygt 3 300 intervjuer.
- Att så många vill se även Paralympics på arenorna är ett starkt kvitto på det vi upplever, intresset för parasport har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Idag har vi unga stjärnor, inte minst inom vinteridrott, som kan vara med och konkurrera fortfarande 2030. Men ett spel till Sverige handlar inte bara om medaljer. Det innebär också en långsiktig satsning på barn- och ungdomsidrott, folkhälsa, rörelse och elitidrott, på både vinter- och sommarsidan. En scen att visa upp Sverige som ledande inom demokrati, jämställdhet, tillgänglighet och inkludering, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande på SPK.
En av fyra svenskar uppger att de brukar titta när Paralympics sänds på tv. Och drygt tre av fyra tittar på OS.
- Idrottsintresset är stort i Sverige! Det är viktigt både för oss och svenska folket att spelen kan genomföras på ett demokratiskt och hållbart sätt. Men om förutsättningarna är rätt så har vi inte bara folkets stöd att gå vidare med en ansökan, de vill dessutom vara på plats och ta del av arrangemangen, säger Björn Eriksson, ordförande på RF.
Tidigare har det kommunicerats att förstudien har kommit fram till att Paralympics och OS ska arrangeras med befintliga arenor. Nya arenor ska inte byggas. Det är en förutsättning för folkets stöd och skapar förutsättningar för att genomföra spel på ett ekonomiskt och hållbart sätt. Som tidigare presenterats är sju av tio svenskar positiva till att Sverige söker OS och Paralympics om förstudien visar att Sverige kan genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel.
- I över 100 år har den svenska idrottsrörelsen samverkat med politiken, näringslivet och övriga civilsamhället i en unik modell. Sverige är dessutom en van, framgångsrik arrangör av stora evenemang. Att intresset är så stort för att faktiskt följa våra idrottare i OS och Paralympics på hemmaplan skapar förutsättningarna för att stärka den svenska modellen och fortsätta det arbete som förstudien påbörjat, med täta dialoger med alla dessa parter och intressenter. Tillsammans kan vi få världens största vintersportfest till Sverige 2030, säger Hans von Uthmann, ordförande på SOK.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden.
Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.
I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.