Överraskande många svenskar vill ha OS

Hälften av svenskarna vill följa spelen på plats i Sverige 2030, visar en ny undersökning. Om Paralympics och OS kommer till Sverige 2030 säger mer än hälften av svenska folket att de kan tänka sig att följa tävlingarna på plats på arenorna. Så många som var fjärde svensk kan tänka sig att se både Paralympics och OS på plats på arenorna. Det visar en undersökning som genomförts på uppdrag av Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Riksidrottsförbundet (RF).

Undersökningen som är gjord av Kantar Public 4-12 april innefattar drygt 3 300 intervjuer. 

- Att så många vill se även Paralympics på arenorna är ett starkt kvitto på det vi upplever, intresset för parasport har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Idag har vi unga stjärnor, inte minst inom vinteridrott, som kan vara med och konkurrera fortfarande 2030. Men ett spel till Sverige handlar inte bara om medaljer. Det innebär också en långsiktig satsning på barn- och ungdomsidrott, folkhälsa, rörelse och elitidrott, på både vinter- och sommarsidan. En scen att visa upp Sverige som ledande inom demokrati, jämställdhet, tillgänglighet och inkludering, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande på SPK.

En av fyra svenskar uppger att de brukar titta när Paralympics sänds på tv. Och drygt tre av fyra tittar på OS.

- Idrottsintresset är stort i Sverige! Det är viktigt både för oss och svenska folket att spelen kan genomföras på ett demokratiskt och hållbart sätt. Men om förutsättningarna är rätt så har vi inte bara folkets stöd att gå vidare med en ansökan, de vill dessutom vara på plats och ta del av arrangemangen, säger Björn Eriksson, ordförande på RF.

Tidigare har det kommunicerats att förstudien har kommit fram till att Paralympics och OS ska arrangeras med befintliga arenor. Nya arenor ska inte byggas. Det är en förutsättning för folkets stöd och skapar förutsättningar för att genomföra spel på ett ekonomiskt och hållbart sätt. Som tidigare presenterats är sju av tio svenskar positiva till att Sverige söker OS och Paralympics om förstudien visar att Sverige kan genomföra hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel.

- I över 100 år har den svenska idrottsrörelsen samverkat med politiken, näringslivet och övriga civilsamhället i en unik modell. Sverige är dessutom en van, framgångsrik arrangör av stora evenemang. Att intresset är så stort för att faktiskt följa våra idrottare i OS och Paralympics på hemmaplan skapar förutsättningarna för att stärka den svenska modellen och fortsätta det arbete som förstudien påbörjat, med täta dialoger med alla dessa parter och intressenter. Tillsammans kan vi få världens största vintersportfest till Sverige 2030, säger Hans von Uthmann, ordförande på SOK.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen