Äntligen en överenskommelse för damspelarna
Unionen och Arbetsgivaralliansen har tillsammans med Spelarföreningen och Elitfotboll damenats om ett nytt kollektivavtal för fotbollsspelare inom OBOS Damallsvenskan och Elitettan.
- Det är glädjande att ett kollektivavtal för damer inom elitfotboll nu finns på plats. Här har Unionen och Spelarföreningen hittat ett bra samarbete som vi ser fram emot att fortsätta utveckla, säger Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen.
Kollektivavtalet omfattar de två högsta serierna inom svensk damfotboll, OBOS Damallsvenskan samt Elitettan. Avtalet gäller från och med den 1 november 2023 till och med den 30 november 2026. I avtalet regleras villkor för bland annat sjuklön, ledighet, tjänstepension, kompetensutveckling och rätt till omställningsstöd efter karriären.
Protesterna har pågått länge och varit högljudda.
Det gick så långt att stjärnorna i damallsvenskan enades i en manifestation och stod på gränsen till en bojkott..
De gick samman och manifesterade mot att behöva spela utan kollektivavtal. De frågade sig vad som händer om de blir gravida eller allvarligt skadade.
Frågorna har funnits där länge, men all uppmärksamhet runt damlandslagets framgångar tonade ned debatten som pågick utanför planerna.
Där finns rapporter om märkliga händelser.
Att en klubbrepresentant ska ha läst ett förskrivet manus för truppen i ett lag. Hela styrelsen höll ett anförande för spelarna i klubben och annat och i en tredje förening delades en enkät ut bland spelarna.
Förändrar hela marknaden
28 november 2022 sades det förra kollektivavtalet upp. Utan det trädde svensk arbetsrätt i kraft som på vilken annan arbetsplats som helst. Inte minst Las blev aktuellt. Enligt lagen om anställningsskydd (blir en person tillsvidareanställd efter tolv månader på samma arbetsplats.
Därmed uppstod ett hot inom fotbollen, uppbyggd på många korta kontrakt och snabba övergångar.
– Klubbar har inte råd att anställa 24 spelare. Då måste de säga upp folk genom en arbetsbrist-process. Det blir hela havet stormar, påpekade då EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.
Han har representerat klubbarna medan spelarna tog hjälp av Arbetsgivaralliansen, som i idrottsfrågor bara vill förhandla med Unionen.
I våras gav sig ingen på den punkten, så några samtal kunde aldrig ens påbörjas.
På Men nu under hösten har parterna närmat sig varandra Fyra parter (EFD, Spelarföreningen, Arbetsgivaralliansen och Unionen) hade ett informellt samtal. Klubbarna lämnade över ett förslag till spelarsidan och öppnade för en slutförhandling.
Och nu har parterna kommit överens och ett nytt kollektivavtal är undertecknat.
Arbetsgivaralliansen och Unionen tillsammans med Elitfotboll Dam och Spelarföreningen är eniga.
– Väldigt skönt att. Avtaletär är bättre än det tidigare och spelarna behåller inflytandet över sina villkor, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare Spelarföreningen
Avtalet börjar gälla 1 november och löper fram till 30 november 2026 och gäller för samtliga anställda spelare i damallsvenskan och elitettan och reglerar villkor för försäkring, sjuklön, ledighet, kompetensutveckling och omställningsstöd efter karriären.
Avtalet befäster svensk damelitfotboll och det finns dessutom en överenskommelse om att vidareutveckla damelitfotbollen i arbetsgrupper.
– Tillsammans skapar spelare och klubbar en stark damelitfotboll i Sverige, som möter framtiden, sammanfattar Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar