Krönikor

Alternativ till ett förnyat Ullevi

Krönika: När Sverige skulle arrangera VM i fotboll 1958 behövdes fler och nya arenor bland annat i Malmö och Göteborg.

Och undan gick det. Göteborgs kommunfullmäktige tog ett första inriktningsbeslut i november 1955. I juni året efter togs det formella beslutet att bygga.

Pandemin har gett tid för reflektion och inte minst funderingar kring framtidens magiska ögonblick. Göteborg har många men också flera äldre arenor. Ullevi är en av de äldsta Lekens och minnenas plats. .Stor och ståtlig med sina pyloner om är något bedagad. Visst står det en hel del modernisering på önskelistan, skriver Lotta Nibell

Känner ett pirr och en förväntan

Krönika: Göteborg är sig inte riktigt lik utan ett myllrande evenemangsutbud och alla besökare som lyfter staden. Jag vet att hotellen, restaurangerna och övriga näringsidkare känner precis likadant. 

Det känns nästan overkligt. Över ett år av tomma arenor. Förhoppningsvis ska vi aldrig att uppleva detta igen.

Men i dag är det fest  Göteborg fyller 400 år. Vi är på väg att öppna. Liseberg slog upp portarna på torsdagen, vi på Scandinavium är på väg att göra det samma. Och framtidstron är stor, skriver Lotta Nibell.

Gör nu slut på den trista verkligheten

Krönika: 2020 blev ett förlorat år - nu behövs rätt förutsättningar för omstart med publik. Nu hoppas vi att regeringen lyssnar på branschen och ger oss möjlighet att successivt välkomna publik på evenemangen. Vi är redo och vi är övertygade om att publiken är redo. Sakta men säkert vill vi komma igång, skriver Lotta Nibell

Förtydligat branschen och affärslogiken

Krönika: Evenemangsnäringen har vuxit sig väldigt stark de senaste decennierna och är en viktig del av Göteborgs identitet och näringsliv. Evenemang skapar minnen för livet, ger livskvalitet och skapar sysselsättning åt bland annat unga och nya göteborgare. 2020 skulle bli århundradets rekordår med nio slutsålda spelningar på Ullevi, EM i handboll, laddade och vinstsugna hemmalag, ungdomsturneringar och mycket, mycket mera. Vem hade kunnat ana att 2020 skulle bli så totalt annorlunda? skriver Lotta Nibell

- Snårig och otidsenlig lagstiftning

Krönika I väntans tider… Det brukar i alla fall i min värld betyda en oerhörd längtan efter något väldigt speciellt. Och gärna lite spännande. Ett barns ankomst, den nya hundvalpen eller den hett efterlängtade drömresan. För min del kan det vara den mycket speciella känslan av pirr i hela kroppen minuterna innan bandet eller artisten kliver in på ett fullsatt Ullevi, skriver Lotta Nibell

Större krav på arrangörer och arenor

Krönika: Det är en besynnerlig tid vi befinner oss i. Gatorna är öde liksom många kontor och butiker. Plötsligt har vi fått ”svart bälte” i digitala möten…  För alla som liksom oss lever på att erbjuda mötesplatser för människor är detta en rejäl utmaning.

 Arenorna ekar tomt. Från att ha sett fram emot århundradets konsertsommar är vi i Göteborgistället inställda på att det blir svårt att arrangera publika evenemang överhuvudtaget och kanske för resten av året, skriver Lotta Nibell.

Ett unikt evenemangsstråk

I år fyller Got Event 20 år. Den 1april 1999 valde stadens politiker att dela upp dåvarande Fritid Göteborg i tre olika delar. Got Event fick förtroendet att hantera stadens stora arenor. Sedan dess har vi genomfört nästan 5 000 evenemang och lockat närmare 30 miljoner evenemangsbesökare, skriver Lotta Nibell, vd vid Got Event.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.