Krönikor

Alternativ till ett förnyat Ullevi

Krönika: När Sverige skulle arrangera VM i fotboll 1958 behövdes fler och nya arenor bland annat i Malmö och Göteborg.

Och undan gick det. Göteborgs kommunfullmäktige tog ett första inriktningsbeslut i november 1955. I juni året efter togs det formella beslutet att bygga.

Pandemin har gett tid för reflektion och inte minst funderingar kring framtidens magiska ögonblick. Göteborg har många men också flera äldre arenor. Ullevi är en av de äldsta Lekens och minnenas plats. .Stor och ståtlig med sina pyloner om är något bedagad. Visst står det en hel del modernisering på önskelistan, skriver Lotta Nibell

Känner ett pirr och en förväntan

Krönika: Göteborg är sig inte riktigt lik utan ett myllrande evenemangsutbud och alla besökare som lyfter staden. Jag vet att hotellen, restaurangerna och övriga näringsidkare känner precis likadant. 

Det känns nästan overkligt. Över ett år av tomma arenor. Förhoppningsvis ska vi aldrig att uppleva detta igen.

Men i dag är det fest  Göteborg fyller 400 år. Vi är på väg att öppna. Liseberg slog upp portarna på torsdagen, vi på Scandinavium är på väg att göra det samma. Och framtidstron är stor, skriver Lotta Nibell.

Gör nu slut på den trista verkligheten

Krönika: 2020 blev ett förlorat år - nu behövs rätt förutsättningar för omstart med publik. Nu hoppas vi att regeringen lyssnar på branschen och ger oss möjlighet att successivt välkomna publik på evenemangen. Vi är redo och vi är övertygade om att publiken är redo. Sakta men säkert vill vi komma igång, skriver Lotta Nibell

Förtydligat branschen och affärslogiken

Krönika: Evenemangsnäringen har vuxit sig väldigt stark de senaste decennierna och är en viktig del av Göteborgs identitet och näringsliv. Evenemang skapar minnen för livet, ger livskvalitet och skapar sysselsättning åt bland annat unga och nya göteborgare. 2020 skulle bli århundradets rekordår med nio slutsålda spelningar på Ullevi, EM i handboll, laddade och vinstsugna hemmalag, ungdomsturneringar och mycket, mycket mera. Vem hade kunnat ana att 2020 skulle bli så totalt annorlunda? skriver Lotta Nibell

- Snårig och otidsenlig lagstiftning

Krönika I väntans tider… Det brukar i alla fall i min värld betyda en oerhörd längtan efter något väldigt speciellt. Och gärna lite spännande. Ett barns ankomst, den nya hundvalpen eller den hett efterlängtade drömresan. För min del kan det vara den mycket speciella känslan av pirr i hela kroppen minuterna innan bandet eller artisten kliver in på ett fullsatt Ullevi, skriver Lotta Nibell

Större krav på arrangörer och arenor

Krönika: Det är en besynnerlig tid vi befinner oss i. Gatorna är öde liksom många kontor och butiker. Plötsligt har vi fått ”svart bälte” i digitala möten…  För alla som liksom oss lever på att erbjuda mötesplatser för människor är detta en rejäl utmaning.

 Arenorna ekar tomt. Från att ha sett fram emot århundradets konsertsommar är vi i Göteborgistället inställda på att det blir svårt att arrangera publika evenemang överhuvudtaget och kanske för resten av året, skriver Lotta Nibell.

Ett unikt evenemangsstråk

I år fyller Got Event 20 år. Den 1april 1999 valde stadens politiker att dela upp dåvarande Fritid Göteborg i tre olika delar. Got Event fick förtroendet att hantera stadens stora arenor. Sedan dess har vi genomfört nästan 5 000 evenemang och lockat närmare 30 miljoner evenemangsbesökare, skriver Lotta Nibell, vd vid Got Event.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.