Gör nu slut på den trista verkligheten
2020 blev ett förlorat år - nu behövs rätt förutsättningar för omstart med publik. Nu hoppas vi att regeringen lyssnar på branschen och ger oss möjlighet att successivt välkomna publik på evenemangen. Vi är redo och vi är övertygade om att publiken är redo. Sakta men säkert vill vi komma igång.
Nu har det gått ett år sedan pandemin svepte in över Sverige. Både arenor och stora delar av övriga samhället fick snabbt stängas ner. Den 11 mars fick 500 personer gå på ett evenemang för att två veckor senare begränsas ytterligare till endast 50 personer.
Sedan Frölunda Indians match mot HV71 här i Göteborgden 7 mars förra året har i princip ingen publik kunnat besöka någon av våra nio arenor.
Då, 90 evenemang med 350 000 besökare
För oss och våra arrangörer har det varit förödande. De två första månaderna förra året genomfördes 90 evenemang med ungefär 350 000 besökare.
Resterande del av året genomfördes ytterligare 170 evenemang. Helt utan publik. Inklusive konsekvensen av stängda restauranger, barer och loger. Det får naturligtvis stora konsekvenser när vi som arenaoperatör måste upprätthålla en stor del av verksamheten samtidigt som intäkterna i princip försvinner helt. Ishockey- och fotbollsföreningarna går så klart miste om ännu större summor.
Korttidsarbete har varit en livlina för många. Jag är också glad att vi lyckades ställa om internt så kostnader kunde kapas i tid. Klubbarna fick hyresfritt vilket vi i vår tur fått kompensation för från Göteborgs Stad.
Något som inte lyfts fram så ofta är vilka konsekvenser “publikfria” evenemang får för Göteborg som stad och region. Förutom den uppenbara förlusten av turistekonomiska effekter i miljardklassen påverkar det även jobbtillfällen och människors mentala hälsa. När inga evenemangsturister kommer till Göteborg och bor på hotell, äter på krogar eller shoppar i butiker märks det direkt. Got Events bidrag till stadens turistekonomiska omsättning brukar beräknas till drygt 1 miljard kronor. I Göteborg är det bara giganterna Svenska Mässan och Liseberg som matchar den siffran.
Vi kan ta två exempel, ett från kulturens värld och ett från sportens värld, Melodifestivalen och det årligen återkommande världsevenemanget Gothenburg Horse Show.
Melodifestivalen har genomförts i Scandinavium sedan 2003 och lockade förra året över 25 000 besökare till Scandinavium. 64 procent var turister som spenderade omkring 30 miljoner kronor i samband med sin vistelse i staden. I år blev det ingen Melodifestival i 50-årsjubilerande Scandinavium. Det var tomt och tyst.
Gothenburg Horse Show har sedan 1977 levererat makalösa ridsporttävlingar i Scandinavium. Under 2020 hann vi faktiskt genomföra evenemanget. Då vallfärdade 70 000 entusiastiska hästfans till arenan för att uppleva magi i manegen. Nästan 80 procent av besökarna var turister vilket innebar cirka 70 miljoner i turistekonomiska intäkter. I år genomförs visserligen tävlingarna mellan den 31 mars och 4 april men vi saknar 70 000 besökare och deras påverkan på staden.
Missar gemenskap och stämning
Utöver att Göteborg blir fattigare på både upplevelser och intäkter blir det alltså inte heller några arbetstillfällen för alla de som normalt jobbar bakom kulisserna eller för våra egna timanställda medarbetare. Under ett vanligt år har vi till exempel 600 timanställda medarbetare på lönelistan.
Men pengar är långt ifrån allt. Vi vet att publiken saknar liveevenemang och att fotbollsfansen längtar efter att se sitt favoritlag på Gamla Ullevi eller Bravida Arena. Undersökningar visar att människor helt enkelt mår lite sämre av att inte få uppleva den gemenskap, stämning och starka känslor som ett publikevenemang skapar.
Därför är det så oerhört viktigt att reglerna för att kunna öppna arenorna för publik igen blir logiska, transparenta och anpassade till verkligheten. Den kanske viktigaste faktorn är att tillåta ett publiktak utifrån arenans totala kapacitet istället för ett maxtak som gäller oavsett storlek på arenan. Självklart ska bedömningen ta hänsyn till aktuell smittspridning och de åtgärder som arrangören kan vidta för att genomföra evenemanget på ett säkert sätt.
Vi har under hela 2020, tillsammans med övriga branschen och våra olika arrangörer, förberett arenorna för säkra evenemangsupplevelser. Till exempel genom att fokusera på publikflöden vid utsatta områden som entréer, toaletter, restauranger och kiosker. Allt för att minimera risken ansikte mot ansikte-situationer.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar