Förtydligat branschen och affärslogiken

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Evenemangsnäringen har vuxit sig väldigt stark de senaste decennierna och är en viktig del av Göteborgs identitet och näringsliv. Evenemang skapar minnen för livet, ger livskvalitet och skapar sysselsättning åt bland annat unga och nya göteborgare. 2020 skulle bli århundradets rekordår med nio slutsålda spelningar på Ullevi, EM i handboll, laddade och vinstsugna hemmalag, ungdomsturneringar och mycket, mycket mera. Vem hade kunnat ana att 2020 skulle bli så totalt annorlunda?

Drömmen för både besökare och hallägare.

Den 11 mars infördes publikbegränsning på 500 personer, följt av max 50 personer den 29 mars. Sedan dess har inget varit sig likt och året har handlat om krishantering, planering och revidering, men faktiskt även om utveckling.

 Året har varit utmanande för alla med snabba svängningar mellan hopp och förtvivlan. Känslorna har varit många; från frustration till lätt uppgivenhet i all ovisshet. Men framförallt slås jag av hur en kris också svetsar samman och att vi är mer tacksamma för det som vi i vanliga fall tar för givet. 

Tacksam över mycket

I alla fall känner jag en stor tacksamhet trots allt när jag nu ska försöka summera det som inte blev århundradets rekord år utan istället ett historiskt krisår för hela världen. Jag är väldigt tacksam över att vi i bolaget varit förskonade från svår sjukdom med få insjuknade i pandemin. 

Jag är tacksam över att arbeta i en bransch och organisation som är van vid att hantera olika projekt, utmaningar och omställningar även i vanligt fall. Rutinerna kom snabbt på plats, i vissa fall var vi snabbare med åtgärderna än Folkhälsomyndigheten. Evenemang kan låta som glam och glamour, men alla vi som arbetar i branschen vet att det i synnerhet handlar om säkerhet och logistik. Riskanalyser och åtgärder är en naturlig del i vårt dagliga arbete. 

Jag är tacksam för att vi fick ett starkt första kvartal med EM i handboll, Gothenburg Horse Show, konserter, hockey och full aktivitet i bad- och övriga anläggningar. Det gav oss ett starkt ekonomiskt utgångsläge. 

Jag är tacksam över vår organisation och alla kollegor som snabbt ställde om till krisläge, covidanpassade arenor och tjänster samt löpande har hanterat olika utmaningar på bästa vis. Dessutom har vi tagit stora kliv framåt i digitaliseringen och har också flera intressanta utvecklingsprojekt i gång. Jag är väldigt glad att vi har en mångsidig arenapark där vi kunnat hålla igång förenings- och badverksamheten nästan hela året. Det har betytt mycket för göteborgaren, ung som gammal.  

Från globalt till enskilt

Nationellt har krisen fört oss i branschen ännu närmare varandra. Evenemangsnäringen är lika stor som många tillverkande industrier, men vi består av allt från stora globala koncerner till föreningar och enmansföretag. Vi har väldigt olika förutsättningar men behöver varandra för att det ska bli upplevelser och evenemang. Så ser vår verkstad ut. 

Tyvärr är vi inte lika enkla att mäta eller synliggöra varför det kan vara svårt för beslutsfattare att förstå hur näringen hänger ihop och hur den påverkas av olika beslut. 

En stor del av året har bestått i att förklara och förtydliga hur branschen och dess affärslogik fungerar. Jag är väldigt tacksam över alla nya och gamla branschkollegor samt hur alla slutit upp. Vi har sedan i somras haft veckoavstämningar och tät dialog. 

Tillsammans har vi arbetat för att öka beslutsfattarnas kunskap om branschens utmaningar och behov av delaktighet i besluten kring att åter kunna öppna upp för evenemang. Vi har agerat tillsammans och med omtanke om varandra och det ekosystem vi tillhör.

 Ett visst resultat har uppnåtts under året, men jag är samtidigt förundrad över att den bransch som genom direkta lagregleringar direkt stängdes ner inte har fått ett mer riktat fokus och en direkt dialog. Obegripligt och riktigt oroande. 

Genom vår branschorganisation European Arena Association har vi också en god inblick i hur andra länder hanterat branschen under pandemin, där det finns både bra och lite mindre bra exempel som Sverige kan lära av. Låt oss i branschen bara vara med i dialogen!  

 Ja, 2020 har präglats av ständiga förändringar. Jag vill tro att det kommer något bra ur varje kris och att förändring också kan leda till förbättring. Vi har i bolaget parallellt haft fokus på Framtidens Magiska Ögonblick och tillsammans ringat in ett antal fokusområden inom vilka det nu pågår spännande utvecklingsprojekt. Det kommer att bli riktigt bra!  

Scandinavium fyller 50 år

 Under året har vi också besvarat uppdraget från kommunfullmäktige kring finansiella risker kopplade till arenorna, där vi pekar på ett antal utmaningar som arenorna står inför, bortsett från pandemin. År 2021 fyller Sveriges första multiarena Scandinavium 50 år. En arena som har besökts av 28 miljoner människor, sett otaliga världsstjärnor och mästerskap, men som behöver lite kärlek för att kunna fortsätta leverera magiska ögonblick till göteborgare och tillresta. 

Vad skulle vara finare att få i födelsedagspresent än ett arenabeslut? Och vem vet, kanske kan det bli så då den politiska dialogen åter tar fart.

 Pandemin kommer att pågå och framförallt påverka oss ett tag till och även om arenorna är stängda i nuläget så är längtan hos publiken kvar. Är det något vi har lärt oss i år så är det vilka fördelar det digitala har, men också vilket oersättligt värde som finns i det mänskliga mötet. Längtan efter live är stor.

 Själv längtar jag efter Håkan, hästar och hockey!

Lotta Nibell

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.