Alternativ till ett förnyat Ullevi

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När Sverige skulle arrangera VM i fotboll 1958 behövdes fler och nya arenor bland annat i Malmö och Göteborg.

Och undan gick det. Göteborgs kommunfullmäktige tog ett första inriktningsbeslut i november 1955. I juni året efter togs det formella beslutet att bygga.

Pandemin har gett tid för reflektion och inte minst funderingar kring framtidens magiska ögonblick. Göteborg har många men också flera äldre arenor. Ullevi är en av de äldsta Lekens och minnenas plats. .Stor och ståtlig med sina pyloner om är något bedagad. Visst står det en hel del modernisering på önskelistan

Ullevi tillkom till fotboll-VM 1958, och har

Arkitektbyrån Jaenecke & Samuelson fick det prestigefyllda uppdraget att rita Nya Ullevi. Duon hade en rad spännande byggnader på sitt cv och uppfattades kunna kombinera funktionalism med ett uttrycksfullt formspråk. Våren 1958 stod Ullevi klar och grunden till evenemangsstaden Göteborg var därmed lagd.

Sedan dess har otaliga stjärnor från sportens och musikens värld passerat. Rekord efter rekord har satts och miljontals minnen har skapats i folkhaven. Under många årtionden har Ullevi varit en stor och stadig ikon mitt i hjärtat av Göteborg.

 Älskad och ifrågasatt

Älskad av många, ifrågasatt av andra. Debatten för eller emot rivning var högst aktuell efter att Bruce Springsteen fått både byggnad och lera att svänga 1985. Det politiska beslutet blev till slut att grundförstärka och på köpet tillkom ett garage. Ett klokt beslut om du fråga mig men då är jag ju självklart partisk.

Grundförstärkningen var visserligen en omfattande investering men under arenans livstid har ändå förhållandevis få större investeringar gjorts, trots att troligen både dagens evenemangsinnehåll och publikens förväntan skiljer sig från förväntningarna på 50-talet. Den initiala byggkostnaden för Ullevi landade på 30 miljoner kronor, vilket omräknat till dagens penningvärde motsvarar knappt 400 miljoner. Mycket pengar ja visst, men väldigt lite i arenasammanhang. Särskilt om man vill bygga Nordens största konsertarena.

Ullevi har fått sitt namn från spelens och lekens gud Ull i den fornnordiska mytologin. Under pandemin har det blivit väldigt tydlig vilken betydelse olika mötesplatser har för vårt välbefinnande. Särskilt platser där människor kan mötas ”på riktigt”. Där gemensamma intressen förenar olikheter som ålder, bakgrund och så vidare.

Vi fokuserar ofta på ekonomi och vad saker och ting kostar. Men värden kan ju uppstå i olika former, inte bara i kronor. Hur mycket är det värt att kunna uppleva världens stjärnor här på hemmaplan i lilla Göteborg? 

Framtiden, då?

Må gott ihop med gamla och nya vänner? Eller att någon hittar till föreningsgemenskapen istället för andra kretsar? Kanske också får sitt första jobb? Inspireras till stordåd och/eller får upp ögonen för samhällsviktiga frågor?

Pandemin har gett tid för reflektion och inte minst funderingar kring framtidens magiska ögonblick. Göteborg har många men också flera äldre arenor. Ullevi är en av de äldsta. Stor och ståtlig med sina pyloner om är något bedagad. Visst står det en hel del modernisering på önskelistan men kikar vi på leveransen så är Ullevi ”still going strong”. Och så många olika värden Ullevi har levererat sedan 1958. I det här sammanhanget kanske det passar att använda begreppet glädjekalkyl?

På vårt kontor ligger en bok som togs fram när Ullevi firade 50 år. Det är ju några år sedan men titeln är genial: ”Ullevi-de första 50 åren”. Känn på den. Andas både historia och framtidslust, eller som en god vän uttrycker det: nyckeln är tradition med förnyelse. Vi blickar framåt och har en önskan och vision om att Ullevi ska stå stadigt även fragment. Men självklart också följa tidens krav och utvecklas successivt. Ett första steg är att vi ihop med vår fastighetsägare har en idé om hur området runt Ullevi kan uppgraderas. Marken behöver ändå underhållas men skulle kunna få en annan utformning och funktion som skulle göra det bättre under evenemang men också i stadens vardag. Skapa liv och rörelse med utrymme för spontanitet. Dessutom behövs ingen biljett utan platsen är tillgänglig för alla.

Inga beslut är fattade och finansieringen återstår. Nu är vi där igen, kronor och ören.

Arenaekonomi är en sak men jag skulle hellre vilja att vi pratar om samhällsekonomi och vad vår bransch kan bidra med. År efter år. Och då menar jag inte bara turistekonomiskt utan hur kan vi bidra till ett hållbart samhälle. På riktigt.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

En majoritet av idrottens specialförbund röstade mot riksidrottsstyrelsen vid Riksstämman i Göteborg på lördagsförmiddagen. Därmed kvarstår taket det ekonomiska stödet på tio procent. Förbunden gick emot Riksidrottsstyrelsens förslag till höjning.Riksidrottsförbundet fördelar varje år cirka 1,8 miljarder kronor, i statliga anslag, till specialidrottsförbund, idrottsföreningar och RF-SISU distrikt. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.