- Snårig och otidsenlig lagstiftning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I väntans tider… Det brukar i alla fall i min värld betyda en oerhörd längtan efter något väldigt speciellt. Och gärna lite spännande. Ett barns ankomst, den nya hundvalpen eller den hett efterlängtade drömresan. För min del kan det vara den mycket speciella känslan av pirr i hela kroppen minuterna innan bandet eller artisten kliver in på ett fullsatt Ullevi.

Scandinavium brukar vara som en kokande kittel när Frölunda spelar. Kontrasten till dagens tystnad är markant

I år har begreppet ”i väntans tider” dock fått en helt ny innebörd. I mitten av mars stannande vardagen och livet upp. Vi har allt sedan dess försökt planera, parera och navigera i en väldigt annorlunda värld. 

30 år gamla regler

Vår bransch har drabbats oerhört hårt. Både av pandemin men dessvärre också av en snårig och otidsenlig lagstiftning.

Efter att ha arbetet nästan 30 år inom besöksnäringen är jag tyvärr inte förvånad. Regelverket är många gånger utformat utifrån en storskalig tillverkande industri. Det säger sig självt att en tjänsteintensiv bransch som inkluderar aktörer av olika format, storlek och juridisk form inte passar in där.

Däremot hade jag nog väntat mig att kunskapen om branschens struktur, näringsmässiga omfattning och betydelse skulle varit större bland våra beslutsfattare. Här finns utrymme för viss självrannsakan och i efterhand borde vi ha jobbat mer strategiskt med att höja kunskapsnivån. 

Lätt att vara efterklok

Men efterklokhet är alltid enkelt. Krisen har svetsat samman oss aktörer i branschen och nu hjälps vi åt att öka kunskapen om upplevelsenäringens ”ekosystem”. Det är positivt. Nu önskar vi att regeringen hörsammar behovet och agerar. Vi klarar inte väntans tider mycket längre.

Uppdraget som regeringen gett till Folkhälsomyndigheten att analysera möjligheterna för förändringar av förbudsförordningen är bra. 

Detsamma gäller att myndigheten löpande ska se över och vid behov anpassa allmänna råd eller rekommendationer för hur olika typer av arrangemang ska kunna genomföras på ett säkert sätt. 

Vi är också nöjda med att uppdraget ska utarbetas i nära dialog med företrädare för berörda sektorer.

Den tiden finns inte

Det som däremot oroar mig är tidshorisonten. Så här skriver regeringen: ”Uppdraget ska inledningsvis redovisas den 1 november respektive den 1 december 2020. Därefter ska uppdraget redovisas senast den 15:e varannan månad med start i januari 2021, eller mer frekvent vid behov med anledning av det epidemiologiska läget, så länge förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller.”

I väntans tider får i år en helt ny betydelse. Jag tror att väldigt få företagare, oavsett bransch, skulle kunna driva sin verksamhet hållbart utifrån dessa förutsättningar. 

’Det vi behöver är en långsiktig planeringshorisont för att kunna fatta kloka beslut och orka hålla verksamheten igång. Vi ställer oss helhjärtat bakom den svenska strategin och har förtroende för smittskyddsexpertisen men låt oss hjälpas åt att ta fram en konkret plan där ett successivt öppnande tillåts - utan att öka smittspridningen.

I förra veckan presenterade Göteborgs destinationsbolag, Göteborg & Co, en nationell undersökning som genomförts tillsammans med Visit Stockholm. 

Den visar att medborgarna gillar evenemang. Och ännu bättre; medborgarna längtar efter evenemang igen 2021. Helt korrekt anser de tillfrågade att evenemang ger ekonomisk tillväxt, fler jobb och en ökad turism. 

Innebär stolthet hos göteborg-arna

Detta i sin tur skapar liv och rörelse i staden, ökar gemenskapen och höjer livskvaliteten. Dessutom skapar det stolthet hos invånarna. Det är härligt att läsa att medborgarna både är insatta i och mycket positiva till vår bransch.

Nu är min innerliga förhoppning att också våra beslutsfattare begrundar dessa faktorer och inte fortsätter skylla på gammal lagstiftning. Vår bransch vill verka på samma villkor som andra branscher.

Vi vill ta ansvar, vi är kompetenta och vi har förberett oss noga. Ge oss nu chansen och låt väntans tider vara över!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.