- Snårig och otidsenlig lagstiftning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I väntans tider… Det brukar i alla fall i min värld betyda en oerhörd längtan efter något väldigt speciellt. Och gärna lite spännande. Ett barns ankomst, den nya hundvalpen eller den hett efterlängtade drömresan. För min del kan det vara den mycket speciella känslan av pirr i hela kroppen minuterna innan bandet eller artisten kliver in på ett fullsatt Ullevi.

Scandinavium brukar vara som en kokande kittel när Frölunda spelar. Kontrasten till dagens tystnad är markant

I år har begreppet ”i väntans tider” dock fått en helt ny innebörd. I mitten av mars stannande vardagen och livet upp. Vi har allt sedan dess försökt planera, parera och navigera i en väldigt annorlunda värld. 

30 år gamla regler

Vår bransch har drabbats oerhört hårt. Både av pandemin men dessvärre också av en snårig och otidsenlig lagstiftning.

Efter att ha arbetet nästan 30 år inom besöksnäringen är jag tyvärr inte förvånad. Regelverket är många gånger utformat utifrån en storskalig tillverkande industri. Det säger sig självt att en tjänsteintensiv bransch som inkluderar aktörer av olika format, storlek och juridisk form inte passar in där.

Däremot hade jag nog väntat mig att kunskapen om branschens struktur, näringsmässiga omfattning och betydelse skulle varit större bland våra beslutsfattare. Här finns utrymme för viss självrannsakan och i efterhand borde vi ha jobbat mer strategiskt med att höja kunskapsnivån. 

Lätt att vara efterklok

Men efterklokhet är alltid enkelt. Krisen har svetsat samman oss aktörer i branschen och nu hjälps vi åt att öka kunskapen om upplevelsenäringens ”ekosystem”. Det är positivt. Nu önskar vi att regeringen hörsammar behovet och agerar. Vi klarar inte väntans tider mycket längre.

Uppdraget som regeringen gett till Folkhälsomyndigheten att analysera möjligheterna för förändringar av förbudsförordningen är bra. 

Detsamma gäller att myndigheten löpande ska se över och vid behov anpassa allmänna råd eller rekommendationer för hur olika typer av arrangemang ska kunna genomföras på ett säkert sätt. 

Vi är också nöjda med att uppdraget ska utarbetas i nära dialog med företrädare för berörda sektorer.

Den tiden finns inte

Det som däremot oroar mig är tidshorisonten. Så här skriver regeringen: ”Uppdraget ska inledningsvis redovisas den 1 november respektive den 1 december 2020. Därefter ska uppdraget redovisas senast den 15:e varannan månad med start i januari 2021, eller mer frekvent vid behov med anledning av det epidemiologiska läget, så länge förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller.”

I väntans tider får i år en helt ny betydelse. Jag tror att väldigt få företagare, oavsett bransch, skulle kunna driva sin verksamhet hållbart utifrån dessa förutsättningar. 

’Det vi behöver är en långsiktig planeringshorisont för att kunna fatta kloka beslut och orka hålla verksamheten igång. Vi ställer oss helhjärtat bakom den svenska strategin och har förtroende för smittskyddsexpertisen men låt oss hjälpas åt att ta fram en konkret plan där ett successivt öppnande tillåts - utan att öka smittspridningen.

I förra veckan presenterade Göteborgs destinationsbolag, Göteborg & Co, en nationell undersökning som genomförts tillsammans med Visit Stockholm. 

Den visar att medborgarna gillar evenemang. Och ännu bättre; medborgarna längtar efter evenemang igen 2021. Helt korrekt anser de tillfrågade att evenemang ger ekonomisk tillväxt, fler jobb och en ökad turism. 

Innebär stolthet hos göteborg-arna

Detta i sin tur skapar liv och rörelse i staden, ökar gemenskapen och höjer livskvaliteten. Dessutom skapar det stolthet hos invånarna. Det är härligt att läsa att medborgarna både är insatta i och mycket positiva till vår bransch.

Nu är min innerliga förhoppning att också våra beslutsfattare begrundar dessa faktorer och inte fortsätter skylla på gammal lagstiftning. Vår bransch vill verka på samma villkor som andra branscher.

Vi vill ta ansvar, vi är kompetenta och vi har förberett oss noga. Ge oss nu chansen och låt väntans tider vara över!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.