Känner ett pirr och en förväntan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Göteborg är sig inte riktigt lik utan ett myllrande evenemangsutbud och alla besökare som lyfter staden. Jag vet att hotellen, restaurangerna och övriga näringsidkare känner precis likadant. 

Det känns nästan overkligt. Över ett år av tomma arenor. Förhoppningsvis ska vi aldrig att uppleva detta igen.

Men i dag är det fest  Göteborg fyller 400 år. Vi är på väg att öppna. Liseberg slog upp portarna på torsdagen, vi på Scandinavium är på väg att göra det samma. Och framtidstron är stor.

Den 6 mars förra året spelade Miriam Bryant i Scandinavium inför 6 800 hängiva fans. Dagen efter mötte Frölunda HV71 i en utsålt arena med 12 044 åskådare. Efter det genomfördes några enstaka hockeymatcher inför 50 personer. Därefter har ingen publik tillåtits. Men vi har genomfört evenemang utan publik.  Vi ser framåt med förväntan.  För egen del ser vi en evenemangskalender som nu stadigt fylls på med nya evenemang förutom de redan framflyttade. 

Bokar artister

Förra veckan blev både Zara Larsson och Molly Sandén klara för Scandinavium. Det ser riktigt lovande ut och vi alla har mycket att ta igen efter mer än ett år av stiltje. 

Vi vet genom olika undersökningar att publiken saknar liveupplevelser och jag tror inte det blir några som helst problem att fylla arenorna framöver. Jag tror snarare det kan bli en utmaning att få plats med alla artister som vill ut på turné och möta sin publik. 

Men till skillnad mot folktomma arenor är det ett angenämt problem för oss som arenaoperatör.

Jag har arbetat på Got Event sedan 2014. Det är sju år sedan men förutom pandemin har det inte varit några år av kris även om utmaningar funnits längs vägen. 

Vi som får lov att vara en del av upplevelseindustrin är lyckligt lottade. Det finns så mycket glädje, kreativitet och magi. Under dessa snart sju år har jag fått uppleva många fantastiska evenemang och många fantastiska människor. Allt från vårt eget årligen återkommande ridsportevenemang Gothenburg Horse Show till Håkan Hellströms utsålda konserter på Ullevi. Det är ståpäls varje gång. 

Konserten vi aldrig glömmer

Jag imponeras av hur transformationen sker mellan olika evenemang, publikatmosfären och hur allt är möjligt. Även det mest oväntade kan hända i live. Jag glömmer aldrig konserten med Foo Fighters 2015 när sångaren David Grohl trillade av Ullevis scen, blev gipsad men kom tillbaka och genomförde konserten. Den initiala paniken som snabbt ersattes av aktion i kulissen, fick läget under kontroll och konserten kunde fortsätta. 

”The show must go on!”  Det var en mäktig upplevelse.

Men nu är det över ett år sedan vi senast välkomnade publik på evenemangen och någonstans kan man känna sig lite ringrostig. Som tur är har vi kunnat hålla igång mer än 250 evenemang i fotboll och hockey även om publiken saknats. 

Men som vi längtar. Det börjar redan nu sprida sig ett pirr och förväntan i korridorerna. Vi är redo.

Något som också bidrar till en positiv framtidstro är Göteborgs återupptagna planer på att ersätta bland annat multiarenan Scandinavium. Jag vet ärligt talat inte vilken gång i ordningen det är men denna gång hoppas jag verkligen det leder hela vägen fram till ett beslut. Jag har stor respekt för utmaningen. Det handlar om stora investeringar men göteborgarna är verkligen värda en ny arena. 

Göteborg är en evenemangsstad och ska vi fortsätta att vara det krävs även en modern infrastruktur. Nu måste jag i och för sig berömma Scandinavium för arenan fungerar förvånansvärt bra även 2021. 

En atmosfär i världsklass

Alla som byggt arenor vet hur svårt det är, i synnerhet om många olika intressen och önskemål ska kunna tillgodoses. Visst, Scandinavium har med dagens mått vissa begränsningar när det gäller logistik och takhöjd men när det väl är dags för nedsläpp eller konsertstart är atmosfären i världsklass. 

Arkitekten Poul Hultberg med medhjälpare gjorde ett enastående jobb 1971, vilket Göteborg och göteborgarna har haft stor glädje av. Historiken talar för sig själv med alla artister och mästerskap som lockat miljontals besökare till arenan. Det ska vi vara glada för. 

Fram tills en ny arena står färdig kommer 50-årsjubilerande Scandinavium att fortsätta leverera magiska ögonblick. Vi är redo för återstart, the show will go on!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.