Stenhammar ger inte upp OS-tanken

”Vill Stockholm söka igen så anser jag att förutsättningarna att leverera ett bra sommar-OS är bättre i dag än de var för 15 år sedan”, skriver Olof Stenhammar i sin bok ”Det ordnar sig”. Inte heller IOK:s ordförande Jacques Rogge tycker att Stockholm är för litet. Läs här ett kapitel ur Stenhammars nyutkomna bok.
Skrattet och OS förknippas starkt med Olof Stenhammar. Foto: Ingvar Karmhed, Svd/Scanpix



Olof Stenhammar var generalen för hela satsningen när Stockholm ansökte om sommar-OS 2004. I boken berättar han om ett intensivt arbete för en stor stab av medarbetare och en påkostad kampanj som i det längsta såg ut att lyckas.

Bakom kulisserna

Han redogör för delar av vad som skedde bakom kulisserna med alla entusiastiska medarbetare, internationella kontakter, skriverier och debatter, skandaler, besvikelser och glädjeämnen. Han tar även upp det internationella rävspelet inom den internationella olympiska kommittén och hur det gick till när Stockholm inte var långt ifrån att bli värdland för sommar-OS.

Kampanjen följdes av mutanklagelser och mediedrev under två mörka år, men det stoppar inte Stenhammar från säga:

- Förutsättningarna för ett sommar-OS är bättre i dag än för 15 år sedan. Vi har nu dubbelt så många hotellrum och på arenafronten har en stor förbättring skett med tillkomsten av Nationalarenan i Solna och Stockholmsarenan vid Globen.

En myt med bara vinter-OS

Han relaterar också till ett möte med IOK:s ordförande Jacques Rogge som var på besök i juni vid firandet av OS i Stockholm 1912.

- Jag fick tillfälle att delta i en frukost med honom. Han konstaterade då att Stockholm och Sverige absolut inte är för litet för att arrangera ett OS, särskilt inte ett vinter-OS. Det är dock en myt, som tyvärr tycks ha bitit sig fast i Sverige, att ska vi ha ett OS så är det bara ett vinter-OS i Östersund/Åre som gäller.

Han har en stark övertygelse om vinsten med ett OS: ”Vi räknade med att ett sommar-OS hade ett värde på cirka 35 miljarder kronor totalt sett och skulle, med alla de framtida intäkter som strömmar in från utlandet, innebära Sveriges största exportorder någonsin.”

IKEA och Investor stora sponsorer

Olof Stenhammar berättar om hur han under den intensiva perioden måste ragga mer pengar från näringslivet. ”Vi hade fått ihop uppåt 50 miljoner kronor från näringslivet dittills i kampanjen. Vi skulle behöva minst 30–40 miljoner till. Stockholms stad beslutade att öka sin insats från 35 till 50 miljoner kronor.”

”Näst störste sponsor blev IKEA med ett värde på cirka 4 miljoner kronor i stöd. Det var ingenting som Ingvar Kamprad hade tänkt sig när vi började bearbeta honom.

Investor kom, när det hela var över, att ha bidragit med cirka 7 miljoner kronor under två år. De blev vår klart störste sponsor.”

Beträffande uppslutning och motstånd har ett stycke reserverats för en av dagens aktuella politiker. Stenhammar skriver ”Jan Björklund, numera skolminister och ordförande i Folkpartiet, var vår ende belackare på den borgerliga sidan. Folkpartiet blev därmed tillsammans med Vänsterpartiet i Stockholm våra enda politiska motståndare. Jag vet inte om Jan Björklund lärt sig räkna bättre som skolminister, men på den tiden kunde han det inte.”

Bondson och föregångare

Olof Stenhammar är bondsonen från Östergötland med en brokig bakgrund som busfrö i skånska internatskolor, försäljare av julgranar och swimmingpooler, sjöofficer, företagsledare inom Bonnierkoncernen med mera innan han bildade Optionsmäklarna, OM, bildades 1984.

Han införde optionshandel i Sverige och företaget blev banbrytande även internationellt. 1998 förvärvade OM Stockholms Fondbörs. Två år senare lade bolaget ett i hela världen uppmärksammat bud på Londonbörsen, och efter det förvärvades Helsingfors- och Köpenhamnsbörserna innan bolaget slogs ihop med Nasdaq till Nasdaq OMX 2008.

I "Det ordnar sig" berättar Olof Stenhammar personligt och inlevelsefullt om sin uppväxt och om hur han som börsmäklare kom i kontakt med optionshandeln i USA och skildrar det intrikata spelet när OM bildades i samarbete med Carnegie, SEB och Wallenbergs investmentbolag Investor.

Skänker miljoner igen

Olof Stenhammar är känd för sin humor och därav kanske han fann titeln till boken, nämligen ”Det ordnar sig”. Han berättar om episoder från sin tid i näringslivet, bland annat om Ingvar Kamprads syn på hur snus och bordeauxviner passar ihop och hur man får ett eget grund uppkallat efter sig i skärgården.

Men idrotten betyder mycket för Olof Stenhammar som efter OS-kampanjen tog ansvaret för Alpina VM i Åre 2007.
Entreprenören lyckades och är i dag en mycket förmögen man som gärna delar med sig av sin rikedom. För två år sedan skänkte Stenhammar 10 miljoner kronor till SOK med motiveringen:

- Jag brinner för den olympiska rörelsen och hoppas att pengarna kan bidra till fortsatta svenska OS-framgångar.
10 miljoner innebar den största privata donationen till svensk idrott någonsin.

Nyligen beslutade han att via sitt bolag AB Basen sponsra Värmdö IF med 400 000 kr/år de kommande fem åren.

- Jag känner att det är dags att också gräva där jag står. Jag har ju trots allt varit Värmdöbo sedan 1987.
I dag driver 71-årige Olof Stenhammar nu bland annat Siggesta gård, en ”upplevelsegård för hela familjen”.

Thomas Ejderhov

Fakta

Här på Idrottens Affärer kan du läsa ett kapitel ur Olof Stenhammars nya bok

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.