Stenhammar ger inte upp OS-tanken

”Vill Stockholm söka igen så anser jag att förutsättningarna att leverera ett bra sommar-OS är bättre i dag än de var för 15 år sedan”, skriver Olof Stenhammar i sin bok ”Det ordnar sig”. Inte heller IOK:s ordförande Jacques Rogge tycker att Stockholm är för litet. Läs här ett kapitel ur Stenhammars nyutkomna bok.
Skrattet och OS förknippas starkt med Olof Stenhammar. Foto: Ingvar Karmhed, Svd/ScanpixOlof Stenhammar var generalen för hela satsningen när Stockholm ansökte om sommar-OS 2004. I boken berättar han om ett intensivt arbete för en stor stab av medarbetare och en påkostad kampanj som i det längsta såg ut att lyckas.

Bakom kulisserna

Han redogör för delar av vad som skedde bakom kulisserna med alla entusiastiska medarbetare, internationella kontakter, skriverier och debatter, skandaler, besvikelser och glädjeämnen. Han tar även upp det internationella rävspelet inom den internationella olympiska kommittén och hur det gick till när Stockholm inte var långt ifrån att bli värdland för sommar-OS.

Kampanjen följdes av mutanklagelser och mediedrev under två mörka år, men det stoppar inte Stenhammar från säga:

- Förutsättningarna för ett sommar-OS är bättre i dag än för 15 år sedan. Vi har nu dubbelt så många hotellrum och på arenafronten har en stor förbättring skett med tillkomsten av Nationalarenan i Solna och Stockholmsarenan vid Globen.

En myt med bara vinter-OS

Han relaterar också till ett möte med IOK:s ordförande Jacques Rogge som var på besök i juni vid firandet av OS i Stockholm 1912.

- Jag fick tillfälle att delta i en frukost med honom. Han konstaterade då att Stockholm och Sverige absolut inte är för litet för att arrangera ett OS, särskilt inte ett vinter-OS. Det är dock en myt, som tyvärr tycks ha bitit sig fast i Sverige, att ska vi ha ett OS så är det bara ett vinter-OS i Östersund/Åre som gäller.

Han har en stark övertygelse om vinsten med ett OS: ”Vi räknade med att ett sommar-OS hade ett värde på cirka 35 miljarder kronor totalt sett och skulle, med alla de framtida intäkter som strömmar in från utlandet, innebära Sveriges största exportorder någonsin.”

IKEA och Investor stora sponsorer

Olof Stenhammar berättar om hur han under den intensiva perioden måste ragga mer pengar från näringslivet. ”Vi hade fått ihop uppåt 50 miljoner kronor från näringslivet dittills i kampanjen. Vi skulle behöva minst 30–40 miljoner till. Stockholms stad beslutade att öka sin insats från 35 till 50 miljoner kronor.”

”Näst störste sponsor blev IKEA med ett värde på cirka 4 miljoner kronor i stöd. Det var ingenting som Ingvar Kamprad hade tänkt sig när vi började bearbeta honom.

Investor kom, när det hela var över, att ha bidragit med cirka 7 miljoner kronor under två år. De blev vår klart störste sponsor.”

Beträffande uppslutning och motstånd har ett stycke reserverats för en av dagens aktuella politiker. Stenhammar skriver ”Jan Björklund, numera skolminister och ordförande i Folkpartiet, var vår ende belackare på den borgerliga sidan. Folkpartiet blev därmed tillsammans med Vänsterpartiet i Stockholm våra enda politiska motståndare. Jag vet inte om Jan Björklund lärt sig räkna bättre som skolminister, men på den tiden kunde han det inte.”

Bondson och föregångare

Olof Stenhammar är bondsonen från Östergötland med en brokig bakgrund som busfrö i skånska internatskolor, försäljare av julgranar och swimmingpooler, sjöofficer, företagsledare inom Bonnierkoncernen med mera innan han bildade Optionsmäklarna, OM, bildades 1984.

Han införde optionshandel i Sverige och företaget blev banbrytande även internationellt. 1998 förvärvade OM Stockholms Fondbörs. Två år senare lade bolaget ett i hela världen uppmärksammat bud på Londonbörsen, och efter det förvärvades Helsingfors- och Köpenhamnsbörserna innan bolaget slogs ihop med Nasdaq till Nasdaq OMX 2008.

I "Det ordnar sig" berättar Olof Stenhammar personligt och inlevelsefullt om sin uppväxt och om hur han som börsmäklare kom i kontakt med optionshandeln i USA och skildrar det intrikata spelet när OM bildades i samarbete med Carnegie, SEB och Wallenbergs investmentbolag Investor.

Skänker miljoner igen

Olof Stenhammar är känd för sin humor och därav kanske han fann titeln till boken, nämligen ”Det ordnar sig”. Han berättar om episoder från sin tid i näringslivet, bland annat om Ingvar Kamprads syn på hur snus och bordeauxviner passar ihop och hur man får ett eget grund uppkallat efter sig i skärgården.

Men idrotten betyder mycket för Olof Stenhammar som efter OS-kampanjen tog ansvaret för Alpina VM i Åre 2007.
Entreprenören lyckades och är i dag en mycket förmögen man som gärna delar med sig av sin rikedom. För två år sedan skänkte Stenhammar 10 miljoner kronor till SOK med motiveringen:

- Jag brinner för den olympiska rörelsen och hoppas att pengarna kan bidra till fortsatta svenska OS-framgångar.
10 miljoner innebar den största privata donationen till svensk idrott någonsin.

Nyligen beslutade han att via sitt bolag AB Basen sponsra Värmdö IF med 400 000 kr/år de kommande fem åren.

- Jag känner att det är dags att också gräva där jag står. Jag har ju trots allt varit Värmdöbo sedan 1987.
I dag driver 71-årige Olof Stenhammar nu bland annat Siggesta gård, en ”upplevelsegård för hela familjen”.

Thomas Ejderhov

Fakta

Här på Idrottens Affärer kan du läsa ett kapitel ur Olof Stenhammars nya bok

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.