Emma har sprängt gränser
I dag är hon 33 år och har en tillvaro fylld av upplevelser. Det är elva år sedan det där loppet i Moskva när hon med tiden 29.96 satte nytt världsrekord och blev först under 30 sekunder.
Har hittat sin nisch
2005 klev hon upp ur bassängen och ansåg att det fick vara nog.
Därefter har hon sökt en civil karriär och även en identitet. Funnit den, hittat sin nisch på arbetsmarknaden och mår i dag bra.
Omställningen från idrottskarriären till en hårt arbetande, målinriktad affärskvinna har inte gått spikrakt uppåt. Hon har provat på olika jobb och försökt ta lärdom.
- I dag jobbar jag för att skapa välmående organisationer, personer och föreningar i både mental och fysisk hälsa, som hon beskriver det.
Om personlig utveckling
Emma Igelström föreläser och jobbar inom personlig utveckling och har hämtat mycket av sin kunskap från egna erfarenheter.
Hon tycker att hon funnit sin rätta nisch på arbetsmarknaden.
- Viljan att dela med sig av det jag har upplevt känns oerhört viktigt.
Vad var dina önskemål som liten om att få arbeta med när du blev vuxen?
- Det var lite olika. Bl a högpresterande yrken som läkare, jurist, stadsminister med mera...
Alltid ambitiös
Hon var mån om bra betyg i skolan hemma i Karlshamn. På gymnasiet pluggade hon vid samhälls- och ekonomiprogrammet och sedan följde studier på universitetet.
- Jag ville göra karriär både som simmare och i yrket.
Hon kom att hamna i bank- och finansvärlden och blev snart chef. Hur var det?
- Min ambitionsnivå var hög. Men det kändes lite märkligt på jobbet.
"Vi är olika"
Hon upptäckte skillnaden från elitidrotten där hon var van vid människor som hade en enorm drivkraft.
- När jag kom ut i arbetslivet insåg jag att alla är olika. Men jag insåg också att det inte var mina medarbetare som skulle anpassa sig. Det var jag som blev tvungen att inte alla drivs av höga mål.
Emma funderade mycket på hur det skulle bli, när hon slutade tävlingssimma. Hon märkte hur inte bara hon själv utan även andra idrottare vet så lite om vad omställningen innebär.
- Idrotten måste ägna mera tid och resurser för att vi ska få välmående personer, föreningar och förbund. Vi ska inte bara fokusera på prestationer.
Kampen mot ätstörningar
Hennes personliga motgångar kommer hon ifrån, men i dag kan hon ändå se en viss nytta.
Kampen mot ätstörningar förföljde henne under många år. I mars 2004 tog hon time-out från simningen för att genomgå en behandling på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby.
Hon beskriver själv kampen i sin bok "Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin" från 2006.
Försök till come-back
Efter sjukdomen gjorde hon ett försök till come-back, men tyckte inte längre att simningen var lika rolig och slutade helt sommaren 2005.
- Men jag fick ingen rädsla för motgångar. Ett ord som jag tycker har en för negativ klang. Det beror hur man tar sig igenom en motgång. Jag skulle inte vilja vara utan min resa.
Hon känner en viss stolthet:
- Resan genom livet med mycket mörker som vänts till en ljusare tillvaro efter hårt arbete är jag mer stolt över än hela min simkarriär!
Farmor tog med henne
Emma började simma redan som 6-åring, men hennes farmor tog henne med första gången till bassängen som 3-åring. Nästan omgående kände hon att simning var hennes grej och hon insåg att här skulle det krävas mycket träning för att bli bäst.
- Min främsta styrka var att kunna underkasta mig en extremt hård träning. Jag saknade smärtgräns. Karriärens bästa lopp?
En ung Emma Igelström med en av många internationella mästerskapsmedaljer. Foto: Scanpix
- Faktiskt inte när jag tog en VM- eller EM-medalj utan i stället ett SM i Landskrona utomhus 2002 med blåst och regn. Jag vann 100 meter bröstsim på lång bana och slog europarekordet, skrattar hon.
- Segertiden då hade faktiskt räckt till en finalplats på OS i London, tio år senare, tillägger Emma.
Tjänade en del
Gav simningen något ekonomiskt?
- Javisst, i slutet av 90-talet kom det in mycket prispengar i sporten och jag hade dessutom många bra sponsorer.
- I dag kämpar ett skikt med internationella elitsimmare om höga prispengar i framför allt Världscupen.
En TV-kändis
Emma Igelströms varumärke som tidigare simstjärna och numera föreläsare och coach inom hälsa och välmående är på stark uppmarsch. Hon uppfyller kraven på en idrottsprofil som har mycket att berätta om.
Ett fortsatt kändisskap såsom i simningen blev följden av deltagandet i TV3:s "Kändishoppet" och tidigare Mästarnas Mästare.
Först tackade hon nej på grund av rädslan att ge sig in på något hon inte är bra på. Men sedan ändrade hon sig. I dag vågar hon gå emot sina rädslor.
Bengt Skagerström
Emma i TV-programmet ”Kändishoppet” på TV3 tillsammans med från vänster Rami Shaaban, Jörgen Kruth, Glenn Hysén, programledare Adam Alsing, Tobbe Blom, Dominika Peczynski, Linda Thelenius och Emma själv. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.