Emma har sprängt gränser

Hon blev den första kvinnliga simmare, som sprängde drömgränsen 30 sekunder på 50 meter bröstsim på kortbana. Men simkarriären har ett slut och det hade också glädjen i livet. Emma Igelström misslyckades lyckligtvis med självmordsförsöket och har de senaste åren vänt mörkret till ljus igen.
Det historiska loppet 2002. Kortbane-VM i Moskva. Emma Igelström tog guld på 100 m bröstsim och slog världsrekord. Foto: Jessica Gow, Scanpix


I dag är hon 33 år och har en tillvaro fylld av upplevelser. Det är elva år sedan det där loppet i Moskva när hon med tiden 29.96 satte nytt världsrekord och blev först under 30 sekunder.

Har hittat sin nisch

2005 klev hon upp ur bassängen och ansåg att det fick vara nog.

Därefter har hon sökt en civil karriär och även en identitet. Funnit den, hittat sin nisch på arbetsmarknaden och mår i dag bra. 

Omställningen från idrottskarriären till en hårt arbetande, målinriktad affärskvinna har inte gått spikrakt uppåt. Hon har provat på olika jobb och försökt ta lärdom.

- I dag jobbar jag för att skapa välmående organisationer, personer och föreningar i både mental och fysisk hälsa, som hon beskriver det.

Om personlig utveckling

Emma Igelström föreläser och jobbar inom personlig utveckling  och har hämtat mycket av sin kunskap från egna erfarenheter.

Hon tycker att hon funnit sin rätta nisch på arbetsmarknaden.

- Viljan att dela med sig av det jag har upplevt känns oerhört viktigt.

Vad var dina önskemål som liten om att få arbeta med när du blev vuxen?

- Det var lite olika. Bl a högpresterande yrken som läkare, jurist, stadsminister med mera...

Alltid ambitiös

Hon var mån om bra betyg i skolan hemma i Karlshamn. På gymnasiet pluggade hon vid samhälls- och ekonomiprogrammet och sedan följde studier på universitetet.

- Jag ville göra karriär både som simmare och i yrket.

Hon kom att hamna i bank- och finansvärlden och blev snart chef. Hur var det?

- Min ambitionsnivå var hög. Men det kändes lite märkligt på jobbet.

"Vi är olika"

Hon upptäckte skillnaden från elitidrotten där hon var van vid människor som hade en enorm drivkraft.

- När jag kom ut i arbetslivet insåg jag att alla är olika. Men jag insåg också att det inte var mina medarbetare som skulle anpassa sig. Det var jag som blev tvungen att inte alla drivs av höga mål.

Emma  funderade mycket på hur det skulle bli, när hon slutade tävlingssimma. Hon märkte hur inte bara hon själv utan även andra idrottare vet så lite om vad omställningen innebär.

- Idrotten måste ägna mera tid och resurser för att vi ska få välmående personer, föreningar och förbund. Vi ska inte bara fokusera på prestationer.

Kampen mot ätstörningar

Hennes personliga motgångar kommer hon ifrån, men i dag kan hon ändå se en viss nytta.

Kampen mot ätstörningar förföljde henne under många år. I mars 2004 tog hon time-out från simningen för att genomgå en behandling på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby.

Hon beskriver själv kampen i sin bok "Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin" från 2006.

Försök till come-back

Efter sjukdomen gjorde hon ett försök till come-back, men tyckte inte längre att simningen var lika rolig och slutade helt sommaren 2005.

- Men jag fick ingen rädsla för motgångar. Ett ord som jag tycker har en för negativ klang. Det beror hur man tar sig igenom en motgång. Jag skulle inte vilja vara utan min resa.

Hon känner en viss stolthet:

- Resan genom livet med mycket mörker som vänts till en ljusare tillvaro efter hårt arbete är jag mer stolt över än hela min simkarriär!

Farmor tog med henne

Emma började simma redan som 6-åring, men hennes farmor tog henne med första gången till bassängen som 3-åring. Nästan omgående kände hon att simning var hennes grej och hon insåg att här skulle det krävas mycket träning för att bli bäst.

- Min främsta styrka var att kunna underkasta mig en extremt hård träning. Jag saknade smärtgräns. Karriärens bästa lopp?

En ung Emma Igelström med en av många internationella mästerskapsmedaljer. Foto: Scanpix

 

- Faktiskt inte när jag tog en VM- eller EM-medalj utan  i stället ett SM i Landskrona utomhus 2002 med blåst och regn. Jag vann 100 meter bröstsim på lång bana och slog europarekordet, skrattar hon.

- Segertiden då hade faktiskt räckt till en finalplats på OS i London, tio år senare, tillägger Emma.

Tjänade en del

Gav simningen något ekonomiskt?

- Javisst, i slutet av 90-talet kom det in mycket prispengar i sporten och jag hade dessutom många bra sponsorer.

- I dag kämpar ett skikt med internationella elitsimmare om höga prispengar i  framför allt Världscupen.

En TV-kändis

Emma Igelströms varumärke som tidigare simstjärna och numera föreläsare och coach inom hälsa och välmående är på stark uppmarsch. Hon uppfyller kraven på en idrottsprofil som har mycket att berätta om.

Ett fortsatt kändisskap såsom i simningen blev följden av deltagandet i TV3:s "Kändishoppet" och tidigare Mästarnas Mästare.

Först tackade hon nej på grund av rädslan att ge sig in på något hon inte är bra på. Men sedan ändrade hon sig. I dag vågar hon  gå emot sina rädslor.

Bengt Skagerström

Emma i TV-programmet ”Kändishoppet” på TV3 tillsammans med från vänster Rami Shaaban, Jörgen Kruth, Glenn Hysén, programledare Adam Alsing, Tobbe Blom, Dominika Peczynski, Linda Thelenius och Emma själv. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

Fakta

Namn: Emma Sofie Igelström

Ålder: 33 år (född 6 mars 1980)

Bor: lägenhet i Göteborg

Familj: dottern Olivia 6år och sambon Henric

Yrke: föreläsare och konsult inom coaching, hälsa mm

Bakgrund: Fd världsmästare i simning

Aktuell: I serien ”Konsten att börja om” och TV: 3:s Kändishoppet

Meriter

VM kortbana:  Guld år 2000, 4x100 meter medley i Aten, guld år 2002, 50 meter bröstsim i Moskva,
guld år 2002, 100 meter bröstsim i Moskva, guld år 2002, 4x50 meter medley i Moskva, silver år 2002, 200 meter bröstsim i Moskva.

EM lång bana: Guld år 2000, 4x100 meter medley i Helsingfors, guld år 2002, 50 meter bröstsim i Berlin, guld år 2002, 100 meter bröstsim i Berlin, silver år 2002, 4x100 meter medley i Berlin,  brons år 2002, 200 meter bröstsim i Berlin.

Representerat: Karlshamns SK, Helsingborgs SS, Spårvägen SF

 

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och golfspelaren Per-Ulrik Johansson.

Därpå följde orienteringens Annichen Kringstad. Sedan träffade vi Bernt Johansson följd av Erica Johansson, friidrottstjejen, och sedan fick vi bekanta oss med volleybollens stora stjärna, Bengt Gustafsson. Agneta Anderssons nya liv berättade vi om och likaså trädde Magnus Hedman, landslagsmålvakten i fotboll, fram och erkände hur svårt han hade haft, men att nu hade allt vänt.

Sedan var turen kommen till Lena Sulkanen, som vann VM 1983 och utsågs till Årets Idrottskvinna. Hon är än i dag bowling-Sveriges mest kända person. Tony Rickardsson reser nu som då mycket i öst. Han berättade om sitt nya liv inom Swedish Match. Victoria Sandell Svensson berättade om sitt nya liv som mamma och verksam inom EM-organisationen inför sommarens evenemang. Mats Näslund, aktuell i Mästarnas mäsare, trädde sedan fram.

Nu kommer förra simmerskan Emma Igelström.

Klicka och läs gärna de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Annichen Kringstad

Bernt Johansson

Erica Johansson

Hanna Ljungberg

Bengt Gustafsson

Agneta Andersson

Magnus Hedman

Lena Sulkanen

Tony Rikardsson

Victoria Sandell Svensson

Mats Näslund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.