"För många tjänar för mycket i dag"

Från att ha varit en notorisk målskytt som aktiv till att jobba med sponsring på Svenska Spel och även som expertkommentator har han nu landat i pensionärskapet och en tillvaro som inte innehåller så många måsten, men desto mer livsnjutning. Möt Ove Kindvall i serien ”Konsten att börja om”.
Ove Kindvall gjorde mål på mål. Han levererade verkligen och skötte sin uppgift, vare sig det var i IFK Norrköping, Feyenoord, IFK Göteborg och som en följd kom han att spela 43 landskamper. Foto: Scanpix


Ove inledde karriären med seniordebut redan som 17-åring i IFK Norrköping och blev sex år senare utlandsproffs i holländska Feyenoord. Där stannade han i fem säsonger och var oerhört omtyckt och hyllad, vilket inte är så konstigt.

129 mål på 144 matcher

På 144 matcher för klubben mäktade Ove nämligen med att göra smått fantastiska 129 (!) mål, vilket ger ett ganska otroligt målsnitt på 0,89 mål per match. Ett facit ingen svensk varit i närheten utav i holländska ligan, varken före eller efter.

Under dessa år blev Ove bland annat förste icke-holländare att vinna skytteligan, vilket han totalt gjorde tre gånger (-68, -70 och -71), tilldelades guldbollen (-66) och även Svenska Dagbladets guldmedalj (-69).

Dessutom representerade han Sverige i VM i Mexico 1970 och gjorde det matchavgörande målet mot Celtic i förlängningen i Europacupfinalen 1970 på anrika San Siro i Milano.

Fem säsonger i Feyenoord

Han tycker även att han tjänade bra pengar på tiden i Holland, åtminstone med den tidens mått mätt

- Jag hade bra betalt för mina fem säsonger i Feyenoord. Dels genom den fasta delen i kontraktet, dels tack vare våra goda poäng- och segerpremier. Men pengarna var ju ingenting man direkt sprang runt och funderade på, även om man inför vissa matcher, exempelvis finalen i Europacupen, visste att det skulle komma in några tusenlappar extra på kontot vid seger.

Efter sina fem år i Holland så flyttade han hem till IFK Norrköping, där han gjorde fyra säsonger och hann med ännu ett VM, nämligen det i Västtyskland 1974.

Ove Kindvall, till vänster, och Roland Sandberg hotar det maltesiska försvaret vid VM-kvalmatchen i fotboll på Valettas betong- och grusplan. Sverige besegrade Malta med 2-1. Foto: Jan Collsiöö, Scanpix

 

Avslutade i IFK Göteborg

Sedan avslutade han karriären med två år i IFK Göteborg innan han valde att lägga skorna på hyllan. Detta blott 34 år gammal 1977.

- Samtidigt som det var skönt att sluta så saknade man ganska snabbt gemenskapen och uppmärksamheten som fotbollen bar med sig. Men vid det laget var jag sliten och mätt, jag var färdig med det aktiva helt enkelt.

Lönerna i Allsvenskan på 70-talet var inte märkvärdiga.

- Här hemma i Sverige var det inga direkta summor att tala om, framförallt inte om man jämförde med tiden i Feyenoord.

Vill skaffa sig ett jobb

- Det var delvis därför jag gick till IFK Göteborg sista åren i karriären, för att jag blivit erbjuden ett bra jobb i stan. Då kände jag att det var viktigt att hitta en bana utanför fotbollen, bygga upp en civil karriär och samtidigt trygga familjens tillvaro ekonomiskt.

- En proffskarriär är så pass kort och intensiv, så man måste tänka lite på livet efteråt också. Även om det kanske inte alltid är så lätt när man är mitt uppe i det.

Några år efter den aktiva karriären blev Ove lagledare i IFK Göteborg, samtidigt jobbade han för Adidas efter att under sina år som spelare ha fått kontakt med generalagenten Gunnar Lundström.

Fortsatt resande med landslaget

- Jag funderade aldrig ens på att bli tränare. Men att vara lagledare var skoj, då fick man tillbaka lite av den där känslan kring att vara med i ett lag igen. Och att samtidigt jobba på Adidas och genom dem ha ytterligare fotbollsanknytning var kanon på alla sätt och vis.

Så småningom hamnade Ove hos Tipstjänst, som med tiden blev Svenska spel. Detta tack vare en vänskap med den nu avlidne legenden Lars-Gunnar Björklund. Där blev det mycket jobb med sponsring i främst Allsvenskan. Men även för olika landslag.

- Det blev en del resor med olika landslag. Både herrarna, damerna och diverse juniorer. Det var en kul period med många resor och nya intryck. Och fortfarande så var man med runt fotbollen även om man inte spelade själv.

"För mycket business"

Ove har även hunnit med att vara så kallad ”expertkommentator”, både för SVT och TV3. Något han var banbrytande med.

- Jag var en av de första bisittarna, eller ”experterna” om man så vill, i Sverige. Det var både kul och intressant uppdrag, man fick användning av mycket som man plockade upp under åren som aktiv. Det var kul att försöka förmedla i ord vad som hände på planen, men det är svårare än man tror.

När vi kommer in på dagens fotboll och pengarna som florerar där, då är Ove tydlig med sin ståndpunkt.

- Det har gått för långt! Det är för mycket business nu för tiden. Okej om de fem-tio bästa i världen tjänar miljonbelopp, de är ju ändå de bästa av de bästa så att säga.

Landslaget lyssnar på nationalsången innan gruppspelsmatchen mot Bulgarien vid Fotbolls-VM 1974 i Västtyskland. Fr. v: Ove Kindvall, Roland Sandberg, Conny Torstensson, Ralf Edström, Staffan Tapper, Ove Grahn, Björn Andersson, Kent Karlsson, Jan Olsson, Ronnie Hellström och Bo Larsson Foto: Freddy Lindström, Scanpix

 

Ove har en egen cup

- Men nuförtiden känns det som att man inte behöver vara speciellt duktig för att få ett lukrativt kontrakt med en klubb, det är för många som tjänar för mycket. Men å andra sidan, är klubbarna villiga att betala så är det klart att spelarna inte ska tacka nej. Det hade antagligen inte jag heller gjort om jag varit aktiv idag.

Numera är Ove pensionerad. Han gick i förtidspension 2005 som 62 åring och spendera tiden med familjen, i sommarhuset och med att helt enkelt njuta av livet.

Dessutom har IFK Norrköping namngett en cup efter honom.

- Fotbollen är numera ett helt avslutat kapitel i mitt liv. Nu är det min hustru, mina barn och barnbarn samt andra nära och kära som får min tid. Men givetvis finns fotbollen alltid med mig, konstigt vore det annars.
 

Magnus Bäckström

Fakta

Ove Kindvall
Ålder: 69 (född 16 maj 1943)
Bor: I centrala Norrköping
Familj: Hustrun Sylvia, döttrarna Ulrika och Tina samt sonen Niclas.
Yrke: Pensionär
Bakgrund: Allsvensk stjärna i IFK Norrköping och IFK Göteborg, firat utlandsproffs i Feyenoord i Holland och landslagsspelare.
Aktuell: I serien ”Konsten att börja om” samt som namngivare till ”Ove Kindvall Cup”som i år nystartar igen, arrangerad av moderklubben IFK Norrköping.

Meriter
43 landskamper och 16 mål mellan 1965-74
Två VM-slutspel, -70 och -74
Svensk mästare 1963
Allsvensk skyttekung 1966
Guldbollen 1966
Svenska Dagbladets guldmedalj 1969
Holländsk mästare 1969 och 1971
Holländsk cupmästare 1969
Vinnare av Europacupen för mästarlag (Champions League) 1970
Vinnare av Interkontinentalcupen (VM för klubblag) 1970
Holländsk skyttekung 1968, 1970 och 1971

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och golfspelaren Per-Ulrik Johansson.

Därpå följde orienteringens Annichen Kringstad. Sedan träffade vi Bernt Johansson följd av Erica Johansson, friidrottstjejen, och sedan fick vi bekanta oss med volleybollens stora stjärna, Bengt Gustafsson. Agneta Anderssons nya liv berättade vi om och likaså trädde Magnus Hedman, landslagsmålvakten i fotboll, fram och erkände hur svårt han hade haft, men att nu hade allt vänt.

Sedan var turen kommen till Lena Sulkanen, som vann VM 1983 och utsågs till Årets Idrottskvinna. Hon är än i dag bowling-Sveriges mest kända person. Tony Rickardsson reser nu som då mycket i öst. Han berättade om sitt nya liv inom Swedish Match. Victoria Sandell Svensson berättade om sitt nya liv som mamma och verksam inom EM-organisationen inför sommarens evenemang. Mats Näslund, aktuell i Mästarnas mäsare, trädde sedan fram. I tur stod sedan simmerksna Emma Igelström och nu kommer enm av svensk fotbolls främsta målskyttar, Ove Kindvall.

Klicka och läs gärna de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Annichen Kringstad

Bernt Johansson

Erica Johansson

Hanna Ljungberg

Bengt Gustafsson

Agneta Andersson

Magnus Hedman

Lena Sulkanen

Tony Rikardsson

Victoria Sandell Svensson

Mats Näslund

Emma Igelström

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.