"För många tjänar för mycket i dag"
Ove inledde karriären med seniordebut redan som 17-åring i IFK Norrköping och blev sex år senare utlandsproffs i holländska Feyenoord. Där stannade han i fem säsonger och var oerhört omtyckt och hyllad, vilket inte är så konstigt.
129 mål på 144 matcher
På 144 matcher för klubben mäktade Ove nämligen med att göra smått fantastiska 129 (!) mål, vilket ger ett ganska otroligt målsnitt på 0,89 mål per match. Ett facit ingen svensk varit i närheten utav i holländska ligan, varken före eller efter.
Under dessa år blev Ove bland annat förste icke-holländare att vinna skytteligan, vilket han totalt gjorde tre gånger (-68, -70 och -71), tilldelades guldbollen (-66) och även Svenska Dagbladets guldmedalj (-69).
Dessutom representerade han Sverige i VM i Mexico 1970 och gjorde det matchavgörande målet mot Celtic i förlängningen i Europacupfinalen 1970 på anrika San Siro i Milano.
Fem säsonger i Feyenoord
Han tycker även att han tjänade bra pengar på tiden i Holland, åtminstone med den tidens mått mätt
- Jag hade bra betalt för mina fem säsonger i Feyenoord. Dels genom den fasta delen i kontraktet, dels tack vare våra goda poäng- och segerpremier. Men pengarna var ju ingenting man direkt sprang runt och funderade på, även om man inför vissa matcher, exempelvis finalen i Europacupen, visste att det skulle komma in några tusenlappar extra på kontot vid seger.
Efter sina fem år i Holland så flyttade han hem till IFK Norrköping, där han gjorde fyra säsonger och hann med ännu ett VM, nämligen det i Västtyskland 1974.
Ove Kindvall, till vänster, och Roland Sandberg hotar det maltesiska försvaret vid VM-kvalmatchen i fotboll på Valettas betong- och grusplan. Sverige besegrade Malta med 2-1. Foto: Jan Collsiöö, Scanpix
Avslutade i IFK Göteborg
Sedan avslutade han karriären med två år i IFK Göteborg innan han valde att lägga skorna på hyllan. Detta blott 34 år gammal 1977.
- Samtidigt som det var skönt att sluta så saknade man ganska snabbt gemenskapen och uppmärksamheten som fotbollen bar med sig. Men vid det laget var jag sliten och mätt, jag var färdig med det aktiva helt enkelt.
Lönerna i Allsvenskan på 70-talet var inte märkvärdiga.
- Här hemma i Sverige var det inga direkta summor att tala om, framförallt inte om man jämförde med tiden i Feyenoord.
Vill skaffa sig ett jobb
- Det var delvis därför jag gick till IFK Göteborg sista åren i karriären, för att jag blivit erbjuden ett bra jobb i stan. Då kände jag att det var viktigt att hitta en bana utanför fotbollen, bygga upp en civil karriär och samtidigt trygga familjens tillvaro ekonomiskt.
- En proffskarriär är så pass kort och intensiv, så man måste tänka lite på livet efteråt också. Även om det kanske inte alltid är så lätt när man är mitt uppe i det.
Några år efter den aktiva karriären blev Ove lagledare i IFK Göteborg, samtidigt jobbade han för Adidas efter att under sina år som spelare ha fått kontakt med generalagenten Gunnar Lundström.
Fortsatt resande med landslaget
- Jag funderade aldrig ens på att bli tränare. Men att vara lagledare var skoj, då fick man tillbaka lite av den där känslan kring att vara med i ett lag igen. Och att samtidigt jobba på Adidas och genom dem ha ytterligare fotbollsanknytning var kanon på alla sätt och vis.
Så småningom hamnade Ove hos Tipstjänst, som med tiden blev Svenska spel. Detta tack vare en vänskap med den nu avlidne legenden Lars-Gunnar Björklund. Där blev det mycket jobb med sponsring i främst Allsvenskan. Men även för olika landslag.
- Det blev en del resor med olika landslag. Både herrarna, damerna och diverse juniorer. Det var en kul period med många resor och nya intryck. Och fortfarande så var man med runt fotbollen även om man inte spelade själv.
"För mycket business"
Ove har även hunnit med att vara så kallad ”expertkommentator”, både för SVT och TV3. Något han var banbrytande med.
- Jag var en av de första bisittarna, eller ”experterna” om man så vill, i Sverige. Det var både kul och intressant uppdrag, man fick användning av mycket som man plockade upp under åren som aktiv. Det var kul att försöka förmedla i ord vad som hände på planen, men det är svårare än man tror.
När vi kommer in på dagens fotboll och pengarna som florerar där, då är Ove tydlig med sin ståndpunkt.
- Det har gått för långt! Det är för mycket business nu för tiden. Okej om de fem-tio bästa i världen tjänar miljonbelopp, de är ju ändå de bästa av de bästa så att säga.
Landslaget lyssnar på nationalsången innan gruppspelsmatchen mot Bulgarien vid Fotbolls-VM 1974 i Västtyskland. Fr. v: Ove Kindvall, Roland Sandberg, Conny Torstensson, Ralf Edström, Staffan Tapper, Ove Grahn, Björn Andersson, Kent Karlsson, Jan Olsson, Ronnie Hellström och Bo Larsson Foto: Freddy Lindström, Scanpix
Ove har en egen cup
- Men nuförtiden känns det som att man inte behöver vara speciellt duktig för att få ett lukrativt kontrakt med en klubb, det är för många som tjänar för mycket. Men å andra sidan, är klubbarna villiga att betala så är det klart att spelarna inte ska tacka nej. Det hade antagligen inte jag heller gjort om jag varit aktiv idag.
Numera är Ove pensionerad. Han gick i förtidspension 2005 som 62 åring och spendera tiden med familjen, i sommarhuset och med att helt enkelt njuta av livet.
Dessutom har IFK Norrköping namngett en cup efter honom.
- Fotbollen är numera ett helt avslutat kapitel i mitt liv. Nu är det min hustru, mina barn och barnbarn samt andra nära och kära som får min tid. Men givetvis finns fotbollen alltid med mig, konstigt vore det annars.
Magnus Bäckström
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.