Joakim, ingen typisk golfnörd...
Joakim Sabel valdes tidigare i år till ordförande i Föreningen Sveriges Golfanläggningar. Samtidigt skedde ett namnbyte och på årsstämman betonades att numera vill man även bjuda in anläggningar som inte enbart är privatägda ”då ett flertal av dagens golfanläggningar har affären Golf i fokus.”
- Just det, affärer, det är det enda som gäller, se möjligheter hos sig själv och andra, betonar Joakim Sabel.
F.d bollplockare
Han har en erfarenhet som få andra eftersom han har prövat på alla tänkbara roller. Bollplockaren som blev klubbdirektör, om ni vill.
Joakim Sabel minns hur han med kompisar cyklade 1973 som 11-åring från Hammarbacken till Mörby centrum, en sträcka på nära en och en halv mil, för att hoppa in som caddie, städare eller bollplockare.
- Vi fick 25 öre bollen! Bra pengar då.
Det var också på Kevinge golfbana han gick caddie till prins Bertil och Sven Tumba med flera.
Inga damer, inga ungdomar
Men klubben var speciell, här samlades bara gentlemän och andra än karlar behövde inte göra sig besvär. Kvinnor och ungdomar var inte önskvärda.
- Min mamma protesterade hos golfförbundet och krävde att ungdomar skulle få vara med. Men hon möttes inte av särskilt mycket gehör eller vänlighet.
Det var bara gubbarnas barn som fick vara med.
- Men när det här väckte uppmärksamhet tog de i alla fall in fem ungdomar per år. Annars blev det lite skämmigt, tyckte de väl.
Joakim Sabel var en av de första och han blev medlem direkt i juniorkommittén.
- Men de tog inte emot oss med öppna armar direkt, minns han.
Då välkommen, sen styrelseledamot
I dag har han åtta år bakom sig som adjungerad i just Stockholms GK:s styrelse.
Han vill också påpeka att han har jobbat som pro vid banan och var den som startade klubbens ungdomsverksamhet som i dag består av nära 200 pojkar och flickor.
Som 15-åring skapade han sitt första företag, när han var 19 blev han uttagen till juniorlandslaget och som 25-åring tog han beslutet att bli proffs.
- Jag reste runt och prövade på det livet i fem år. Men jag höll inte måttet. Jag kände det själv, ingen behövde säga det åt mig, skrattar han.
Från banan till klubbhuset
Då var han 30 år och hade inte ägnat sig åt annat än spela golf i nära 20 år.
Och...
Det är klart att det blev golf även fortsättningsvis.
I en kreativ roll.
Bland annat som tränare för Jarmo Sandelin, Europator-spelare, och Viktor Johansson, som år 2000 vann VM i Long Driving i las Vegas.
- 1991-2000 var jag bara tränare och gav sjukt mycket lektioner.
Döljer inte vad han tycker
Joakim Sabel är en man med bestämda åsikter.
Som antingen inte vill eller kan hålla inne med sina synpunkter och förslag, oavsett vilket som skulle gynna honom eller saken.
- Jo, lite så är det väl, säger han med ett snett leende.
Så det var väl lika bra att han tog över klubben, kan man anta att någon tänkte. För denne Sabel visste förstås bäst hur en anläggning skulle skötas. ..
Affärsmannen Olle Reimers anade här möjligheter.
- Han visste tydligen vem jag var, minns Sabel.
Affärskollegor
Olle Reimers var en av Sabels första och största sponsor som proffsspelare. Första gången fick Sabel 30 000 kronor.
- Vi tog ett möte och Reimers sa ”Men du, du får ansvara för en årlig stor golftävling med proffsspelare och mina affärskompisar, det ska ingå i vårt avtal.
Dessutom, titta vad som är bra när du är ute och reser på olika golfbanor, ta med dig det hem”.
- Vi är kompisar fortfarande. Och numera också partners.
I dag har Joakim Sabel affärsintressen i sex olika banor och Olle Reimers är delägare i Brollsta Golfklubb.
Intressen i sex banor
Top Tee är paraplyorganisation för banorna, men varje anläggning och därmed bolag är självständigt. Senast förvärvet är Kungsängen som övertogs 2011. I ägarbilden finns också riskkapitalisten Mats Gabrielsson, känd från Draknästet.
- Kungsängen gjorde en förlust på 8 miljoner kronor året innan vi tog över. Nu har vi uppnått nollresultat de senaste två åren.
- Den här anläggningen är en pärla, men jag uppskattar lika mycket de andra där jag har eller haft del, som Brollsta, Västervik, Strandtorp i Halmstad, Åtvidaberg och International i Sigtuna.
Dygnets 24 timmar innehåller 25 timmar golf för honom...
Förslag om många flera banor
- Men vi har säkert fått 50 förslag till andra projekt under de senaste tio åren. Jag har tittat på nuvarande och kommande banor över allt, även i Ungern och Rumänien.
- Man ser snart att det saknas en vettig möjlighet till en ordnad ekonomi. Det går helt enkelt inte att få affär på verksamheten.
Joakim Sabel har själv också upplevt hur intäkterna har sjunkit och banor kommit i kris. Top Tee skulle bli större, men marknaden stängde de planerna.
- Det vara bara slå i bromsen. Vi höll på att förlora allt.
Klubbarna mer riskmedvetna
- I dag är är vi i klubbarna mer riskmedvetna och måste jobba med mindre medel men mer idéer.
- Nu inser alla att vi ska investera i marknadsföring och koncept för att uppnå intresse och gemenskap.
Han ser också fördelar med krisen:
- Det goda med onda är att klubbarna är mera rädda om sina medlemmar . Det gäller också golfförbundet som jag har haft många duster med. Nu fattar dom hur de ska jobba bäst, nu vill de samarbeta och inte ens jag kan klaga längre.
Måste förnya sig
Som ordförande i Föreningen Sveriges Golfanläggningar kan han påverka klubbarna i hög grad, det var skälet till att han sa ja till uppdraget.
- Klubbarna försöker att förnya sig och hitta lösningar. Det är prova på dagar, nybörjarkurser, olika paket, differentierade medlemsavgifter med mera och det innebär ett kundfokus som aldrig förr.
Joakim Sabel är mycket för samarbeten i olika form.
Söka korsbefruktningar
- Vi ska ta lärdom av varandra. Men också titta utanför boxen. Se på de koncept Ica och Statoil använder och ta intryck. Deras erbjudanden är helt byggda efter vad kunden önskar.
- Klubbar med framåtanda söker samarbete med andra klubbar, turistnäringen eller skola. Då uppstår möjligheter.
Hans önskan är att golfen i framtiden ska kännetecknas av korsbefruktningar.
- Det är enda möjliga vägen till framgång.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.