Joakim, ingen typisk golfnörd...

Är det någon som är golfnörd så är det Joakim Sabel. Som nybörjare, juniorlandslagsman, proffs, tränare och entreprenör har han gjort hela resan. Från 50-talet då ungdomar stoppades från att vara medlemmar i klubbar, expansionen, tvärstoppet och till dagens påtvingade affärstänk.
Golfen har inneburit en mängd resor för Joakim Sabel. Här studerar han golfbanor på Nya Zeeland.



Joakim Sabel valdes tidigare i år till ordförande i Föreningen Sveriges Golfanläggningar. Samtidigt skedde ett namnbyte och på årsstämman betonades att  numera vill man även bjuda in anläggningar som inte enbart är privatägda ”då ett flertal av dagens golfanläggningar har affären Golf i fokus.”

- Just det, affärer, det är det enda som gäller, se möjligheter hos sig själv och andra, betonar Joakim Sabel.

F.d bollplockare

Han har en erfarenhet som få andra eftersom han har prövat på alla tänkbara roller. Bollplockaren som blev klubbdirektör, om ni vill.

Joakim Sabel minns hur han med kompisar cyklade 1973 som 11-åring från Hammarbacken till Mörby centrum, en sträcka på nära en och en halv mil, för att hoppa in som caddie, städare eller bollplockare.

- Vi fick 25 öre bollen! Bra pengar då.

Det var också på Kevinge golfbana han gick caddie till prins Bertil och Sven Tumba med flera.

Inga damer, inga ungdomar

Men klubben var speciell, här samlades bara gentlemän och andra än karlar behövde inte göra sig besvär. Kvinnor och ungdomar var inte önskvärda.

- Min mamma protesterade hos golfförbundet och krävde att ungdomar skulle få vara med. Men hon möttes inte av särskilt mycket gehör eller vänlighet.

Det var bara gubbarnas barn som fick vara med.

- Men när det här väckte uppmärksamhet tog de i alla fall in fem ungdomar per år. Annars blev det lite skämmigt, tyckte de väl.

Joakim Sabel var en av de första och han blev medlem direkt i juniorkommittén.

- Men de tog inte emot oss med öppna armar direkt, minns han.

Då välkommen, sen styrelseledamot

I dag har han åtta år bakom sig som adjungerad i just Stockholms GK:s styrelse.

Han vill också påpeka att han har jobbat som pro vid banan och var den som startade klubbens ungdomsverksamhet som i dag består av nära 200 pojkar och flickor.

Som 15-åring skapade han sitt första företag, när han var 19 blev han uttagen till juniorlandslaget och som 25-åring tog han beslutet att bli proffs.

- Jag reste runt och prövade på det livet i fem år. Men jag höll inte måttet. Jag kände det själv, ingen behövde säga det åt mig, skrattar han.

Från banan till klubbhuset

Då var han 30 år och hade inte ägnat sig åt annat än spela golf i nära 20 år.

Och...

Det är klart att det blev golf även fortsättningsvis.

I en kreativ roll.

Bland annat som tränare för Jarmo Sandelin, Europator-spelare, och Viktor Johansson, som år 2000 vann VM i Long Driving i las Vegas.

- 1991-2000 var jag bara tränare och gav sjukt mycket lektioner.

Döljer inte vad han tycker

Joakim Sabel är en man med bestämda åsikter.

Som antingen inte vill eller kan hålla inne med sina synpunkter och förslag, oavsett vilket som skulle gynna honom eller saken.

- Jo, lite så är det väl, säger han med ett snett leende.

Så det var väl lika bra att han tog över klubben, kan man anta att någon tänkte. För denne Sabel visste förstås bäst hur en anläggning skulle skötas. ..

Affärsmannen Olle Reimers anade här möjligheter.

- Han visste tydligen vem jag var, minns Sabel.

Affärskollegor

Olle Reimers var en av Sabels första och största sponsor som proffsspelare. Första gången fick Sabel 30 000 kronor.

- Vi tog ett möte och Reimers sa ”Men du, du får ansvara för en årlig stor golftävling med proffsspelare och mina affärskompisar, det ska ingå i vårt avtal.

Dessutom, titta vad som är bra när du är ute och reser på olika golfbanor, ta med dig det hem”.

- Vi är kompisar fortfarande. Och numera också partners.

I dag har Joakim Sabel affärsintressen i sex olika banor och Olle Reimers är delägare i Brollsta Golfklubb.

Intressen i sex banor

Top Tee är paraplyorganisation för banorna, men varje anläggning och därmed bolag är självständigt. Senast förvärvet är Kungsängen som övertogs 2011. I ägarbilden finns också riskkapitalisten Mats Gabrielsson, känd från Draknästet.

- Kungsängen gjorde en förlust på 8 miljoner kronor året innan vi tog över. Nu har vi uppnått nollresultat de senaste två åren.

- Den här anläggningen är en pärla, men jag uppskattar lika mycket de andra där jag har eller haft del, som Brollsta, Västervik, Strandtorp i Halmstad, Åtvidaberg och International i Sigtuna.

Dygnets 24 timmar innehåller 25 timmar golf för honom...

Förslag om många flera banor

- Men vi har säkert fått 50 förslag till andra projekt under de senaste tio åren. Jag har tittat på nuvarande och kommande banor över allt, även i Ungern och Rumänien. 

- Man ser snart att det saknas en vettig möjlighet till en ordnad ekonomi. Det går helt enkelt inte att få affär på verksamheten.

Joakim Sabel har själv också upplevt hur intäkterna har sjunkit och banor kommit i kris. Top Tee skulle bli större, men marknaden stängde de planerna.

- Det vara bara slå i bromsen. Vi höll på att förlora allt.

Klubbarna mer riskmedvetna

- I dag är är vi i klubbarna mer riskmedvetna och måste jobba med mindre medel men mer idéer.

- Nu inser alla att vi ska investera i marknadsföring och koncept för att uppnå intresse och gemenskap.

Han ser också fördelar med krisen:

- Det goda med onda är att klubbarna är mera rädda om sina medlemmar . Det gäller också golfförbundet som jag har haft många duster med. Nu fattar dom hur de ska jobba bäst, nu vill de samarbeta och inte ens jag kan klaga längre.

Måste förnya sig

Som ordförande i Föreningen Sveriges Golfanläggningar kan han påverka klubbarna i hög grad, det var skälet till att han sa ja till uppdraget.

- Klubbarna försöker att förnya sig och hitta lösningar. Det är prova på dagar, nybörjarkurser, olika paket, differentierade medlemsavgifter med mera och det innebär ett kundfokus som aldrig förr.

Joakim Sabel är mycket för samarbeten i olika form.

Söka korsbefruktningar

- Vi ska ta lärdom av varandra. Men också titta utanför boxen. Se på de koncept Ica och Statoil använder och ta intryck. Deras erbjudanden är helt byggda efter vad kunden önskar.

- Klubbar med framåtanda söker samarbete med andra klubbar, turistnäringen eller skola. Då uppstår möjligheter.

Hans önskan är att golfen i framtiden ska kännetecknas av korsbefruktningar.

- Det är enda möjliga vägen till framgång.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.