Miljardären älskar det oförutsägbara

Han kan inte låta bli. Det går bara inte. Han måste vara med i hetluften, känna anspänningen, vinden och farten. Torbjörn Törnqvist tar 6-700 miljoner från sitt kapital och satsar igen med en nybyggd våghalsig katamaran.
Den 40 fot långa båten skjuter fart, emellanåt otyglat och det är det oförutsägbara i kombination med naturens kraft som Torbjörn Törnqvist attraheras utav.

 

- It ´s a passion.

Hans ord dröjde sig kvar i auditoriet på Moderna Muséet i Stockholm.

Egentligen behövde han inte säga så mycket mer. Nära 100 personer förstod och såg hur det fullkomligt strålade runt mannen på scenen.

Därför vill Torbjörn Törnqvist att den dryga metern höga vinnartrofén i Americas Cup ska bli hans nästa år.

Här hittar han spänningen

En person som köper och säljer olja för åtskilliga miljoner dagligen, som är van att ta beslut som andra skulle rygga inför, som kan och måste hantera duster och alla tänkbara människor, som är slipad via så många erfarenheter – han är inte van vid annat än hetluften. 

Det är vardag för honom.

Han måste hitta spänningen någon annanstans.

Det gör han ombord på en segelbåt. Och inte vilken som helst, utan en specialbyggd katamaran.

Då får det kosta. 

Han själv finansierar satsningen, 40 personer ingår i den innersta kretsen inklusive besättningen, men sedan tillkommer PR-staben, service, ja, alla som behövs för en sådan här satsning.

Skulle ändå inte svara

Hur många miljoner det kostar? Det är ingen idé att fråga, han skulle aldrig svara.

Bedömare har uppskattat hans privata förmögenhet till 63 miljarder. Han har alltså pengar så det räcker och får nu utlopp för sina drömmar.  För sådana måste också en miljardär ha. Och vem skulle inte göra något liknande i hans position.

Torbjörn Törnqvist tycker att segling är det bästa finns.

När båten tar fart, då människor och farkosten prövar gränserna, när det egentligen inte går att ha fullständig kontroll, då står han där, som de övriga i sin gula hjälm, sin svarta specialoverall och flytvästen och tycker att det är underbart.

- It´s a passion.

Då skulle han släppa loss

Båten ryter, Törnqvist ler, man kan se det framför sig.

Han skulle skratta, jubla som vilken segrare som helst, om America's Cup skulle sluta på det sätt han drömmer om. 

Den elegante, världsvane, alltid polerade direktören skulle inte vara annat än riktigt lycklig. Han skulle möjligen säga:

- Jag struntar i alla affärer och vinster, det här är den riktiga triumfen!

Betonar teamkänslan

Det var mycket smicker, många hedersbetygelser och allmänt ryggdunkande vid den mycket påkostade presentation av projekt Artemis på tisdagen. Journalister från hela världen var inbjudna och nyfikenheten var stor.

- Artemis är jaktens gudinna, hon värnar naturkrafterna. Det namnet passade utmärkt, säger Torbjörn Törnqvist och beskrev begynnelsen till sitt seglingsföretag.

Han lät direkt förstå att satsningen är 100-procentig, om ens det räcker.

- Jag är mycket stolt över att ännu en gång representera Sverige i America´s Cup. Med den erfarenhet vi skaffade oss från den förra tävlingen och allt som teamet fick gå igenom har vi fått en mycket stark teamkänsla och tävlingskultur. Vi bygger upp besättningen från en kärntrupp från senaste seglingen och kompletterar med nya förmågor. 

- Jag är fullt övertygad om att Artemis Racing kan vinna det 35:e America´s Cup.

Trofén till låns

Bara några meter bort stod den gigantiska trofén,  lånad och transporterad till Stockholm för det här tillfället och bevakade av två säkerhetsvakter.

Dyrgripen vill han ta hem till Sverige även om han är utlandssvensk sedan elva år och bor i Geneve. 

Han är mån om att skapa ett större intresse för America´s Cup. Ett led i den strävan är att 50 svenska seglingstalanger får följa förberedelserna såväl i Sverige som under tolv veckor vid baslägret i Alameda i Kalifornien.

Men båten ska byggas här. En så kallade AC62, ett extrembygge.

Staffan Salén, KSSS´ ordförande, säger att America´s Cup är kronjuvelen bland internationella kappseglingar. Och Pelle Pettersson finns med på ett hörn även i den här satsningen.


Det var under senaste America's Cup, 2013, som de ”flygande katamaranerna” med vingar till storsegel och så kallade ”foils” som lyfter upp skroven ur vattnet fick ett genombrott.

Hastigheterna uppmättes till närmar 50 knop samtidigt som båtarna emellanåt bara använde en ponton och låg i luften med den andra. Mycket spektakulärt, men till synes livsfarligt. Nu kortas båtarna tio meter, men prestandan kan bli den samma om inte större…

Inledningsvis skulle de kortare båtarna i kolfiber bli billigare att bygga, men nu tvivlar experterna.  

Torbjörn Törnqvist gjorde ett första försök 2013 att vinna Americas Cup. Nu återkommer han, med större resurser och bättre förberedd.

Svenskstämpeln är alltså viktig. Pelle Pettersson finns med i bakgrunden och OS-guldmedaljörerna från 2012, Fredrik Lööf och Max Salminen blir nya i besättningen.  Fredrik Lööf är en Sveriges mest framgångsrika seglare genom tiderna. Han är för övrigt hotellägare i Norge numera, men verksamheten får klara sig utan honom i några månader. Max Salminen betraktas som en av seglingssveriges största talanger, bara 25 år gammal.

 Då sa han ja till intervjuerna

Torbjörn Törnqvist har länge varit en doldis, men i takt med affärsframgångarna har han blivit allt mera aktuell i media. 

Uppdrag Granskning gjorde ett längre reportage om och med honom i våras, men han tvekade länge. Först efter att ha konsulterat tre PR-byårer sa han ja, men också efter svar om att han ”hade mängder av andra erbjudanden om exklusiva intervjuer, där han fått löfte om mycket större inflytande över slutresultatet”. 

Svaret från Uppdrag Granskningsreporter Kristina Hedberg: ”Jag tycker du ska välja - som alltid annars - den största utmaningen. Alltså UG”. 

Efter det ringde Torbjörn Törnqvist och sa ja till ett möte i Genève.

Från Råsundavägen till Genève 

Han har svarat för en riktig klassresa. Uppvuxen på Råsundavägen i Solna tillsamman med mamman och en två år yngre bror, som numera är bortgångna,  började han efter gymnasiet att läsa ekonomi på Stockholms universitet och blev sedan lärling på oljebolaget BP. 

Som 30-åring anställdes han av ett oljetradingbolaget Scandinavian Trading Company , där han stannade till 1989, varefter han blev verkställande direktör för Inter Maritime Group i Schweiz.

Han startade Gunvor Group (efter mamma Gunvor) 1995 och såg möjligheter i öst, gjorde en oljeaffärer i Tallinn efter Sovjetunionens fall och då tog allt fart.

Tar en bra månads vinst

Hans bolag Gunvor har haft en omsättning lika stor som Volvo och Ericsson tillsammans, 450 miljarder kronor, och i dag ska han vara Sveriges tredje rikaste person efter Ingvar Kamprad och Stefan Persson.

2003 lämnade han Djursholm och flyttade till Genève och skrev sig med dåvarande hustrun och de tre barnen i förorten Cologny. I dag är han skild och omgift med en rysk yngre kvinna med vilken han har ett barn.

Gunvor betraktas som världens tredje största privatägda oljehandelsföretag och en bra månad är vinsten ungefär lika stor som satsningen i Americas Cup kostar.

Och Torbjörn Törnqvist, 61, är ensam ägare. Han gör som han vill.

Thomas Ejderhov

Nyrekryteringar, livebevakning och resultatservice. Expressen investerar nu tungt i att bygga ut sportredaktionen.

– Expressens sportpublik växer snabbt. Vi har potential att bli Sveriges största sportsajt, säger chefredaktör Klas Granström.

Det innebär att han utmanar Sportbladet som betraktas som största mediaaktör inom sport i dag

Tre idrottsförbund står bakom ett gemensamt och unikt projekt. Avsikten är att flera tjejer skska bli coacher

Svensk Simidrott lanserar Elitcoach 2028 – en unik utbildning för att öka antalet kvinnliga elitcoacher i bandy, simning och friidrott.

En av kursens mentorer är Helena Duplantis. Just det, hon om som har dostrat den störste!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.