Johan Olssons nya satsning

Johan Olsson har skrivit på ett två-årsavtal med norska Team Santander och byter nu landslagstävlingar mot det mer kommersiella Ski Classics. "Att vinna Vasaloppet vore pricken över i:et. Jag är mer motiverad än någonsin, det är nästan så att min fru är bekymrad".
Johan Olsson har en beundrans förmåga att plocka fram reservkraft. Nu ska det ske i kommersiella långloppscup och inte i landslaget. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Efter VM i Falun kände sig Johan Olsson färdig med det svenska längdlandslaget. Med en drös mästerskapsmedaljer på cv:t behövde han en ny utmaning för att motivera sig att fortsätta med längdskidåkningen. Norska Team Santander såg sin chans och erbjöd 2013 års bragdguldvinnare ett två-årsavtal.

Vasaloppet, då!

- Jag har haft kontinuerlig kontakt med Team Santanders manager Nils Marius Otterstad sedan 2010 då jag åkte Norefjellsrennet, pilotloppet till hela Ski Classics. Därför föll det sig naturligt att hoppa på till slut, berättar Johan Olsson själv.

Ski Classics är långloppscirkusen med tio europeiska lopp, där merparten av lagen är döpta efter kommersiella intressenter och samarbetspartners. Den längsta och mest prestigefulla deltävlingen är Vasaloppet som också blir det stora målet för Olsson.

- Med två OS-guld och två VM-guld kände jag lite som vad kan jag vinna mer än det här? Idoler och förebilder till mig som Sixten Jernberg har vunnit OS, VM och Vasan. Att få ansluta sig till en sådan skara vore verkligen pricken över i:et.

"Står jag med mössan i handen..."

I Olssons nya lag finns gott om rutin från Vasaloppet förkroppsligat av bröderna Aukland, som båda vunnit tävlingen. 

- Jag hyser en enorm respekt för både Anders och Jørgen. De är ikoner inom långlopp så där står man med mössan i hand när dom talar. Jag är övertygad om att jag kommer ha stort nytta av deras erfarenheter.

Johan Olssons avtal med Team Santander skapar en ekonomisk trygghet som han är nöjd med.

- Med tanke på min familj så är det viktigaste för mig att ha en trygghet och säkerhet gällande den ekonomiska situationen, vilket jag får genom det här avtalet.

Det är dock inte det ekonomiska som är den största drivkraften för den omtyckte längdskidåkaren.

- Motivationen och viljan att vinna Vasaloppet är det som fått mig att ge mig in i det här. 

Fortsätter expandera

Olsson menar att Ski Classics är större än någonsin och att det inte finns något som tyder på att expansionen ska avta.

- Ski Classics har exploderat, både rent kommersiellt med tillströmningen av sponsorer och intressenter men även att toppåkare ansluter sig i allt större utsträckning. 

Johan Olsson tror inte heller att den mer kommersiella inriktningen riskerar hota längdskidåkningens grundvärden.

- Tvärtom! I Ski Classics har man värnat mer om traditionen och kulturen än vad man gjort inom Världscupen. Man har med de traditionstyngda loppen där alla får vara med och man behåller samma format hela tiden. Jag anser snarare att man spelar på det traditionstyngda och låter det vara i centrum. 

- Jag tror inte heller att man är ute efter att på något sätt konkurrera ut Världscupen. Jag är övertygad om att det finns plats för både den traditionella Världscupen och det nya som Ski Classics symboliserar. Tillsammans skapar man en större arena med bättre förutsättningar för skidsporten att växa.

"Johan står för rätt värden"

Carolina Brandtman, vd för Santander Consumer Bank Sverige är mycket nöjd över att i minst två år framöver förknippas med Johan Olsson.

- Johan symboliserar mycket av de värden som vi som bank vill förknippas med. Jag är övertygad om att vi kommer ha stor nytta av samarbetet med Johan både internt inom företaget och externt gentemot allmänheten. 

Enligt Johan är relationen med banken intimare än bara ren sponsring.

- Såhär långt upplever jag det som att jag och Santander är i symbios med varandra. Vi utbyter erfarenheter och tjänster och kommer ha en tät kontakt med kontoret här i Stockholm. Det här är mer ett samarbete än bara ren sponsring vilket är nytt för mig.

Börja jobba på banken?

Johan Olsson fyllde 35 i våras och kanske får vi se honom inom banksfären när även långloppsskidorna vallats färdigt för sista gången. 

- Det jag vet om framtiden är att jag vill lära ut det jag lärt mig vidare. Jag vill stå kvar med den ena foten inom idrotten men den andra får gärna vara inom näringslivet.

Vd Carolina Brandtman är inte främmande för en framtid med Olsson inom företaget men menar samtidigt att inga sådana diskussioner eller löften har ägt rum.

- Haha, nej det har vi faktiskt inte pratat om. Men det skulle jag gladeligen se om han skulle vilja jobba här hos oss i någon passande roll. 

- Där gav du mig en idé, avslutar Brandtman med ett leende.

Kanske ett sista VM

Den 5 december drar Ski Classics i gång då säsongens första tävling avgörs i Livigno, Italien. Johan Olsson är igång med förberedelserna.

- Det gäller att trampa gasen i botten redan nu även om det är till Vasaloppet som formen ska vara på topp.

Som regerande mästare på 15 km fristil är Johan Olsson direktkvalificerad till VM i Lahtis 2017. Även om landslagskarriären sägs vara över kanske vi får se den folkkäre veteranen tävla för Sverige en sista gång.

- Jag stänger inga dörrar, men just nu ligger allt fokus på Team Santander. 

Henrik Fagerstedt

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.