Unikt tjejprojekt i Vimmerby

Kosovare Asllani blir ambassadör för ett nytt projekt för unga invandrartjejer - och planerar för en egen fotbollscourt i hemorten Vimmerby.
Landslagsstjärnan Kosovare Asllani engagerar sig för unga tjejer i invandrartäta bostadsområdet Bullerbyn, Vimmerby, och vill skapa en egen plan - Asllani Court - tillsammans med forna lagkamraterna i Vimmerby IF, Emma Karlsson (t v) och Amanda Sundberg. Foto: Jessica Gow/TT

 

OS-silver med landslaget samt ligaguld och cupguld med sitt Manchester City. Fotbollslivet leker för landslagetstjärnan Kosovare Asllani.

Introduktion i föreningslivet

Hon "firar" med att bli ambassadör för Tjejtruppen, ett socialt projekt som vänder sig till tjejer 8-14 år i invandrartäta bostadsområdet Bullerbyn i Vimmerby – samma område som Kosovare bodde en del av sin uppväxt.

Tjejtruppen är det senaste i raden av Vimmerby IF:s sociala arbete för att inkludera nysvenskar i samhället under begreppet Vimmerbymodellen, vilket belönade dem med utmärkelsen Årets barn- och ungdomsförening i svensk fotboll 2015.

Projektet är en introduktion till föreningslivet och innehåller bland annat fotboll, föreningsbesök och läsecirklar – däribland de två barnböckerna Kosovare Asllani gett ut tillsammans med sportjournalisten Anja Gatu och illustratören Maria Källström: “Passa bollen, ropar Kosse!” och “Värsta målet, Kosse!”.

Vill vara en förebild

- Jag är den enda i damlandslaget med invandrarbakgrund och vill vara en förebild och inspirationskälla för unga tjejer med en liknande bakgrund. Jag vill visa att även de kan lyckas. Det gäller bara att ge dem självförtroendet, säger Kosovare Asllani.

Projektledare för Tjejtruppen är Emma Karlsson och Amanda Sundberg, tidigare lagkamrater till Kosovare Asllani i Vimmerby IF:s flicklag. De delar många minnen på fotbollsplanen, bland annat från Gothia Cup i Göteborg.

- Det är kul att få vara i samma projekt som Emma och Amanda. Det är ett viktigt projekt som jag gärna stöttar genom att vara ambassadör. De unga tjejerna behöver egen tid och plats för att trivas och kunna utvecklas. Fotbollen i Bullerbyn blir lätt en mansvärld och det är svårt för unga tjejer att ta plats, förklarar Kosovare Asllani.

Drömmer om egen court

Drömmen är att koppla projektet till en egen fotbollsplan under namnet Asllani Court. En befintlig konstgräsplan finns redan i bostadsområdet Bullerbyn, dessutom ovanligt välbevarad och fri från klotter. 

Planen är att rusta upp den genom att lägga nytt konstgräs, bättra på belysningen och skapa en inramning i form av bollplank och bilder på stjärnan som ska inspirera tjejerna i området att kämpa för att utvecklas, både som människor och fotbollsspelare.

Att planens ena sida vetter mot infartsvägen till turistattraktionen Astrid Lindgrens Värld gör inte saken sämre. En halv miljon människor passerar förbi varje år, varav många barnfamiljer. 

Först i världen

- Om detta blir verklighet blir jag den första damfotbollsspelaren i världen att lyckas skapa något liknande. Det vore fantastiskt att få göra det tillsammans med min moderklubb Vimmerby IF och mina tidigare lagkamrater Amanda och Emma. Behovet av den här typen av court som kopplar ihop det sociala arbetet för unga tjejer med invandrarbakgrund och möjligheten att spela fotboll i sitt eget bostadsområde gäller inte bara Sverige utan runt om i världen. 

- Nu gäller det bara att hitta finansiering. Vi har en del intressanta kontakter, men fler företag, organisationer och stiftelser är välkomna, förklarar Kosovare Asllani.

TjejTruppen och Vimmerby IF:s övriga, sociala projekt inom ramen för Vimmerbymodellen möjliggörs av bland annat Postkodlotteriets Idrottsstiftelse, branschorganisationen Sveriges Bryggerier och Åbro Bryggerier med produktion och huvudkontor i Vimmerby. 

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen