"Lugnt, Tove fortsätter att dominera"

Plötsligt var orienteringens världsetta, Tove Alexandersson, 28 år, riktigt mänsklig när VM i sprint avslutades i danska Vejle. Tove jagades karriärens 12:e raka VM-guld men slutade först på sjätte plats, 29 sekunder bakom skrällettan Storbritanniens Megan Carter Davis, 31 år.

Jörgen Mårtensson, dominant i orienteringen, tror att Tove Alexandersson bara har hamnat i en tillfällig svacka.

En klart irriterad Tove lämnade snabbt målområdet, en grov miss redan i inledningen innebar en mardrömslik fortsättning och hon konkurrerade, för ovanlighetens skull, aldrig om en plats vid medaljbordet. Hon hade också varit inne på förbjudet område (!) och hon hade inte protesterat som hon diskats.

Tove, med två tidigare VM-guld i Danmark, sprintstafett och knockout-sprint, har totalt 17-VM-guld och jagar sportens odiskutabla etta, Simone Niggli-Luder,  44-årig schweiziska med magiska 23 VM-guld, erövrade 2001-2013, med färre antal discipliner än i dag på VM-programmet.

-Men jag tror av Tove har goda chanser att på sikt passera Simone. I dag var hon inte på topp, men herregud! 

- Hennes fysik och tekniska kunnande är något enastående. Jag ser inte något slut på hennes karriär – det ska i så fall vara ett OS-guld Cortina/Turin 2024 i den nya grenen skidalpinism,  säger Jörgen  Mårtensson i ett samtal med Idrottens Affärer.

Med två individuella VM-guld på lång distans, 1991 och 1995 var Jörgen 1990-talets stora affisch - och PR-man.  

I det här sammanhanget, mästerskapet i sprint, måste understrykas att det var Jörgen, som var tongivande i den grupp som övertalade IOF, det internationella förbundet, att ta upp sprint, korta intensiva tävlingar i park – och stadsmiljö, på tävlingsprogrammet.

Det första mästerskapet i sprint arrangerades i finska Tammerfors 2001 med Sveriges Jimmy Birklin och Norges Hanne Staff som premiärsegrare.

-Det var många diskussioner med IOF,  det uppskattades inte att vi aktiva kom med nya idéer. Ironiskt nog var Sveriges Åke Jacobson ordförande vid den tidpunkten, minns Jörgen.

Nu arbetar Jörgen själv för IOF, med uppgift att se över tävlingsprogrammet. Han är i dag 62 år,  och brinner fortfarande lika starkt för sin sport som tidigare. Han är förstås på plats i Danmark och för Idrottens Affärer avslöjar han en ny  kommande disciplin.

-En tävling på natten, jag kallar det nattsprint. Ett sprint-VM behöver fler grenar, och moderna elljuslampor är som gjorda för tävlingar på kvällar och nätter. Jag kan inte säga när det kommer, men att blir verklighet är jag övertygad om. 

Dagens sprintorientering växte fram ur Park World Tour, en världsomspännande ”tour” ,  tävlingsformen spånades fram på ett hotellrum i Skellefteå i samband med nordiska mästerskapen 1995.

Jörgen var förstås där, idrottsreprenören Gåvert Wååg, med ett förflutet på Silva och som senare kom att ta Vasaloppet till Kina var också plats. Diskussionen utmynnade i ett Mästarmöte i  Laxå med stora delar av världseliten på plats.

1996 hade telekomjätten Ericson kommit in som huvudsponsor och en första ”tour” arrangerades på fyra platser, Vasa i Finland, Laxå, Oslo och Prag. Totalsegrare, damer och herrar, erhöll 20 000 kr vardera. Jörgen och Finlands Reeta-Mari Kolkkala var totalettor.

-Vi var pionjärer, och  konceptet förargade IOF, Den tidens största stjärnor, som Norges Hanne Staff och Petter Thoresen, Finlands Janne Salmi, Österrikes Lucy Böhm, alla var hos oss, Vi var först med prispengar och vi var jämlika, berättar Jörgen,

Flera europeiska stadskärnor hade deltävlingar och kontroller jagades i Kina, Thailand och Sydkorea. Ericsons representanter fanns med och inbjöds till de stora universiteten bland annat Peking .

Det var affärer och idrott på högsta nivå, telekomindustrin var på väg att vakna och kinesiska Huawei, i dag ett rött skynke i ti-världen, var då en okänd aktör – även för Ericsons.

-FIS, internationella skidförbundet, noterade vad vi höll på med. Vi tog fram en manual som FIS tacksamt tog emot och vad skidsprint i dag betyder för skidindustrin behöver vi inte diskutera, säger Jörgen.

PWT-organisationen lever kvar än i dag, om än i mer blygsam skala, nu i tjeckisk regi.

OS-drömmen lyckades Jörgen aldrig förverkliga. Han hade en intensiv lobbying-verksamhet vid millennieskiftet men entusiasmen hos IOF var lika sval då som nu. 

Inte ens Tove Alexandersson är i dag övertygad om att orienteringen är ett framtida mål för sporten. Huvuddelen av sportens elitaktiva har ännu 2022 sin huvudsakliga inkomst från civila arbeten och mindre sponsorstöd.

Tove är en av få som inte behöver tänka på hushållskassan. Hon har fyra personliga sponsorer, bl.a. skofabrikanten Icebug. Hennes medaljiver har inte gett de ekonomiska avtryck som man kunnat förväntas. Hennes årsinkomst beräknas till strax under en miljon kronor. 

Jämför med simningens Sarah Sjöström, nybliven ägare till en fastighet på Lidingö värderad till 22 miljoner, något som Idrottens Affärer berättat om.

 Jörgen bor sedan många år i Norge och har i dag en projekt anställning på det norska förbundet. Han ”säljer” in orienteringen via en kampanj som kan liknas med det svenska ”Hitta ut” -modellen. Att på motionsnivå leta kontrollpunkter med hjälp av en karta.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.