"Lugnt, Tove fortsätter att dominera"

Plötsligt var orienteringens världsetta, Tove Alexandersson, 28 år, riktigt mänsklig när VM i sprint avslutades i danska Vejle. Tove jagades karriärens 12:e raka VM-guld men slutade först på sjätte plats, 29 sekunder bakom skrällettan Storbritanniens Megan Carter Davis, 31 år.

Jörgen Mårtensson, dominant i orienteringen, tror att Tove Alexandersson bara har hamnat i en tillfällig svacka.

En klart irriterad Tove lämnade snabbt målområdet, en grov miss redan i inledningen innebar en mardrömslik fortsättning och hon konkurrerade, för ovanlighetens skull, aldrig om en plats vid medaljbordet. Hon hade också varit inne på förbjudet område (!) och hon hade inte protesterat som hon diskats.

Tove, med två tidigare VM-guld i Danmark, sprintstafett och knockout-sprint, har totalt 17-VM-guld och jagar sportens odiskutabla etta, Simone Niggli-Luder,  44-årig schweiziska med magiska 23 VM-guld, erövrade 2001-2013, med färre antal discipliner än i dag på VM-programmet.

-Men jag tror av Tove har goda chanser att på sikt passera Simone. I dag var hon inte på topp, men herregud! 

- Hennes fysik och tekniska kunnande är något enastående. Jag ser inte något slut på hennes karriär – det ska i så fall vara ett OS-guld Cortina/Turin 2024 i den nya grenen skidalpinism,  säger Jörgen  Mårtensson i ett samtal med Idrottens Affärer.

Med två individuella VM-guld på lång distans, 1991 och 1995 var Jörgen 1990-talets stora affisch - och PR-man.  

I det här sammanhanget, mästerskapet i sprint, måste understrykas att det var Jörgen, som var tongivande i den grupp som övertalade IOF, det internationella förbundet, att ta upp sprint, korta intensiva tävlingar i park – och stadsmiljö, på tävlingsprogrammet.

Det första mästerskapet i sprint arrangerades i finska Tammerfors 2001 med Sveriges Jimmy Birklin och Norges Hanne Staff som premiärsegrare.

-Det var många diskussioner med IOF,  det uppskattades inte att vi aktiva kom med nya idéer. Ironiskt nog var Sveriges Åke Jacobson ordförande vid den tidpunkten, minns Jörgen.

Nu arbetar Jörgen själv för IOF, med uppgift att se över tävlingsprogrammet. Han är i dag 62 år,  och brinner fortfarande lika starkt för sin sport som tidigare. Han är förstås på plats i Danmark och för Idrottens Affärer avslöjar han en ny  kommande disciplin.

-En tävling på natten, jag kallar det nattsprint. Ett sprint-VM behöver fler grenar, och moderna elljuslampor är som gjorda för tävlingar på kvällar och nätter. Jag kan inte säga när det kommer, men att blir verklighet är jag övertygad om. 

Dagens sprintorientering växte fram ur Park World Tour, en världsomspännande ”tour” ,  tävlingsformen spånades fram på ett hotellrum i Skellefteå i samband med nordiska mästerskapen 1995.

Jörgen var förstås där, idrottsreprenören Gåvert Wååg, med ett förflutet på Silva och som senare kom att ta Vasaloppet till Kina var också plats. Diskussionen utmynnade i ett Mästarmöte i  Laxå med stora delar av världseliten på plats.

1996 hade telekomjätten Ericson kommit in som huvudsponsor och en första ”tour” arrangerades på fyra platser, Vasa i Finland, Laxå, Oslo och Prag. Totalsegrare, damer och herrar, erhöll 20 000 kr vardera. Jörgen och Finlands Reeta-Mari Kolkkala var totalettor.

-Vi var pionjärer, och  konceptet förargade IOF, Den tidens största stjärnor, som Norges Hanne Staff och Petter Thoresen, Finlands Janne Salmi, Österrikes Lucy Böhm, alla var hos oss, Vi var först med prispengar och vi var jämlika, berättar Jörgen,

Flera europeiska stadskärnor hade deltävlingar och kontroller jagades i Kina, Thailand och Sydkorea. Ericsons representanter fanns med och inbjöds till de stora universiteten bland annat Peking .

Det var affärer och idrott på högsta nivå, telekomindustrin var på väg att vakna och kinesiska Huawei, i dag ett rött skynke i ti-världen, var då en okänd aktör – även för Ericsons.

-FIS, internationella skidförbundet, noterade vad vi höll på med. Vi tog fram en manual som FIS tacksamt tog emot och vad skidsprint i dag betyder för skidindustrin behöver vi inte diskutera, säger Jörgen.

PWT-organisationen lever kvar än i dag, om än i mer blygsam skala, nu i tjeckisk regi.

OS-drömmen lyckades Jörgen aldrig förverkliga. Han hade en intensiv lobbying-verksamhet vid millennieskiftet men entusiasmen hos IOF var lika sval då som nu. 

Inte ens Tove Alexandersson är i dag övertygad om att orienteringen är ett framtida mål för sporten. Huvuddelen av sportens elitaktiva har ännu 2022 sin huvudsakliga inkomst från civila arbeten och mindre sponsorstöd.

Tove är en av få som inte behöver tänka på hushållskassan. Hon har fyra personliga sponsorer, bl.a. skofabrikanten Icebug. Hennes medaljiver har inte gett de ekonomiska avtryck som man kunnat förväntas. Hennes årsinkomst beräknas till strax under en miljon kronor. 

Jämför med simningens Sarah Sjöström, nybliven ägare till en fastighet på Lidingö värderad till 22 miljoner, något som Idrottens Affärer berättat om.

 Jörgen bor sedan många år i Norge och har i dag en projekt anställning på det norska förbundet. Han ”säljer” in orienteringen via en kampanj som kan liknas med det svenska ”Hitta ut” -modellen. Att på motionsnivå leta kontrollpunkter med hjälp av en karta.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.