Exallsvenskarnas 100-miljonersdröm
- Nej, det är inte orealistiskt med en sådan omsättning. Vi har tankar åt det hållet på sikt, avslöjar i dag sportchefen Urban Hagblom för FD.
Slutet i fjol var filmiskt. Gif Sundsvall hade i stort sett hela året en allsvensk plats i behåll. I slutomgångarna gick man miste om det - slutade trea och istället kval mot Halmstad och sorgfilmiskt slut.
I serieledning
Men en knäck efter den psykiskt svarta hösten i fjol har Giffarna klara sig undan, liksom hur tunga försvinnanden som Ari Skulason, Emil Forsberg och Fredrik Holster - inte slutat med bitterhet.
De sportsliga siffrorna i dag är i dag framgångsrikare än i fjol. Sex segrar på åtta matcher, 18 av 21 poäng och en seger mot förhandsfavoriten Hammarby. Gif i stor ledning i superettanfotbollen.
Men det är onekligen ett Sundsvall som mest av allt vill vara i ett annat tid och rum än i dag där klubben är. Såväl sportsligt som ekonomiskt.
Omsättningen har sjunkit från över 50 miljoner ner till dagens 35, de allsvenska lönerna har raderats ut och Giffarna försöker börja om. Och det är någonting man gör med stora planer.
Stora planer
Målsättningen på lite kortare sikt är att modernisera hemmaarenan Norrporten för omkring 10 miljoner kronor och på lång sikt utveckla ekonomin mot ett allsvenskt toppsnitt och omsätta 100 miljoner kronor.
En siffra som exempelvis Elfsborg emellanåt nått med Borås, som precis som Sundsvall är en 100 000-stad.
- Vi vill våga tänka så. Nej, det är inte realistiskt. Vi har tankar åt det hållet på sikt, säger Urban Hagblom till FotbollDirekt.se och kommenterar en nysatsning på Norrporten arena:
- Vi vill utveckla arenan. Det vill vi men vilka pengar det handlar om vet vi inte ännu. Men det är viktigt för oss att modernisera Norrporten för att möta konkurrensen från ishockeyn. Vi spelar ju här uppe i minusgrader i bland och då måste faciliteterna bli bättre.
Vill övertyga LKAB
Men inte nog med det. Det finns stora förhoppningar om att övertyga klassiska storföretaget LKAB som huvudsponsor. Ett företag som omsätter omkring 30 miljarder kronor.
- Det är klart att man vill försöka komma nära och titta på alla sorters möjligheter. Få berätta om vår verksamhet. Nej, det är klart att vi önskar en bra dialog med ett sådant fantastiskt företag, kommenterar Urban Hagblom.
- Vi kan helt klart i alla fall göra ännu mer. Det finns ju inte jättemånga gigantiska företag här uppe, konstaterar Gif-chefen.
Bilden av framtiden där - men ändå likväl en bild som i huvudsak ska vinklas åt scoutingdelen - en scouting där Gif Sundsvall på sikt vill kontrollera en norrländsk marknad. Där - nummer ett för serieledarna inför framtiden:
Representera norrländsk fotboll
- Vi vill ju driva utveckling av den norrländska fotbollen. Vi är nummer ett som det ser ut i dag men vi vill också i folks ögon uppåt blir hela Norrlands lag. Men för att vi ska bli det så krävs att vi bättre än i dag klarar av att täcka in området. Målsättningen är att på sikt klara av att täcka in allt uppe i från Luleå ner till Hudiksvall.
Men för det krävs stora pengar. Miljonbelopp för att sjösätta en organisation som kan bära upp ett sådant ansvar. Planer som förpliktigar för en klubb som i dag med knapp marginal hoppas på att göra lite drygt ett nollresultat för 2014.
- Vi har ett stort jobba att göra. Visst handlar det om miljonbelopp men det gäller att våga och det gäller att vi har förmåga att tänka långsiktigt, säger han och betonar hur de senaste åren har varit för ryckiga:
- Det är klart att det påverkar mycket. Det är inte bra hur vi för många gånger gått mellan allsvenskan och superettan.
Ska marknadsföra Sundsvall
Hur ser dialogen med kommunen ut som äger Norrporten?
- Den är bra. Det finns en ständig diskussion.
Är det bra för er att Timrå har åkt ur ishockeyns SHL - öppnar det upp för er?
- Nej, jag anser inte det. Vi har inte tjänat på det. För mig så säljer både Giffarna och Timrå Sundsvall som stad. Vi hjälper varandra genom att båda spelar i högsta serien. Så nej, vi tjänar inte på att Timrå inte spelar i SHL.
Ola Andersson, FotbollDirekt
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.