Nils van der Poel blev jägarsoldat

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljonEN i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

Skridskosuveränenåkaren Nils van der Poel jobbar tillhör jägarbataljonen i Arvidsjaur under tre veckor - som ett led i samarbetet mellan SOK och Försvaret. Foto: Jens Ökvist / TT

 Först ut är skrinnaren Nils van der Poel som  hos jägarbataljonen i Arvidsjaur tränar som ett led i satsningen mot OS i Peking. 

Mot mittens rike via Arvidsjaur 

- Garnisonsområdet i Arvidsjaur är ett väldigt bra ställe att träna på för en konditionsidrottare. Jag kommer även att fungera som biträde i den mån min tid och kompetens räcker till, berättar Nils.

Han är övertygad om att upplägget är det bästa för honom.

- I dag finns det massor av verifierade metoder att bli bättre. Men eftersom du inte har oändligt med tid måste du välja om du ska träna eller vila. 

- Och ska du träna måste du vara helt övertygad om att det du tänker göra just den dagen är bättre än all annan träning som du kunde ha gjort i stället.

Nils gjorde sin värnplikt under 2018-2019 på just Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. 

- Det finns många likheter mellan att vara soldat och elitidrottare, man ska leverera perfektion på beställning och under hög press. Det jag gillar med det militära tänket är att man ska lösa en uppgift under vilka förhållanden som helst. Hunger, törst och sömn är sekundärt till att leverera. Som elitidrottare är det många som kan vara känsliga för små förändringar.

Först ut i kompetensutbyte

Nils van der Poels uppdrag i Arvidsjaur är starten på ett vidare samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och jägarbataljonen i Arvidsjaur, som inriktar sig på kompetensutbyte, prestationsutveckling och träning. 

SOK:s resursteam med bland annat medicinsk personal, träningsrådgivare och fysioterapeuter har haft inledande möten med Försvarsmakten för att starta projektet om prestationshöjande och hållbar träning.

- För Försvarsmakten och jägarbataljonen är det positivt att vi kan bidra g. Vi kan också ta del av kompetenser hos SOK som angränsar mot jägartjänstens möjligheter och utmaningar, säger major Jens Eliasson vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo ser fram emot erfarenhetsutbytet.

Prestation och kompetens förbättras

- Samarbetet med Försvarsmakten innehåller många möjligheter för både dem och oss. Prestationsprojektet med Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur är ett första konkret steg men framöver planeras flera andra sprojekt för träning samt läger på regementen. Likaså  samarbete runt kompetensutveckling på områden som ledarskap och analysförmåga, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

- Det finns saker att lära av varandra och jag tror det finns många elitidrottare som är bra soldatmaterial. Det är en bra rekryteringsbas för den militära verksamheten, säger Nils van der Poel och fortsätter:

- Det jag tror Försvarsmakten kan lära av SOK:s resursteam är exempelvis mer hållbar träning så man håller sig skadefri, och att ha ett mer individuellt upplägg när man rehabiliterar efter skada.

Efter veckorna i Arvidsjaur väntar vila hemma Trollhättan innan Nils van der Poel åker vidare till ett träningsläger i Inzell i oktober.

OS i Peking invigs den 4 februari 2022.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.