Nils van der Poel blev jägarsoldat
Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko. Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de spåren.
Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljonEN i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.
Först ut är skrinnaren Nils van der Poel som hos jägarbataljonen i Arvidsjaur tränar som ett led i satsningen mot OS i Peking.
Mot mittens rike via Arvidsjaur
- Garnisonsområdet i Arvidsjaur är ett väldigt bra ställe att träna på för en konditionsidrottare. Jag kommer även att fungera som biträde i den mån min tid och kompetens räcker till, berättar Nils.
Han är övertygad om att upplägget är det bästa för honom.
- I dag finns det massor av verifierade metoder att bli bättre. Men eftersom du inte har oändligt med tid måste du välja om du ska träna eller vila.
- Och ska du träna måste du vara helt övertygad om att det du tänker göra just den dagen är bättre än all annan träning som du kunde ha gjort i stället.
Nils gjorde sin värnplikt under 2018-2019 på just Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.
- Det finns många likheter mellan att vara soldat och elitidrottare, man ska leverera perfektion på beställning och under hög press. Det jag gillar med det militära tänket är att man ska lösa en uppgift under vilka förhållanden som helst. Hunger, törst och sömn är sekundärt till att leverera. Som elitidrottare är det många som kan vara känsliga för små förändringar.
Först ut i kompetensutbyte
Nils van der Poels uppdrag i Arvidsjaur är starten på ett vidare samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och jägarbataljonen i Arvidsjaur, som inriktar sig på kompetensutbyte, prestationsutveckling och träning.
SOK:s resursteam med bland annat medicinsk personal, träningsrådgivare och fysioterapeuter har haft inledande möten med Försvarsmakten för att starta projektet om prestationshöjande och hållbar träning.
- För Försvarsmakten och jägarbataljonen är det positivt att vi kan bidra g. Vi kan också ta del av kompetenser hos SOK som angränsar mot jägartjänstens möjligheter och utmaningar, säger major Jens Eliasson vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo ser fram emot erfarenhetsutbytet.
Prestation och kompetens förbättras
- Samarbetet med Försvarsmakten innehåller många möjligheter för både dem och oss. Prestationsprojektet med Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur är ett första konkret steg men framöver planeras flera andra sprojekt för träning samt läger på regementen. Likaså samarbete runt kompetensutveckling på områden som ledarskap och analysförmåga, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
- Det finns saker att lära av varandra och jag tror det finns många elitidrottare som är bra soldatmaterial. Det är en bra rekryteringsbas för den militära verksamheten, säger Nils van der Poel och fortsätter:
- Det jag tror Försvarsmakten kan lära av SOK:s resursteam är exempelvis mer hållbar träning så man håller sig skadefri, och att ha ett mer individuellt upplägg när man rehabiliterar efter skada.
Efter veckorna i Arvidsjaur väntar vila hemma Trollhättan innan Nils van der Poel åker vidare till ett träningsläger i Inzell i oktober.
OS i Peking invigs den 4 februari 2022.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar