Mikael Renbergs unika avtal

När Mikael Renberg klev in som radions expertkommentator i Tre Kronors omklädningsrum kände han hur fel det hade blivit. Det är ju på isen han ska vara. Därför gör han come-back i elitserien och ser till att moderklubben Piteå får 100 000 kr.

662 NHL-matcher, 321 elitseriematcher, VM-guld och Legion of doom i Philadelphia Flyers med John Leclair och Eric Lindros – ändå har han inte fått nog och därför återkommer 36-åringen på annandagen i elitserien.

Många klubbar ville ha hans namnteckning. Han själv skötte förhandlingarna.
Luleå där han fick sitt genombrott var aldrig riktigt aktuellt. Obol-skandalen sitter som en djup tagg i Mikael Renberg. Han förlorade mycket pengar när klubben investerade i Obol.

Sin egen förhandlare

Han var sugen på Frölunda med gamla kompisarna Ulf Dahlén, Calle Johansson och Mikael Andersson. Dessutom hade HV71 skickat ett nästan lika attraktivt ekonomiskt bud. Han får bra betalt i Skellefteå, men ett kontrakt med någon av de andra två toppklubbarna hade gett ytterligare några hundra tusen.

– Det var ett antal lag som var intresserade. Men jag trivdes med att spela i Skellefteå och fördelen är att jag kan bo kvar hemma i Piteå, säger Renberg som pendlar de sex milen till Skellefteå.

Han skötte själv förhandlingen med Skellefteå AIK och framförde tidigt önskan om att moderklubben Piteå skulle få 100 000 kronor.
- Det är en del i uppgörelsen mellan mig och Skellefteå AIK, bekräftar han.

Tänkte på moderklubben

Det Mikael Renberg har gjort är unikt inom elitidrotten. Han visar att han är medveten om sin moderklubbs betydelse för sin egen karriär och han vill kompensera föreningen.
- Det är klart att när man förhandlar kontrakt försöker man få ut så mycket pengar man kan. Det är fullt naturligt. Jag känner mycket för Piteå Hockey och vill gärna hjälpa dem.
För Piteå Hockey är 100 000 kronor mycket pengar och betyder åtskilligt för verksamheten.
- Det är ju väldigt positivt av Micke att göra det här, säger klubbens ordförande Birger Sjöberg, och fortsätter:
- Vi hade ju hoppats att han kanske skulle spela någon match med oss, och därigenom dra mer publik, men det är snyggt av honom att göra det.

Mångmiljonär sedan länge

Varför är han då tillbaka? En spelare som har upplevt det mesta och som har tjänat tillräckligt många miljoner. En 36-åring som för första gången såg fram emot en mera normal yrkeskarriär och har ett inplanerat besök hos sin studievägledare.

- Jag hade aldrig trott det själv. Men när jag klev in Tre Kronors omklädningsrum under Karjala Cup kom suget tillbaka. Jag kände att jag var på fel sida, journalisternas, förklarar Mikael Renberg som var expertkommentator för Radiosporten.

Spekulationerna i hockey-Sverige startade tidigt. Snart var det mera en fråga om i vilken klubb han skulle dyka upp. Inte särskilt oväntat blev det Skellefteå för det passade Mikael Renbergs liv allra bäst.
- Jag resonerade så att ska jag någon gång spela hockey igen så är det ju nu. Jag kan inte ta ett år ledigt och sedan försöka komma tillbaks igen.

- Dessutom har Skellefteå chansen på SM-guldet. Speciellt när elitserien varit som den varit i år. Och just det faktum att de har chansen gjorde att det blev ett rätt naturligt val.
Nu förbereder han sig intensiv. Träningarna är många och långa. Han vill verkligen bidra när han väl är tillbaka den 26 december mot Timrå hemma i Skellefteå Kraft Arena.
 

Fakta

Så här skriver Mikael Renberg på sin egen blogg hos Radiosporten:

Sista bloggen - för den här gången

Ja, vad säger man? Jag kunde inte hålla mig ifrån ishockeyn. Det är naturligtvis inget beslut som kom över en natt.  Det här har smugit sig på allt eftersom här i höst.
Jag har följt elitserien noggrant och till en början hade jag inga som helst tankar om en comeback, jag njöt faktiskt av att vara åskådare. Det var också kul att jobba som kommentator.
Men till slut blev längtan att få spela för stor och jag beslöt mig att komma tillbaka. Kanske kommer det att gå bra, kanske går det åt h-e.
Hursomhelst känns det viktigt för mig att göra detta. Jag har jobbat oerhört hårt under hela min karriär och känner att jag förtjänar denna chans. Förmodligen är denna halvsäsong det sista som händer mig som aktiv, men man ska väl aldrig säga aldrig, enligt min egen erfarenhet.
Jag var på väg upp på läktaren i tredje perioden under AIK:s hemmamatch mot SSK när publiken gav mig stående ovationer. Då insåg jag att jag valde rätt klubb. Jag rös i hela kroppen.
Jag kan inte garantera publiken stora framgångar när jag kommer tillbaka, men jag lovar en helhjärtad satsning. Jag brukar stjäla en fras som min förste kapten i NHL (Kevin Dineen) alltid använde.
Den sitter som gjuten i min hjärna och jag kommer alltid att bära den med mig. ”Good things happen to those who work hard”.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.