Båda hans nya bolag expanderar

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

Till historien hör att han lyckades sälja IEC in Sports vid två tillfällen(!) - med mycket god förtjänst. Första gången skedde det 2001, då Brittiska Sport Resource betalade en rekordsumma samtidigt som Jonas fick stanna som vd. Två år senare kom erbjudandet att återköpa bolaget och bli ägare på nytt. Så skedde och IEC expanderade kraftigt och blev intressant för internationella bolag. Och då uppstod tillfället på nytt - 2007 avslöjades att franska Lagardère tagit över IEC in Sports.

Sålde IEC två gånger

Jonas var VD för företaget fram till 2011 och IEC hade då återtagit en position som ledande aktör inom handeln med TV-rättigheter och TV-produktion globalt. IEC representerade över 300 idrottsevenemang runt om i världen och stod också bakom driften av stora idrottsevenemang, framför allt i Sverige.

Men Lagardère drog ned verksamheten i Sverige, vilket också inkluderade IEC och Jonas var fri – men absolut inte arbetslös.

Kreativiteten grodde inom honom och han startade Commercial Sports Media  (CSM) och Sportway.  Båda företagen inriktade på  TV-rättigheter. Och nu växer bolagen.

Holger Ensslin, före detta VD för Sky Deutschland och den erfarna medierättighetsspecialisten Michael Gott ansluter till CSM. De ska bredda CSM:s verksamhet till tysktalande territorier.

- Vår affärsmodell har visat sig framgångsrik i Norden sedan 2014 och, påpekar Jonas.

Affärsidén är att representera idrotter via förhandlingar med TV-kanaler om sändningsrättigheter. Nu ser han en jättemarknad I Tyskland, Schweiz och Österrike och som den han är kan jonas inte motstå frestelsen. Här går det att göra nya affärer.

- Tidpunkten är rätt för att expandera till nya marknader, säger Jonas.

- Det fanns en tid då det kunde gå fyra dagar mellan sportsändningarna på TV och det som till slut erbjöds var några dagar gamla klipp från en avlägsen match i dåvarande UEFA-cupen. 

- Det har runnit en del kablar, satelliter, IP och internet under broarna sedan dess, men frågan är om sport- och mediavärlden stått inför ett större utvecklingssteg än det nuvarande. 

Utnyttjar AI-tekniken

- Jag pratar om klivet in i AI-världen där all idrott kan bli tillgänglig för alla hela tiden i direktsändning.

Holger Ensslin hade ledande befattningar på Sky Deutschland under 18 år och bidrog till att göra Tysklands största betal-TV-verksamhet till en mycket värdefull tillgång i Fox portfölj av medieföretag när det såldes till Comcast.

- Holger och Michael bidrar med stor erfarenhet och ett nätverk av chefskontakter på toppnivå på några av de ledande medieföretagen i världen, kommenterar Jonas sina rekryteringar.

- Jag är imponerad av den verksamhet som CSM har byggt upp i Norden under de senaste åren och ser fram emot att vara avgörande för att expandera CSM:s verksamhet och framgång till tysktalande territorier, säger Holger Ensslin.

Michael Gott har en mycket lång internationell erfarenhet av rådgivning till idrottsrättighetsinnehavare och har konsultat på högsta nivå i mediebranschen sedan 20 år.

- Jag lockas av det här samarbetet i en tid då idrottsbranschen blir allt mer komplex för varje år. Det finns en stark efterfrågan på expertis för att ge råd till idrottsorganisationer, säger Michael Gott.

CSM startade sin verksamhet 2014 och har konsultat för klienter som Svenska Hockeyligan, Finska ishockeyligan och ishockeyförbund över hela Norden. CSM är också exklusiv rådgivare till SEF, som hanterar svensk toppfotboll.

Jonas Persson har över 25 års erfarenhet från sport och television och står också bakom Sportway som är en av de marknadsledande i Norden för att med hjälp av AI, leverera automatiserad video- och dataproduktion för att filma, producera och sända livematcher.  

Med partnerskap i Sverige ,och Norge och ytterligare  länder har Jonas och hans kollegor byggt ett omfattande nätverk bestående av 300 arenor med unik utrustning för direktsänd idrott. 

Själv började han karriären som sportreferent hemma i Kalmar på lokaltidningen Östra Småland på 80-talet. 

Ur den miljön växte idéerna och Jonas har förmågan att hela tiden se nya möjligheter. Entreprenörskapet har gjort honom till mångmiljonär.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.