18 miljoner ger Djurgården arbetsro

När Djurgårdens fotboll har problem såväl sportsligt som ekonomiskt kan ishockeyn plötsligt anslå en offensiv ton. Vid årsmötet framkom en rad nyheter och nu tar alla sikte mot lite ljusare tider.

- Det tog en jäkla tid. Men det är roligt med ett så stort engagemang och så många frågor. Så var det inte för några år sedan. Men senaste tiden har det vänt och nu är det stort engagemang kring Djurgården, säger ordföranden Mats Larsson i DN.

Skapa framförhållning

Han avser årsmötet där han själv sa ja till en fortsättning som ordföranden och nu ska arbetet domineras av framförhållning och mer harmoni. Det ska ske tack vare flera stadgeförändringar som omöjliggör snabba och oväntade förändringar i organisationen.

- Verksamheten måste ha så mycket framförhållning som möjligt och det bidrar de här ändringarna till. Nu har det varit så att 20 motståndarsupportrar kan bli medlemmar i Djurgården och därmed få rösträtt att få igenom förändringar. Nu blir det ett stramare regelverk, säger Mats Larsson.

Inte minst kan klubbens nyemission ge lite arbetsro. Här får klubben inte mindre än 18,4 miljoner och därmed överträffas förhoppningarna som ca 15 miljoner.

Fotbollen tappar intäkter

Desto mera dystert är det i Djurgårdens fotboll. Den ekonomiska situationen är hotfull och den 19 augusti ska styrelsen besluta om åtgärder.

- Jag ska lägga fram min plan då, säger vd:n Alf Johansson till fotbollskanalen.se

I fjol förlorade klubben 12,5 miljoner kronor och pekar prognosen ytterligare nedåt. Därför har Alf Johansson till uppgift att presentera en åtgärdsplan.

"Det blir rejäla åtgärder"

- Det kommer att bli krävas rejäla åtgärder och jag ska försöka klara sporten så mycket det bara går, säger Alf Johansson.

- Men vi ligger under vårt budgeterade publiksnitt och vet ju att vi hamnar en bit ner i tabellen och då vet vi ungefär vilken placeringsbonus vi får.

I takt med motgångarna på planen minskar antalet åskådare och det slår hårt mot budgeten: "Det är ju inte direkt så att det är någon Halleluja-stämning i näringslivet nu och när man måste dra ner så är det ofta marknadsbudgeten som får stryk".

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.