36,5 miljoner till idrottsförbunden

Efter en snabb behandling ska landets idrotter få mera pengar från det statsbidrag som regeringen tidigare anslagit. Det handlar om 36,5 miljoner som hade frusit inne, men efter Riksidrottsstyrelsens beslut på måndagen ska förbunden kunna gå vidare med sin elitsatsning.

Pengarna ska fördelas av elitsatsningens styrgrupp som består av representanter för Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK).

Styrgruppen leds av Ulf Lönnqvist och består i övrigt av Birgitta Ljung och Helén Wiklund Wårell från RF, Stefan Lindeberg och Peter Reinebo från SOK, och Kari Marklund från SPK.

Nu ska det bli ordning

Nu ska samarbetet i styrgruppen skjuta fart, är det tänkt, och dessutom bildas en ny operativ grupp med samtliga tre organisationer, för att utarbeta kriterier så att pengarna kommer snabbt kommer ut bland förbunden.

På RF-stämman i maj 2009 beslutade idrottsförbunden att göra en elitsatsning för att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft. Genom att samordna resurserna hos RF, SOK och SPK skulle arbetet bli mer effektivt. Det var också en ursprunglig uppmaning när regeringen beslutade om anslaget.

Satsningen består av tre delar. Ett grundläggande landslagsstöd till förbunden, ett riktat stöd som via förbunden ska gå till individer och lag för att ge dem förutsättningar att ta det sista steget till internationell toppnivå, och slutligen gemensamma stödresurser.

I somras betalade Riksidrottsstyrelsen ut 26 miljoner kronor till specialidrottsförbunden för att stärka deras elitsatsningar. I december kompletterades det med ytterligare 38 miljoner, som fördelades utifrån de olika idrotternas elitambitioner och potential.

Hoppas på samarbetets fördelar

Nu kommer den tredje utbetalningen. 36,5 miljonerna motsvarar de pengar som har gällt elit-, topp- och talangstöd. Det innebär att alla de resurser som tidigare gått till svensk elitidrott finns kvar, samtidigt som det grundläggande stödet är förstärkt.

Den styrgrupp, som de tre organisationerna tillsatte hösten 2009, arbetar just nu med att göra klart kriterier för det riktade stödet.

- Genom att samordna både kompetens och ekonomiska resurser i en samlad elitsatsning, samtidigt som vi totalt sett fått möjlighet att avsätta nya resurser, kommer vi att ge våra elitidrottare ett betydligt bättre stöd än tidigare, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen