36,5 miljoner till idrottsförbunden

Efter en snabb behandling ska landets idrotter få mera pengar från det statsbidrag som regeringen tidigare anslagit. Det handlar om 36,5 miljoner som hade frusit inne, men efter Riksidrottsstyrelsens beslut på måndagen ska förbunden kunna gå vidare med sin elitsatsning.

Pengarna ska fördelas av elitsatsningens styrgrupp som består av representanter för Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK).

Styrgruppen leds av Ulf Lönnqvist och består i övrigt av Birgitta Ljung och Helén Wiklund Wårell från RF, Stefan Lindeberg och Peter Reinebo från SOK, och Kari Marklund från SPK.

Nu ska det bli ordning

Nu ska samarbetet i styrgruppen skjuta fart, är det tänkt, och dessutom bildas en ny operativ grupp med samtliga tre organisationer, för att utarbeta kriterier så att pengarna kommer snabbt kommer ut bland förbunden.

På RF-stämman i maj 2009 beslutade idrottsförbunden att göra en elitsatsning för att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft. Genom att samordna resurserna hos RF, SOK och SPK skulle arbetet bli mer effektivt. Det var också en ursprunglig uppmaning när regeringen beslutade om anslaget.

Satsningen består av tre delar. Ett grundläggande landslagsstöd till förbunden, ett riktat stöd som via förbunden ska gå till individer och lag för att ge dem förutsättningar att ta det sista steget till internationell toppnivå, och slutligen gemensamma stödresurser.

I somras betalade Riksidrottsstyrelsen ut 26 miljoner kronor till specialidrottsförbunden för att stärka deras elitsatsningar. I december kompletterades det med ytterligare 38 miljoner, som fördelades utifrån de olika idrotternas elitambitioner och potential.

Hoppas på samarbetets fördelar

Nu kommer den tredje utbetalningen. 36,5 miljonerna motsvarar de pengar som har gällt elit-, topp- och talangstöd. Det innebär att alla de resurser som tidigare gått till svensk elitidrott finns kvar, samtidigt som det grundläggande stödet är förstärkt.

Den styrgrupp, som de tre organisationerna tillsatte hösten 2009, arbetar just nu med att göra klart kriterier för det riktade stödet.

- Genom att samordna både kompetens och ekonomiska resurser i en samlad elitsatsning, samtidigt som vi totalt sett fått möjlighet att avsätta nya resurser, kommer vi att ge våra elitidrottare ett betydligt bättre stöd än tidigare, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering 

Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på  19 250 deltagare och 2 450 medföljare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.