Lagrell i diskussion med exmiljardär

Nu bekräftar Lars-Åke Lagrell, fotbollsförbundets ordförande, att samtalen med den norske spektakuläre miljardären Idar Vollvik fortsätter. I en egen krönika här på Idrottens Affärer berättar Lagrell om samtalen och sina egna tankar.

Lagell och SEF-ordföranden  Bosse Johansson tycker att det låter intressant när en norsk miljardär framför sitt intresse av allsvenskan. 

Idar Vollvik är känd för att kunna skapa PR och gjorde ett utspel i den norska tidningen VG om att han ville köpa namnet till allsvenskan.

"Miljardärer alltid välkomna"

- Vi har sagt att får vi ett erbjudande som ger bra betalt så är vi intresserade. Vi hade en dialog med förbundet i vintras och även de var positiva, sa Bosse Johansson i en första kommentar.

Lagrell tyckte att ”miljardärer är alltid välkomna. Med rätt pengar finns det inget motstånd som inte går att övervinna. Men i dagsläget har vi ett avtal med Svenska Spel”.

Minst 30 miljoner kronor kostar rätten till allsvenskan, hette det i de första uppgifterna.

Lagrell har sedan tillsammans med förbundets generalsekreterare, Mikael Svantoft, träffat Vollvik och det är samtalet och de fortsatta tankarna som han skriver om i dagens krönika här på Idrottens Affärer.

Vill lansera sitt abonnemang

Idar Vollvik är lockad av att lansera mobilabonnemangeet Ludo via just fotbollen.

- Ludoligan låter väl bra, tyckte Idar Vollvik när han intervjuades av norska VG.

I Norge äger Norsk Tippning namnrättigheterna till Tippeligan och där ligger priset på cirka 30 miljoner kronor. Vollvik är medveten om att nivån är minst den samma i Sverige.

- Men vi har pengar. Det här är min största PR-sak någonsin.

Har redan affärer i Sverige

Vollvik har etablerat affärer i Sverige. Hans Fia Mobile tecknade i våras ett avtal med tidigare konkurrenten Tele2.

Denne norrman har en något spektakulär bakgrund. Han byggde en förmögenhet i it-företaget Chess och blev miljardär när han senare sålde företaget till TeliaSonera under 2005 för 2,4 miljarder kronor.

Men sedan förlorade han pengarna när han blev en mycket aktiv och mindre framgångsrik daytrader på Oslo-börsen.

- Jag kastade mig in i aktiemarknaden med öppet sinne, men också med vetskapen att det kunde bli tungt. Sedan gick det mycket sämre än jag trott, sa han i intervjuer.

"Gjort är gjort"

- Jag är missnöjd med förlusterna, men gjort är gjort. Det kan man inte gråta över, även om det är mycket pengar som är borta.

Via ett annat av hans bolag, Vollvik ABG, skapade han Ludo och nu ska han bli rik igen. Han är övertygad om att han kan tjäna mera pengar i Sverige än i Norge.

- Det finns goda förutsättningar. Marginaler i Sverige är mycket bättre än i Norge på grund av konkurrensen. Vi har byggt en maskin som har rätt till liv som garanteras i mer än 100 länder i världen, och med lagen, jag tror att det finns många länder där människor har sina egna mobiltelefon, men att de letar efter billigare användning, säger Vollvik.

Han sökte idéer på Twitter

Han har stort intresse av idrott och har tidigare undersökt möjligheterna med att sponsra en toppklubb i Premier League.

I det läget använde han sociala medier för att få svar. På Twitter skrev han:

"Hanteringen av Fia Mobile har beslutat att sponsra ett större fotbollslag i Norge .. Några tips om vilka vi bör sponsra och varför, frågade Vollvik sin Twitter profil.

- Vi fick massor av feedback, sa Vollvik efteråt.

Till hans historia hör också en viss roll när Svennis Eriksson var tränare i Notts County.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.