Lagrell i diskussion med exmiljardär

Nu bekräftar Lars-Åke Lagrell, fotbollsförbundets ordförande, att samtalen med den norske spektakuläre miljardären Idar Vollvik fortsätter. I en egen krönika här på Idrottens Affärer berättar Lagrell om samtalen och sina egna tankar.

Lagell och SEF-ordföranden  Bosse Johansson tycker att det låter intressant när en norsk miljardär framför sitt intresse av allsvenskan. 

Idar Vollvik är känd för att kunna skapa PR och gjorde ett utspel i den norska tidningen VG om att han ville köpa namnet till allsvenskan.

"Miljardärer alltid välkomna"

- Vi har sagt att får vi ett erbjudande som ger bra betalt så är vi intresserade. Vi hade en dialog med förbundet i vintras och även de var positiva, sa Bosse Johansson i en första kommentar.

Lagrell tyckte att ”miljardärer är alltid välkomna. Med rätt pengar finns det inget motstånd som inte går att övervinna. Men i dagsläget har vi ett avtal med Svenska Spel”.

Minst 30 miljoner kronor kostar rätten till allsvenskan, hette det i de första uppgifterna.

Lagrell har sedan tillsammans med förbundets generalsekreterare, Mikael Svantoft, träffat Vollvik och det är samtalet och de fortsatta tankarna som han skriver om i dagens krönika här på Idrottens Affärer.

Vill lansera sitt abonnemang

Idar Vollvik är lockad av att lansera mobilabonnemangeet Ludo via just fotbollen.

- Ludoligan låter väl bra, tyckte Idar Vollvik när han intervjuades av norska VG.

I Norge äger Norsk Tippning namnrättigheterna till Tippeligan och där ligger priset på cirka 30 miljoner kronor. Vollvik är medveten om att nivån är minst den samma i Sverige.

- Men vi har pengar. Det här är min största PR-sak någonsin.

Har redan affärer i Sverige

Vollvik har etablerat affärer i Sverige. Hans Fia Mobile tecknade i våras ett avtal med tidigare konkurrenten Tele2.

Denne norrman har en något spektakulär bakgrund. Han byggde en förmögenhet i it-företaget Chess och blev miljardär när han senare sålde företaget till TeliaSonera under 2005 för 2,4 miljarder kronor.

Men sedan förlorade han pengarna när han blev en mycket aktiv och mindre framgångsrik daytrader på Oslo-börsen.

- Jag kastade mig in i aktiemarknaden med öppet sinne, men också med vetskapen att det kunde bli tungt. Sedan gick det mycket sämre än jag trott, sa han i intervjuer.

"Gjort är gjort"

- Jag är missnöjd med förlusterna, men gjort är gjort. Det kan man inte gråta över, även om det är mycket pengar som är borta.

Via ett annat av hans bolag, Vollvik ABG, skapade han Ludo och nu ska han bli rik igen. Han är övertygad om att han kan tjäna mera pengar i Sverige än i Norge.

- Det finns goda förutsättningar. Marginaler i Sverige är mycket bättre än i Norge på grund av konkurrensen. Vi har byggt en maskin som har rätt till liv som garanteras i mer än 100 länder i världen, och med lagen, jag tror att det finns många länder där människor har sina egna mobiltelefon, men att de letar efter billigare användning, säger Vollvik.

Han sökte idéer på Twitter

Han har stort intresse av idrott och har tidigare undersökt möjligheterna med att sponsra en toppklubb i Premier League.

I det läget använde han sociala medier för att få svar. På Twitter skrev han:

"Hanteringen av Fia Mobile har beslutat att sponsra ett större fotbollslag i Norge .. Några tips om vilka vi bör sponsra och varför, frågade Vollvik sin Twitter profil.

- Vi fick massor av feedback, sa Vollvik efteråt.

Till hans historia hör också en viss roll när Svennis Eriksson var tränare i Notts County.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.