Lagrell i diskussion med exmiljardär

Nu bekräftar Lars-Åke Lagrell, fotbollsförbundets ordförande, att samtalen med den norske spektakuläre miljardären Idar Vollvik fortsätter. I en egen krönika här på Idrottens Affärer berättar Lagrell om samtalen och sina egna tankar.

Lagell och SEF-ordföranden  Bosse Johansson tycker att det låter intressant när en norsk miljardär framför sitt intresse av allsvenskan. 

Idar Vollvik är känd för att kunna skapa PR och gjorde ett utspel i den norska tidningen VG om att han ville köpa namnet till allsvenskan.

"Miljardärer alltid välkomna"

- Vi har sagt att får vi ett erbjudande som ger bra betalt så är vi intresserade. Vi hade en dialog med förbundet i vintras och även de var positiva, sa Bosse Johansson i en första kommentar.

Lagrell tyckte att ”miljardärer är alltid välkomna. Med rätt pengar finns det inget motstånd som inte går att övervinna. Men i dagsläget har vi ett avtal med Svenska Spel”.

Minst 30 miljoner kronor kostar rätten till allsvenskan, hette det i de första uppgifterna.

Lagrell har sedan tillsammans med förbundets generalsekreterare, Mikael Svantoft, träffat Vollvik och det är samtalet och de fortsatta tankarna som han skriver om i dagens krönika här på Idrottens Affärer.

Vill lansera sitt abonnemang

Idar Vollvik är lockad av att lansera mobilabonnemangeet Ludo via just fotbollen.

- Ludoligan låter väl bra, tyckte Idar Vollvik när han intervjuades av norska VG.

I Norge äger Norsk Tippning namnrättigheterna till Tippeligan och där ligger priset på cirka 30 miljoner kronor. Vollvik är medveten om att nivån är minst den samma i Sverige.

- Men vi har pengar. Det här är min största PR-sak någonsin.

Har redan affärer i Sverige

Vollvik har etablerat affärer i Sverige. Hans Fia Mobile tecknade i våras ett avtal med tidigare konkurrenten Tele2.

Denne norrman har en något spektakulär bakgrund. Han byggde en förmögenhet i it-företaget Chess och blev miljardär när han senare sålde företaget till TeliaSonera under 2005 för 2,4 miljarder kronor.

Men sedan förlorade han pengarna när han blev en mycket aktiv och mindre framgångsrik daytrader på Oslo-börsen.

- Jag kastade mig in i aktiemarknaden med öppet sinne, men också med vetskapen att det kunde bli tungt. Sedan gick det mycket sämre än jag trott, sa han i intervjuer.

"Gjort är gjort"

- Jag är missnöjd med förlusterna, men gjort är gjort. Det kan man inte gråta över, även om det är mycket pengar som är borta.

Via ett annat av hans bolag, Vollvik ABG, skapade han Ludo och nu ska han bli rik igen. Han är övertygad om att han kan tjäna mera pengar i Sverige än i Norge.

- Det finns goda förutsättningar. Marginaler i Sverige är mycket bättre än i Norge på grund av konkurrensen. Vi har byggt en maskin som har rätt till liv som garanteras i mer än 100 länder i världen, och med lagen, jag tror att det finns många länder där människor har sina egna mobiltelefon, men att de letar efter billigare användning, säger Vollvik.

Han sökte idéer på Twitter

Han har stort intresse av idrott och har tidigare undersökt möjligheterna med att sponsra en toppklubb i Premier League.

I det läget använde han sociala medier för att få svar. På Twitter skrev han:

"Hanteringen av Fia Mobile har beslutat att sponsra ett större fotbollslag i Norge .. Några tips om vilka vi bör sponsra och varför, frågade Vollvik sin Twitter profil.

- Vi fick massor av feedback, sa Vollvik efteråt.

Till hans historia hör också en viss roll när Svennis Eriksson var tränare i Notts County.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.