SOK satsar 12 miljoner på valla

Vallningens betydelse inom skidåkning kan inte nog värderas. Det kan både elitåkare och motionärer intyga. Det här inser också SOK som gör en jättesatsning inför OS i Sotji 2014. 12 miljoner ska spenderas på ett eget vallningsteam.

Med rubriken ”Utveckling smala skidor" inleds SOK:s projekt som finansieras och drivs av organisationen under fyra år. Vallaexperterna Johan Wåhlström (skidskytte) och Mats Eklund (längd) blir halvtidsanställda och sliparen Lorenz Söderhielm knyts till teamet som ska jobba med både skidskyttarna och längdåkarna.

Bli världsledande på valla

- De ska jobba halva sin tid med projektet och halva i sitt respektive vallateam. Det gäller att få tid att pröva olika saker, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo till Sportbladet.

- Dels ska lägstanivån höjas, så att man blir säkrare på det man gör. Dels ska man hitta nya saker och nå genombrott, vi hoppas bli världsledande inom vissa delområden.

OS 2014 är ett mål men även till VM 2013 ska resultatet av satsningen mätas i framgångar. Arbetet ska bedrivas mycket metodiskt. Teamet ska få möjlighet att komma till respektive tävlingsplats tidigare för att kunna göra riktiga tester och verkliga pröva rätt valla. Sålunda ska vallakillarna besöka Sotji i två omgångar varje år fram till OS. Förberedelser och test är avgörande när det gäller valla och det tar man nu fasta på.

Hyllas av Helena och Ferry

- Folk i den här branschen tror väldigt mycket. Nu ska vi ta reda på varför det blir som det blir, säger Johan Wåhlström, vallachef i skidskyttelandslaget, till Sportbladet

Helena Ekholm och Björn Ferry välkomnar satsningen.

- Jättebra. Det händer ju nya grejer där hela tiden. Det känns helt rätt med en sådan satsning, säger Helena Ekholm (före detta Jonsson).

- Det känns bra att de tar ett grepp om utvecklingen så att vi inte bara ligger och testar på tävling det vi redan har, utan försöker driva saker framåt också, menar Björn Ferry.

Skidforskare (inte verifierad)

tors, 2010-10-21 08:22

1. Forskning visar att det är bäst att inte valla alls!

CITERAT FRÅN TIDSKRIFTEN FORSKNING & FRAMSTEG NR 2/2006: Sickla i stället för valla! Vallade skidor glider visserligen en aning bättre precis när de är nyvallade, men detta tar snabbt slut. Leonid Kuzmin har genomfört en mängd försök i samma skidspår med vallade och ovallade skidor och har just lagt fram en licentiatavhandling vid Mittuniversitetet i Östersund. - Redan efter en kort stund har vallan samlat så mycket smuts att skidorna glider sämre än ovallade, säger han. I vissa försök var glidvallan bättre än ovallat i 200 meter, och som allra längst i 3,8 kilometer. Längdåkningsskidor har i dag ett belag som tillverkas av en så kallad ultrahögmolekylär polyeten. Det är ett plastmaterial med mycket goda nötningsegenskaper, låg friktion och förmåga till självsmörjning. Förutom glidet finns det också, enligt Leonid Kuzmin, en annan viktig orsak till att låta bli glidvallan. - Genom att bara skrapa undersidan av skidan med stålsickel utan att valla, slipper motionsåkaren tillbringa sin dyrbara fritid i vallningsboden, och dessutom behöver skidorna inte skickas på slipning, säger han. Leonid Kuzmin har varit inne på detta spår ända sedan 1995, då han ansvarade för vallningen åt hustrun Antonina Ordina vid skid-VM i Thunder Bay. Han lät henne åka på ovallade skidor, och hon tog brons både individuellt och i stafett.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.