- Finns passionen i svensk fotboll?
Real Madrid toppar för sjunde året i rad listan över de klubbar i Europa som har störst intäkter, 4,2 miljarder kronor, följt av Barcelona, Manchester United, Bayern München, Arsenal och Chelsea.
Publikunderlag och stark kultur
De 20 första lagen på listan kommer från endast fem länder: Italien, Spanien, Frankrike, Tyskland och England.
Gustav Vadenbring, Director och Financial Advisory på Deloitte, och den som redovisade undersökningen på konferensdagen Fotboll & Pengar i Sportbusines regi i Stockholm på torsdagen, förklarar varför:
- Det är länder med stora publikunderlag och där fotbollen är en stor del av kulturen. Det finns en passion för fotbollen som de andra länderna saknar. Samtidigt har de redan en väldigt stark position.
Tillsammans har de 20 största klubbarna ökat intäkterna med tre procent under 2011, och det i en tid när många av länderna i Europa har stora ekonomiska problem.
Supportrar inte så priskänsliga
- Fotbollsupportrar verkar inte vara så priskänsliga. Men det beror också på sportsliga framgångar, inte minst i Champions League. Schalke04 är ett exempel på det, som tagit sig in på en tionde plats på listan.
Schalke04 gick till semifinal i Champions League 2011. I år har klubben inte tagit sig till Champions League, vilket kommer att påverka placeringen på listan för 2012, enligt Gustav Vadenbring.
- Champions League påverkan på intäkterna är mycket stor. På nästa års lista kommer Napoli, som just nu spelar åttondelsfinal mot Chelsea, förmodligen att avancera uppåt i listan från 20:e plats. På vilken plats får resultaten i Champions League utvisa.
Nya vägar, nya intäkter
Förutom publikintäkter, som en följd av sportsliga framgångar, är det två saker som avgör klubbens intäktsmassa: TV-rättigheter och sponsorintäkter.
- Europa League är ett exempel på ökade intäkter när det gäller TV-rättigheter. Innan nystarten för några år sedan fick klubbarna dela på 400 miljoner kronor. I år är summan höjd till 1,4 miljarder kronor. Dessutom har det kommit fram nya distributionsvägar för att sprida TV-bilder, vilket ökar möjligheterna för klubbarna att tjäna mer pengar.
Inget svenskt lag finns med på listans topp 50. Frågan är hur de svenska klubbarna ska nå dit. Mats Enquist, nytillträdd vd för Svensk Elitfotboll, SEF, har en plan:
Bygga från toppen
- Vi har en tradition av att bygga från botten, det vill säga bredden. Jag tror tveklöst att vi behöver bygga från toppen också.
Stefan Andreasson, klubbdirektör i Elfsborg, håller med:
- Vi ska komma ihåg att det bara är 15 år sedan vi införde proffsfotboll i Sverige. Vi behöver få in mer pengar i svensk fotboll och visa för stora företag att svensk fotboll är attraktiv.
Köp en vd istället för en anfallare
Olof Lundh, Fotbollskanalen.se, vill se en annan användning av pengarna:
- Det behövs folk som kan hantera pengar i klubbarna. Istället för att köpa en bra anfallare, köp en bra vd eller marknadschef! Glöm inte att de två senaste klubbarna som var med i Champions League, AIK och Helsingborg, gick i konkurs.
FC Köpenhamn är det skandinaviska lag som lyckats bäst på intäktssidan.
Egen arena skapar sidointäkter
- En av framgångsfaktorerna är den egna arenan som klubben satsade på för ett par år sedan. Den har genererat sidointäkter, bland annat från konserter. Här kanske finns något för svenska klubbar att studera?
Mats Enquist, vd i Svensk Elitfotboll, fyller slutligen på:
- Ju mer vi höjer den totala publikupplevelsen på arenan, desto bättre kommer det att gå för de svenska fotbollsklubbarna. Upplevelsen och den sportsliga utvecklingen går hand i hand.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen