Fotbollsbasen tvingas att ge sig
Fotbollens folk har svårt att bestämma sig och uppenbarligen se självbestämmande som en styrka. Det är tydligen lättare att skjuta avgörandet i bolagiseringsfrågan till RF.
Ja blir till ett nej
I januari sa Svenska Fotbollförbundet ja till en förändring av 51-procentsregeln. Nu blir det ett nej och utgången är inte förvånande.
- Nej, det har skett en svängning de senaste månaderna, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson.
Svenska Fotbollförbundets förbundsstyrelse behandlade bolagiseringsfrågan på fredagen. Men var så illa tvungna efter protester har kommit lite varstans ifrån.
Inget självbestämmande
I sak handlar frågan om var beslut om eventuella förändringar i regelverket för bolagisering skall ligga. Antingen som nu hos Riksidrottsförbundet (RF) eller hos respektive Specialidrottsförbund (SF).
Det senare alternativet, att låta respektive SF själva besluta i frågan, är det förslag som Riksidrottsstyrelsen meddelat att man lägger som sitt förslag till Riksidrottsmötet i Luleå i slutet på maj.
Förbundsstyrelsens ställningstagande grundar sig på en rundfråga bland distrikt och elitklubbar där majoriteten av de som svarat anser att frågan bör ligga kvar hos RF.
Ingen prestigeförlust
- Vi har lyssnat på våra medlemmar för att få en vägledning vad SvFF:s delegation ska ha med sig för uppfattning till Riksidrottsmötet där frågan ska avgöras. Mot bakgrund av de svar som inkommit från distrikt och elitföreningar accepterar vi den övervägande uppfattningen att beslutet bör ligga kvar hos RF, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.
Han är inte beredd att ta strid för saken skull.
Trots att han tvingas meddela fotbollen nu går emot RF:s förslag till en större frihet bland förbunden.
Karl-Erik Nilsson ser ingen prestigeförlust i att klubbarna och distrikten går emot styrelsen.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Claes Hansen (inte verifierad)
fre, 2013-04-26 20:37
1. Starkt att lyssna på opinionen!
Det är starkt av Karl-Erik Nilsson att vara tillräckligt prestigelös för att lyssna på distrikten och klubbar som t ex AIK, Djurgården, Elfsborg, IFK Göteborg och Malmö FF och sedan se till att SvFF följer den uppfattning som majoriteten har. Han ska ha en stor eloge!Olof (inte verifierad)
fre, 2013-04-26 21:16
2. 51%-en
Då de flesta röstade innan man sett det slutliga förslaget måste man säga att det är klantigt skött. Man visste helt enkelt inte vad man röstade påOlof (inte verifierad)
lör, 2013-04-27 07:43
3. När man hörde firma Boys hot
När man hörde firma Boys hot om bl.a. bojkott när utredningsförslaget om 51%-regeln presenterades och nu också ser vad som hänt i Djurgården är det bara att konstatera att de kriminella gängen kontrollerar besluten inom fotbollen. Skulle det dessutom vara så att en och annan "silverräv" inom rörelsen nyttjar situationen för cyniskt maktspel är det riktigt illa.Claes Hansen (inte verifierad)
lör, 2013-04-27 19:03
4. Internet-troll, lögner och halvsanningar
Anonyma internet-troll dyker upp och sprider lögner och halvsanningar. Det har bivit ganska typiskt för de som vill slopa 51%-regeln och sälja ut svenska klubbar till porrmiljardärer m fl att ägna sig åt "guilt by association" istället för att berätta varför det är så viktigt att en Berth Milton istället för ett årsmöte bestämmer i svensk idrott. Tony Ernst i Svenska Förenade Supporterunionen som talade om bojkott är medlem i Malmö FF. Bosse Johansson i Elfsborg lär knappast ha kopplingar till någon annan firma än den lokala sparbanken. Det är en god regel att inte mixtra med beståndsdelarna i svensk idrottsrörelse utan ordentlig konsekvensanalys. Lars-Åke Lagrells utredning som föreslog en slopad 51%-regel var en pamflett. Hur kan han ha missat att fråga klubbarna och distrikten? Sanningen är att Lagrell visst vad han skulle få för svar. Därför försökte tjänstemän trixa igenom beslutet. Karl-Erik Nilsson tar flera steg bort från dessa metoder. Bra!Olof (inte verifierad)
sön, 2013-04-28 07:43
5. Den eventuella bolagiseringen
Claes Hansen! Om sanningen ska fram beslöt RIM 2011 efter initiativ av Fäktförbundets och Fotbollsförbundets ordföranden att låta utreda 51%-frågan. Förslagsställarnas vilja var att se om det gick att hitta en lösning så att ett fåtal (om ens det) föreningar inom fotboll och ishockey när man så önskar får möjlighet att bolagisera en del av verksamheten.Nu finns det ett förslag och det är då rimligt att man utan förutfattade meningar under veckorna fram till RIM läser igenom detsamma för att sedan i vanlig demokratisk ordning fatta beslut åt ena eller andra hållet. Vad är det för övrigt som får dig att tro att förbundens förtroendevalda och kanslipersonal inte skulle kunna hantera den här frågan lika bra som andra.Claes Hansen (inte verifierad)
mån, 2013-04-29 19:26
6. Ingen majoritet - ingen kontroll
Vi som värnar om 51%-regeln försvarar just föreningsdemokratin - att avgörande beslut ska fattas av förtroendevalda. Det är bra att Karl-Erik Nilsson lyssnar på de förtroendevalda inom fotbollen. Idrottens Affärer, och den anonyma signaturen "Olof", är dock upprörda. Fotbollsbasen "viker ner sig" när han lyssnar på på distrikten och föreningarna. Det är signaturen "Olof", och Idrottens Affärer som saknar förtroende för de förtroendevalda - ni vill ju ersätta dem med privata aktieägare. I grund och botten är frågan väldigt enkel. Ska föreningarna, eller privata ägare, kontrollera idrottsaktiebolag? Släpper föreningarna kontrollen så hjälper inte dekorativa åtgärder som att man har en(1) ledamot i styrelsen eller ett besynnerligt avtal med en "värdegrund" (ett värdelöst ord som betyder allt och ingenting). Porrmiljardärer som Berth Milton kan ta över en klubb när 51%-regeln inte finns. Då föredrar jag den imperfekta föreningsdemokratin.Olof (inte verifierad)
mån, 2013-04-29 20:09
7. Jag tycker Claes Hansen ska
Jag tycker Claes Hansen ska läsa utredningen för det har han uppenbart inte gjort och har han gjort det så är det som när en annan potentat läser bibeln.Claes Hansen (inte verifierad)
tis, 2013-04-30 10:14
8. Troll utan riktiga argument mot 51%-regeln
Till skillnad mot den anonyma signaturen "Olof" har jag praktisk erfarenhet av arbete i idrottsaktiebolag. Naturligt nog har jag läst de relevanta utredningarna och förslagen i den här frågan. Jag har ännu inte sett någon vettig argumentation varför de ideella föreningarna ska släppa kontrollen över idrottsaktiebolagen t ex till en Berth Milton. Jag har ej heller sett några bättre lösningar för att skydda sig mot klippartyper än att den ideella föreningen ytterst har röstmajoriteten i idrottsaktiebolaget. Min erfarenhet är att när det hettar till mellan ägare så är det endast röster i aktiebolaget som räknas. Det kommer även vara den juridiska verkligheten. Svensk fotboll och hockey behöver öka intäkterna. 98% av intäkterna i en elitklubb kommer från matchdagar, marknad, media-intäkter och spelarförsäljningar. Fokus borde ligga på att öka dessa intäkter - inte på ett stickspår som att slopa 51%-regeln.Olof (inte verifierad)
tis, 2013-04-30 13:23
9. Om nu Claes Hansen läst det
Om nu Claes Hansen läst det förslag som går till RIM för omröstning skulle det vara intressant att få se vad han tycker om förslaget i dess helhet och förstärkningen av nuvarande överlåtelseavtal samt att SF och RS ska ha sista ordet osv. Sedan har utvecklingen från att OS-deltagare skulle vara snövita amatörer varit enorm med löner till idrottare, många nya idrotter, alla möjliga hallar,olika gym och vi har ochså fått idrotts AB osv.osv. Allt detta har idrottsrörelsen måst anpassa sig till och kommer så att fortsatt få göra. Frågan är hur idrottsrörelsen i dag skulle sett ut om de som alltid säger nej utan att alltför ofta veta varför fått råda. Skulle vi haft några föreningar kvar? Det finns f.ö. fortfarande en och annan som tycker OS-deltagare ska vara amatörer.