Så ska bli Timrå av med 44 miljoner

Timrå IK har funnit sin räddningsplan. Klubben gör som Leksands IF och förhoppningen är att nå samma lyckosamma resultat. Förvandlingen ska överleva via en en rekonstruktion och klubben har klart med med stöd från bank, Timrå Kommun och stora partners.
Per Nolander, klubbdirektör i Timrå IK, har funnit en plan som har accepterats av Timrå kommun, banken och de stora sponsorerna.


Rekonstruktionen innebär att oprioriterade fordringsägare  får ett förslag om att 75 procent av de oprioriterade skulderna avskrivs. När rekonstruktionen är klar beräknas skulderna minska med cirka 44 miljoner kronor.

Lex Leksand

Klubbens ansvariga uppger att det här är vägen till lösning av den ytterst allvarliga ekonomiska situationen. Därmed ska verksamheten räddas och inte minst kan ungdomar fortsätta att spela ishockey i Timrå.

- Det andra alternativet som fanns var konkurs, säger ordförande Tommy Andersson.

Timrå IK har skulder på 80 miljoner kronor, avslöjade klubbens advokat efter tingsrättens besked om rekonstruktion.

Dålig affär att köpa arenan

Den stora skulden förutom spelarlöner är arenan som köptes av kommunen 2003 för 45 miljoner till hög ränta.

- Den var inte värd det men det visste vi inte då, säger klubbdirektör Lars Norlander.

Måndagsmorgonens besked innebär att alla som var inställda på en dödsdom för en hårt pressad klubb nu får se ett ytterligare ett fall hur en klubb med jättelika skulder kan räddas via en rekonstruktion och lönegarantier från staten. Leksands IF var föregångare och lyckades rädda sin existens. Därmed skapades en Lex Leksand. 

Emthén ansvarig även i Leksand

I Timrå blir Mats Emthén rekonstruktionsansvarig och han var även ansvarig för processen i Leksands IF.

Nu har Timrå plagierat modellen. Egentligen fanns det inget val, det här är den enda återstående alternativet. Därtill har intäkterna varit för små medan skulderna ökat under senare år och det har inneburit att minuset bara förstorats.

Rekonstruktionen innebär att oprioriterade fordringsägare kommer att få ett förslag om att 75 procent av de oprioriterade skulderna skrivs av. När rekonstruktionen är klar beräknas skulderna minska med inte mindre än 44 miljoner kronor.

Vädjar också till medlemmarna

Samtidigt gör klubben allt för att minska utgifterna. Kanslipersonalen är varslad om förändringar och spelartruppen minskar successivt.

- Timrå IK tar ansvar för att på bästa möjliga sätt hantera det läge vi satt oss i. Som en del av rekonstruktionsarbetet är det beklagligt att behöva meddela att fem medarbetare beräknas få lämna sina jobb samt att våra leverantörer drabbas, säger Tommy Andersson, styrelseordförande, Timrå IK

- Med den ekonomiska stabilitet som vi åstadkommer genom rekonstruktionen finns förutsättningar för alla att hjälpa till. Bidrag och tillskott behövs från så många som möjligt, medlemmar, supporters och partners och andra så att vi tillsammans kan slutföra rekonstruktionen och föra klubben framåt, säger Mats Emthén, rekonstruktionsansvarig.

Stöd från ledande partners

Räddningsplanen hade inte varit möjlig utan ett kompakt stöd från partners som utgör de starkaste och närmaste. Som kommunen, bank och stora sponsorer som har gett klartecken till planen.

Lars Nolander är klubbdirektören som har jobbat hårt under en längre period och nu fått belöning:

- Genom denna rekonstruktion kommer föreningen få ordning och reda på ekonomin och det är förutsättningen för att kunna bedriva fortsatt ungdoms, junior och elitverksamhet, säger Nolander.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.