Även förbundets ekonomi har blivit stabil
Bordtennisförbundets ombyggnad som ledde till succé vid VM väckte ett stort intresse och mycket nyfikenhet. Mikael Peterson kan sätta det i ett perspektiv eftersom han har varit generalsekreterare på Friidrottsförbundet, Ishockeyförbundet och bordtennisförbundet, Han har dessutom en bakgrund som förbundsordförande i Svenska Kanotförbundet och även en bakgrund i SISU:s förbundsstyrelse..
Hur blev succén möjlig?
- Rent sportsligt finns specialister som kan uttala sig bättre om själva resultaten men generellt sett är det frukten av ett hårt och brett arbete. Förebilderna finns och har funnits inom pingisen, alltså kvalitativa klubbmiljöer, där de främsta gott och väl matchar Europas bästa klubbar. Kvaliteteten i vardagsträningen är a och o. Vi tog ett brons i lag-VM förra året på hemmaplan. VM-organisationen i Halmstad var fantastisk. Många gjorde allt från stort till smått . Via SVT kunde, utöver den entusiastiska arenapubliken, många se pingis i absolut världsklass. Allt stämde även nu i Budapest, framför allt tack vare Mattias Falck. Dessutom stämmer det fantastiskt bra mellan honom och Jörgen Persson.
Framtiden, då?
- Det är härligt att vi, sedan ett par år tillbaka, märker ett ökat intresse för vår idrott. Det sägs att som barn blir man mest påverkad av förebilderna inom idrott när man är 9-11 år. Stellan Bengtsson var en idol för mig. I dag har ungdomar har flera fina förebilder bland våra främsta, inte minst Mattias!
Hur ser det ut ekonomiskt för Bordtennisförbundet?
- Förbundsmötet senast i Köping var lugnt och positivt. Det finns en tilltro till en fortsatt positiv utveckling samtidigt som alla vet att det gäller att ha respekt för ekonomin. Åren 2011 till och med 2013 redovisades negativa resultat och på vårt förbundsmöte 2015 fick jag som relativt nyanställd redovisa ett stort ekonomiskt underskott för 2014. Styrelsen tog ett antal nödvändiga beslut, jag fick bland annat välja vilka fakturor vi skulle betala då likviditeten var dålig och självklart se över alla våra avtal. Men på det nyligen avslutade förbundsmötet kunde vi redovisa en stabil ekonomi. Med ett gott resultat från VM, även ekonomiskt, har vi kunnat förstärka kansliet och fortsätta bygga för framtiden. Situationen är mycket trevligare än under 2014, 2015!
- Dessutom ansvarar vi även för para-pingisen och vår nästa stora tävling är Para-EM i september i år. Flera spännande utbildningsprojekt är startade och vår sportchef Mikael Andersson ser stora möjligheter för landslagen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.