Osämja i bandy-Sverige
Med siffrorna 4-1 vill Svenska bandyförbundets valberedning sparka förbundets ordförande Per-Anders ”Nöne” Gustafsson. Han valdes till ordförande den 18 juni i fjol. Årsmötet den 5 september kan bli stormigt. Det är framför allt fyra klubbar som vill ha bort Gustafsson: AIK, Bollnäs, Edsbyn och Västerås. Idrottens Affärer hör att förra Siriusstjärnan Göran Angesten kan bli ny ordförande.
Valberedningen höll sitt teamsmöte (video) den 6 juli. Valberedningens ordförande Owe Svensson, legendar i Åby-Tjureda och tidigare ordförande i Svenska bandyförbundet, var den enda som ville behålla Gustafsson. Övriga, Emma Kronberg, Kungälv, Thomas Zetterqvist, Göteborg, tidigare ordförande i Edsbyns IF, Bo Häggkvist, Västerås och förre storspelaren Jan Erik Flink gjorde tummen ned för Gustafsson. Ingemar Sixtensson, Lidköping, är adjungerad och utan röst.
Owe Svensson avgick omedelbart efter mötet som valberedningens ordförande.
- Nöne” har gjort ett jättearbete. När jag inte fick de andra med mig fanns det ingen anledning för mig att sitta kvar längre, säger Owe.
Flink har stöd från 28 klubbar
Janne Flink, Bollnäs, är representant för distrikt Nord med 28 klubbar Han vill inte säga mer än:
- Vi tycker att han är olämplig som ordförande. Jag hade 100 procents stöd från alla klubbar i distriktet. Vi har tre till fyra namn att välja på som ny ordförande. Det som hänt är olyckligt för bandyn.
”Nöne” Gustafsson blev styrelseledamot 2011; blev ordförande för landslagskommittén 2014, har varit förbundskapten för U23-landslaget och tränare för Villa, Vetlanda och Vänersborg. Meriter och kunskap i överflöd.
Vad har du gjort för fel, ”Nöne”?
- Jag vet inte. Det känns jävligt tråkigt. Jag har jobbat heltid ideellt i ett år, utan generalsekreterare och verkligen kämpat. Trots dåliga tider för bandyn kunde vi redovisa ett plus på 800 000 kronor i bokslutet för 2019- 2020. Vi tvingades spela SM-finalen utan publik och förlorade 1miljon kronor netto. Vi har 7miljoner kronor i eget kapital. Men nästa år blir mer än tufft. Då ska elitlicenserna godkännas för säsongen 2022-2023.
Kanske tar strid
Många klubbar är oroliga för att få godkänd licens. Inte minst skuldtyngda Bollnäs, Edsbyn och Västerås.
Visserligen har samtliga klubbar fått ja för elitlicensen 2020-2021 men den 31 augusti vill Bandyförbundet ha in räkenskaper från klubbarna som visar att de har ett positivt kapital och bedriver ungdomsverksamhet de är tvungna att ha. Derapporterna har betydelse för elilicens eller inte säsongen 2022-23..
Tänker du ta strid om ordförandeposten?
- Det vet jag inte. Men jag har fått många samtal från människor som sagt ”vik inte ned dig, du har vårt stöd”.
Göran Söderlund
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar