Magnus Normans dröm om ny arena

Magnus Norman vill bygga Sveriges första tennisakademi i Stockholm. För 200 miljoner kronor ser han också tennisens första nationalstadion i Globen-området. Själva evenemangsarenan får plats för 6 000 åskådare.

Magnus Norman är projektets förgrundsfigur tillsammans med en annan före detta spelare, Mikael Tillström, och arbetet har pågått en längre tid.

Det bevisas inte minst av att Stockholms stad medverkar och har gett klartecken till en fortsatt process. Initiativtagarna avvaktar nu och dessutom ska kommunens fastighetsbolag, SGA, räkna på vad marken ska kosta.

Kommersiell satsning

Byggkostnaderna är kalkylerade till cirka 200 miljoner kronor och Magnus Norman medger:

- Det är i allra högsta grad en kommersiell satsning. Vi vill binda kommersiella partner och sponsorer som vill stötta projektet. Många, både enskilda och företag, har visat stort intresse, menar Magnus som står för arbetet med stöd av Svenska Tennisförbundet.

Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) medverkade vid tisdagens presentation och visade stor entusiasm:

- Ett bra initiativ för att stödja och inspirera de ungdomar som vill nå toppen, menade Madeleine Sjöstedt, inte minst lättad över att projektet inte kräver några skattepengar. Om nu inte markfrågan blir en sådan fråga.

Samla arenorna vid Globen

Tanken än så länge är att bygga arenan vid Globen om det finns en lämplig plats.

- Det vore en otrolig fördel att ha allt samlat. SGA (Globens fastighetsbolag) ska titta på förutsättningarna. Annars har vi flera tänkbara placeringar sedan vi utredde frågan om en ny fotbollsarena åt Djurgården, sa Madeleine Sjöstedt som tror att det dröjer ett halvår innan alla beräkningar är slutförda.

Magnus Normans idé kommer från egna erfarenheter och de senaste årens engagemang inom tennisen. Han ser behovet av ett tenniscenter där landets främsta talanger kan samlas.

- De framgångsrika länderna har en anläggning där alla juniorer har en gemensam bas, en trygg miljö där de kan utvecklas. Det saknar Sverige, säger Magnus Norman.

Stockholm mest naturligt

Dessutom prioriterar han Stockholm och det centrala läget för Norman kan också tänka sig att utländska tonåringar söker sig hit för att utvecklas.

- Här finns kompetensen, de kommersiella förutsättningarna och infrastrukturen.

Arenan och området som är beräknat till 20 000 kvm blir lika mycket ett nytt nationalstadion för tennis. Inom fem år ska anläggningen stå klar och ett mål är att arrangera Stockholm Open här. Vid en jämförelse med Kungliga Tennishallen får dubbelt så många åskådare plats.

Norman ser framför sig hur ett 60-tal juniorer tränar dagligen på 15 banor, både inne och ute och han drömmer redan om hur duktiga svenska tränare som i dag jobbar utomlands lockas av att jobba här i stället. Allt för svensk tennis bästa – och framtiden.

19-årige SHL-spelaren Felix Nilsson,  uppvuxen i Stockholms norra förorter och sedan 2021 i Rögles organisation är huvudperson i minst sagt udda hockeyaffär.

I en osannolik miljon affär har Rögle tvingats köpa loss sin egen spelare från IK Oskarshamn för 1,3 miljoner kronor.  Dit han var utlånad – från Rögle.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Konditor, Bengt Carlsson,  ägare till Thores Bageri, har som specialité att göra tårtor med motiv och dekorera med bilder. Han var stolt över sina tårtor och lade ut en bild på sin Facebook-sida.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.