Magnus Normans dröm om ny arena

Magnus Norman vill bygga Sveriges första tennisakademi i Stockholm. För 200 miljoner kronor ser han också tennisens första nationalstadion i Globen-området. Själva evenemangsarenan får plats för 6 000 åskådare.

Magnus Norman är projektets förgrundsfigur tillsammans med en annan före detta spelare, Mikael Tillström, och arbetet har pågått en längre tid.

Det bevisas inte minst av att Stockholms stad medverkar och har gett klartecken till en fortsatt process. Initiativtagarna avvaktar nu och dessutom ska kommunens fastighetsbolag, SGA, räkna på vad marken ska kosta.

Kommersiell satsning

Byggkostnaderna är kalkylerade till cirka 200 miljoner kronor och Magnus Norman medger:

- Det är i allra högsta grad en kommersiell satsning. Vi vill binda kommersiella partner och sponsorer som vill stötta projektet. Många, både enskilda och företag, har visat stort intresse, menar Magnus som står för arbetet med stöd av Svenska Tennisförbundet.

Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) medverkade vid tisdagens presentation och visade stor entusiasm:

- Ett bra initiativ för att stödja och inspirera de ungdomar som vill nå toppen, menade Madeleine Sjöstedt, inte minst lättad över att projektet inte kräver några skattepengar. Om nu inte markfrågan blir en sådan fråga.

Samla arenorna vid Globen

Tanken än så länge är att bygga arenan vid Globen om det finns en lämplig plats.

- Det vore en otrolig fördel att ha allt samlat. SGA (Globens fastighetsbolag) ska titta på förutsättningarna. Annars har vi flera tänkbara placeringar sedan vi utredde frågan om en ny fotbollsarena åt Djurgården, sa Madeleine Sjöstedt som tror att det dröjer ett halvår innan alla beräkningar är slutförda.

Magnus Normans idé kommer från egna erfarenheter och de senaste årens engagemang inom tennisen. Han ser behovet av ett tenniscenter där landets främsta talanger kan samlas.

- De framgångsrika länderna har en anläggning där alla juniorer har en gemensam bas, en trygg miljö där de kan utvecklas. Det saknar Sverige, säger Magnus Norman.

Stockholm mest naturligt

Dessutom prioriterar han Stockholm och det centrala läget för Norman kan också tänka sig att utländska tonåringar söker sig hit för att utvecklas.

- Här finns kompetensen, de kommersiella förutsättningarna och infrastrukturen.

Arenan och området som är beräknat till 20 000 kvm blir lika mycket ett nytt nationalstadion för tennis. Inom fem år ska anläggningen stå klar och ett mål är att arrangera Stockholm Open här. Vid en jämförelse med Kungliga Tennishallen får dubbelt så många åskådare plats.

Norman ser framför sig hur ett 60-tal juniorer tränar dagligen på 15 banor, både inne och ute och han drömmer redan om hur duktiga svenska tränare som i dag jobbar utomlands lockas av att jobba här i stället. Allt för svensk tennis bästa – och framtiden.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.