Djurgårdens arena blev för dyr

Att bygga en egen arena är inte ekonomiskt försvarbart och klubbens ordförande Tommy Jacobsson säger det rent ut: ”Vi vågade i styrelsen inte ta ett beslut som kan äventyra hela Djurgården”.

Djurgården får ingen egen arena utan har beslutat att Stockholms Arena blir klubbens hemmaplan. Planerna på ett nybygge vid Östermalms IP är inte aktuella, var meddelandet vid ett medlemsmöte där allt arbete runt en arena presenterades.

Inget val till slut

Inte mindre än 250 medlemmar deltog och fick ta del av ett intensivt och detaljerat utredningsarbete som har pågått i flera månader. Arenautredningen visar på en väsentligt dyrare och svårare byggprocess än tidigare beräknat. Till slut fann arenautredningen att en arena i Nationalstadsparken och på Storängsbotten inte är realistisk.

Föreningens ekonomi, möjligheterna till finansiering, driftskostnader, möjligheter till banklån, byggprocesstider, det politiska och ekonomiska läget, miljökrav, intressegrupper m.fl. påverkar beslutet, skriver Djurgården på hemsidan.

Nu anges i rekommendationen från Arenautredningen att klubben ska avvakta och under tiden bygga upp föreningens ekonomi och organisation och se

"Ambitionen finns kvar"

- Stockholmsarenan är vår hemmaplan från 2013 men det är viktigt att påpeka att det inte finns något permanent beslut i frågan,, Tommy Jacobson, ordförande för Djurgården Fotboll.

- Det är fortfarande vår ambition att spela på en egen arena i framtiden. I dagsläget finns inte resurserna för att driva projektet eller utrymme för att göra det här fel. Det kommer ta flera år innan detta går att genomföra och det är ett mycket tråkigt besked.

- Arenaprojekt på Storängsbotten beräknades totalt bli väsentligt dyrare än det förslag föreningen tidigare tagit fram för Östermalms IP. Eftersom området dessutom klassas som idrotts- och rekreationsområde skulle det inte heller gå att kommersialisera projektet på ett önskvärt sätt vilket i sin tur skulle minska möjligheten att skapa lönsamhet på arenan, säger Tom Davidson i arenautredningen.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.