Intensiv debatt om Göteborgsarena
Bakgrunden är att Göteborgs styrande funderar på behovet av en ny arena av internationell klass. Men forskarna avråder Göteborg att satsa i dagens konkurrens.
Kommunen måste vara ärlig
”Kommunen får gärna bygga arenor om man är ärlig och tydlig med att det kostar skattebetalarna, och ungefär hur mycket”, skriver en person och menar att:
”Då får man bättre perspektiv på om nyttan överstiger kostnaden. Problemet är att politiker inte är ärliga utan menar att arenorna är kostnadsneutrala, vilket de naturligtvis inte är. Hela betéendet leder ju till en meningslös kapprustning på arenamarknaden där alla ska bräcka alla.”
Det finns åsikter om att Scandinavium har tjänat ut och Göteborgs stadsledningskontor vill ersätta den med en ny arena av format.
Renovering eller nybygge?
Uppgifter gör gällande att det skulle kosta 1 miljard för en ombyggnad av Scandinavium mot att en ny arena för 16 000 sittande åskådare vid en ishockeymatch och 18 000 stående vid en konsert ligger på ca 1,6 miljarder.
"För en stad av Göteborgs storlek tillhör det att ha en väl fungerande inomhus ¬ arena som tillhandahåller möjligheter för den lokala och regionala marknaden men som även kan vara internationellt konkurrenskraftig", heter det i utlåtandet.
Det tjänsteutlåtande som undertecknats av planeringsledare Hans Linderstad och avdelningschef Ulf Högberg vid stadsledningskontoret ska ligga till grund för en utredning.
Meningslös kapprustning
Tanken är att arenan ska placeras på evenemangsområdet i centrala Göteborg, någonstans mellan Nya Ullevi och Liseberg. Tre platser anses tänkbara, Valhallabadet, Burgårdsgymnasiet eller Valhalla IP.
På debattforumet efter Idrottens Affärers artikel betonas att ”arenan inte nödvändigtvis behöver gå med plus men att driftsbidraget från kommunen är acceptabelt.”
En annan läsare efterlyser rätt siffror
”Kommunen får gärna bygga arenor om man är ärlig och tydlig med att det kostar skattebetalarna, och ungefär hur mycket. Då får man bättre perspektiv på om nyttan överstiger kostnaden. Problemet är att politiker inte är ärliga utan menar att arenorna är kostnadsneutrala, vilket de naturligtvis inte är. Hela betéendet leder ju till en meningslös kapprustning på arenamarknaden där alla ska bräcka alla. En del tycker säkert att det är motiverat, framför allt de som jobbar inom branschen och får skattemedel överförda till sig.”
Rädda om Gothenburg Horse Show
En läsare påepkar hur Gothenburg Horse Show pekar på fördelen av lyckade evenemang:
”Fem dagars tävlingar med fullsatta hus drar in en hel del sköna slantar till kommunala Gotevent. Och till näringsidkare på stan, t.ex hotell, restauranger, butiker. Många av dessa besökare kommer från utlandet och blir ett rent plus i samhällsekonomin. En del av pengarna som tas in via skatterna bör återinvesteras i besöksnäringen. Visst blir det dyrare att producera men intäkterna har ökat i minst samma takt. Självklart är Göteborgs politiker livrädda för att en sådan här kassako skulle glida oss ur händerna. Det finns inte på kartan att hästhoppningens världscupsfinal för evigt kommer att arrangeras i en arena som räknas som stenåldern. Nu lever Göteborg till stor del på sitt goda rykte man byggt upp genom flera decennier. ”
Gothenburg Horse Show är självklar i dag – men i morgon, då? Foto: Adam Ihse, Scanpix
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.