Intensiv debatt om Göteborgsarena

En intensiv diskussion pågår runt artikeln ”Forskare avråder Göteborg från satsning”. Det är en av de mest kommenterade inslagen här på sajten. Inte bara för eller emot ett bygge utan också en debatt runt nödvändigheter av alla arenor i Sverige.
Besökarna, här bestående av ett gäng finländska hockeyfans på Scandinaviums parkering, har varit miljoner till antalet under åren eftersom Göteborg har haft och fortfarande har positionen som Evenemangsstaden i Sverige. ”Nu måste vi värna om den positionen”, menar många på västkusen. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix


Bakgrunden är att Göteborgs styrande funderar på behovet av en ny arena av internationell klass. Men forskarna avråder Göteborg att satsa i dagens konkurrens.

Kommunen måste vara ärlig

”Kommunen får gärna bygga arenor om man är ärlig och tydlig med att det kostar skattebetalarna, och ungefär hur mycket”, skriver en person och menar att:

”Då får man bättre perspektiv på om nyttan överstiger kostnaden. Problemet är att politiker inte är ärliga utan menar att arenorna är kostnadsneutrala, vilket de naturligtvis inte är. Hela betéendet leder ju till en meningslös kapprustning på arenamarknaden där alla ska bräcka alla.”

Det finns åsikter om att Scandinavium har tjänat ut och Göteborgs stadsledningskontor vill ersätta den med en ny arena av format.

Renovering eller nybygge?

Uppgifter gör gällande att det skulle kosta 1 miljard för en ombyggnad av Scandinavium mot att en ny arena för 16 000 sittande åskådare vid en ishockeymatch och 18 000 stående vid en konsert ligger på ca 1,6 miljarder.

"För en stad av Göteborgs storlek tillhör det att ha en väl fungerande inomhus ¬ arena som tillhandahåller möjligheter för den lokala och regionala marknaden men som även kan vara internationellt konkurrenskraftig", heter det i utlåtandet.

Det tjänsteutlåtande som undertecknats av planeringsledare Hans Linderstad och avdelningschef Ulf Högberg vid stadsledningskontoret ska ligga till grund för en utredning.

Meningslös kapprustning

Tanken är att arenan ska placeras på evenemangsområdet i centrala Göteborg, någonstans mellan Nya Ullevi och Liseberg. Tre platser anses tänkbara, Valhallabadet, Burgårdsgymnasiet eller Valhalla IP.

På debattforumet efter Idrottens Affärers artikel betonas att ”arenan inte nödvändigtvis behöver gå med plus men att driftsbidraget från kommunen är acceptabelt.”

En annan läsare efterlyser rätt siffror

”Kommunen får gärna bygga arenor om man är ärlig och tydlig med att det kostar skattebetalarna, och ungefär hur mycket. Då får man bättre perspektiv på om nyttan överstiger kostnaden. Problemet är att politiker inte är ärliga utan menar att arenorna är kostnadsneutrala, vilket de naturligtvis inte är. Hela betéendet leder ju till en meningslös kapprustning på arenamarknaden där alla ska bräcka alla. En del tycker säkert att det är motiverat, framför allt de som jobbar inom branschen och får skattemedel överförda till sig.”

Rädda om Gothenburg Horse Show

En läsare påepkar hur Gothenburg Horse Show pekar på fördelen av lyckade evenemang:

”Fem dagars tävlingar med fullsatta hus drar in en hel del sköna slantar till kommunala Gotevent. Och till näringsidkare på stan, t.ex hotell, restauranger, butiker. Många av dessa besökare kommer från utlandet och blir ett rent plus i samhällsekonomin. En del av pengarna som tas in via skatterna bör återinvesteras i besöksnäringen. Visst blir det dyrare att producera men intäkterna har ökat i minst samma takt. Självklart är Göteborgs politiker livrädda för att en sådan här kassako skulle glida oss ur händerna. Det finns inte på kartan att hästhoppningens världscupsfinal för evigt kommer att arrangeras i en arena som räknas som stenåldern. Nu lever Göteborg till stor del på sitt goda rykte man byggt upp genom flera decennier. ”

Läs mera här

Gothenburg Horse Show är självklar i dag – men i morgon, då? Foto: Adam Ihse, Scanpix

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.