Arenakraven förstör glädjen
Det otroliga har hänt. Lilla Mallbacken, mitt i mellan Hagfors och Sunne i de värmländska skogarna, har nått allsvenskan för damer.
Mitt i naturen och till ackompanjemang av fågelsång säkrade de värmländska tjejerna hemma på Strandvallen avancemanget till högsta serien. Eller återkomsten, ska sägas, för här finns en stark tradition.
Ett nytt Ängelholm
619 åskådare fanns på plats och gladdes med tjejerna och föreningen som med små medel och stora ansträngningar har lyckats med något som kan liknas vid en bragd.
Här är klubben där hemsidan meddelar att kansliet är stängt på grund av älgjakt!
Oavsett, nästa år ska det bli allsvensk fotboll i Fryksdalen.
Men ni känner till Ängelholms trassliga ekonomi. De tvingades spela hemmamatcher i Helsingborg efter fotbollsförbundets reglemente och det blev mycket dyrbart.
Nu kan Mallbacken drabbas på samma sätt.
1,4 miljoner in räcker inte
Förvisso, med uppflyttningen kommer dagens 200 000 kronor i elitbidrag att höjas till 1,4 miljoner kronor, som gäller alla i allsvenskan, där Tyresö har utgått och Mallbacken och Hammarby ersätter.
Men vad är 1,4 miljoner värt när det kommer krav som innebär mångdubbelt större utgifter.
- Det är vår största utmaning, säger klubbens ordförande Sven Eriksson som känner till förbundets arenakrav.
- Och 2017, 2018 ska allt helst vara genomfört, suckar Eriksson i en intervju med Värmlands Folkblad.
Eldjsälen tvekar
Sven Eriksson ville avgå som ordförande för ett år sedan men var solidarisk och ställde upp igen. Men nu inser han att det blir ett tufft för föreningen.
- Ja, framför allt med tanke på allt arbete som kommer krävas. Det kommer ta mycket tid, det har jag märkt redan.
Svenska Fotbollförbundet ställer en mängd hårda krav. Listan över åtgärder är utförlig och kräver mycket av alla klubbar och kommuner.
Minst 5 miljoner
Mallbacken har redan startat arbetet för att få elljus och två nya omklädningsrum.
Där ska det också finnas dopingrum med toalett, ledarrum till bortalag, två domarrum och ett rum till matchdelegaten. Åtgärdslistan innehåller också värmeslingor i planen och sittplatsläktare under tak med plats för minst 800 åskådare.
- Men jag sätter inte klubben i ekonomiska svårigheter för det, det gör jag inte. Läktare och så får vi ta pö om pö, säger Eriksson till tidningen.
De första investeringarna beräknas uppgå till nära 5 miljoner kronor.
Alla opponerar sig
Diskussioner pågår om damallsvenskan ska starta tidigare nästa år. Kanske i mars. Och då kan Mallbacken tvingas åka till Örebro där närmaste godkända arena finns. Den i Sunne uppfyller inte alla villkor.
Problemen är likartade i Ängelholm och bidragit till att ekonomin har urholkats.
Förbundsordförande Karl-Erik Nilsson har besökt Ängelholm och mött inte bara politiker och topptjänstemän från Ängelholm utan också från sju andra kommuner.
Alla opponerar sig mot de nya arenakraven som gäller från 2014.
- Den kommunala plånboken har en viss storlek och det måste man ha förståelse för. Man har kommit olika långt i processerna kring arenorna. Därför har vi inrättat en speciell beredningsgrupp som ska hantera de här ärendena. Vi ska se på varje fall enskilt och ha en dialog, berättade Karl-Erik Nilsson.
Klubbarna själva som begär
Karl-Erik Nilsson tycker också:
- Investeringarna måste respektive anläggningsägare eller fastighetsägare stå för. De gör investeringen, sen har man hyresgäster som får betala hyra.
Karl-Erik Nilsson betonade att det inte är förbundet som har tvingat fram arenavillkoren.
- Det är förbundets alla 3 209 medlemmar (föreningar och distrikt) som tagit fram kraven för arenorna och sagt att de anser att det här är viktigt för idrottens utveckling. Mitt uppdrag är att verkställa medlemmarnas beslut.
SKL i protest
Även SKL har agerat i frågan och undertecknat ett protestbrev där det betonas:
”Formella krav på arenorna måste anpassas till kommunernas behov. Vi har en olycklig situation där idrottsrörelsen ställer dyra och onödiga krav”.
SKL tog också fram några exempel:
”Det finns ingen anledning att kräva att arenorna i herrarnas näst högsta serie ska ha pressrum med minst 50 sittplatser, när flera klubbar inte har fler än fem, sex journalister som bevakar deras matcher. Inte heller finns det skäl att kräva att pressläktaren ska ha minst 25 platser med bord.
Självklart är flera av de standarder, som Svenska Fotbollförbundet vill ha, rimliga och självklart ska anläggningarna hålla så pass bra kvalitet att de ger utövare och supportrar en bra upplevelse. Men arenakraven måste bli bättre anpassade till kommunernas behov. I de fall där kraven inte kan uppfyllas vill Svenska Fotbollförbundet ha löften om framtida politiska beslut för att klubbar och arenaägare ska kunna få dispens till spel kommande säsong.
Det är både uppseendeväckande och orimligt. Ingen ska föregå den politiska beslutsprocessen”.
Protestbrevet avslutades med:
”Svenska Fotbollförbundets långtgående krav drabbar inte heller bara arenaägare inom fotbollen. Kraven har också blivit normerande för andra idrottsförbund som tar dessa till utgångspunkt för sina idrotter. Ett aktuellt exempel är att förbundet för amerikansk fotboll nu i princip har kopierat Damallsvenskans krav, trots att intresset för den amerikanska fotbollen är långt ifrån lika stort.
Situationen är olycklig och kan skada allmänhetens tilltro till idrottsrörelsen”.
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Johan (inte verifierad)
tis, 2014-10-07 11:50
1. Otroligt att en relativ
Otroligt att en relativ gärdsgårdsserie kan hitta på krav som innefattar mer än en gräsplan med de rätta måtten samt en läktare på ena långsidan. Finns det inga pengar involverade kan man inte ställa krav som innefattar ekonomiska satsningar. Fullständigt orimligt.Adam Blomgren (inte verifierad)
tis, 2014-10-07 14:59
2. Arenakraven
Skärp er nu SvFF. Det här är svensk fotboll och inte jävla Premier League. Varför ska krav standardiseras över huvud taget? Låt varje klubb gå sin egen väg och lita på att styrelserna där vet bättre vad som är bäst för just deras klubb.