Miljoninvesteringar här döms ut i EU
Ansvariga ute i fotbollsklubbar och planansvariga i kommuner runt om i Sverige satte eftermiddagskaffet i luftstrupen och när de hade hämtat sig, tvingades de läsa nyheterna en gång tillläste en gång och inse konsekvenserna.
Dagens EU-beslut innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år. När miljoner har investerats i konstgräs på en rad platser.
Sverige röstade ja i EU:s exportkommitté när beslutet togs att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner.
Det får svåra konsekvenser för svensk fotboll, trots åtta års övergångsperiod,
- I dag finns det inga lika bra alternativ, säger SvFF:s Stefan Cårebo.
Miljöhotande spridningen
EU:s expertkommitté för kemiska produkter, Reach, består av företrädare för EU-länders regeringar, ofta från myndigheter. Sverige och en majoritet av de övriga i kommittén röstade ja till förbudet vid torsdagens möte.
Bakgrunden är ett förslag från EU-kommissionen. Enligt Olof Johansson på Kemikalieinspektionen, som arbetar med frågan i Sverige, är syftet att minska den miljöhotande spridningen av mikroplast.
Beslutet innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år.
Frågan är dock inte helt avgjord än. EU:s ministerråd och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet.
Svenska fotbollförbundet (SvFF) hade hoppats på en längre övergångsperiod.
Vi såg det som rimligt med en övergångsperiod på mellan tio till tolv år. Åtta år är en väldigt, väldigt snäv tidsram för att få fram ett nytt material. De flesta av de planer som finns i dag är av gummimaterial. Det är många planer som kommer behöver bytas ut i framtiden. Vi måste hitta ett material som fungerar över tid och det ska inte få så stor miljöpåverkan det heller, säger Stefan Cårebo.
Han fortsätter:
- Det är klart att det får konsekvenser. Ser vi på de traditionella granulat som används i dag fungerar de alldeles utmärkt under vintertid och du kan använda granulatet mycket mer. Nu behöver vi forska fram nya material ännu snabbare, säger Stefan Carebo, anläggningskonsulent på SvFF.
"Försöker hitta alternativ"
- Vi är på gång att försöka få fram nya material, men marknaden har väntat lite på det här nya beslutet innan man trycker på knappen ordentligt.
Olof Johansson på Kemikalieinspektionen säger att livslängden för en stor andel av planerna bedöms vara tio år. Med en övergångsperiod på drygt åtta år och den utveckling som sker ska det vara möjligt att få fram alternativ.
SvFF:s Stefan Cårebo kommenterar:
- I dag finns det inga lika bra alternativ, så är det. Tittar vi i Norrland, så fort det blir minusgrader så fryser de flesta materialen ihop och det gör inte gummigranulatet. Men tittar man i södra Sverige, som har vinter en kortare period, så kan det fungera med ett naturligt material. Men i dagsläget finns det inget som ersätter gummimaterialet.
Cårebo säger att 95 procent av planerna i dag har traditionellt gummigranulat, det vill säga SBR (återvunna bil- och maskindäck), av de klubbar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan som har konstgräs.
SvFF är med och påverkar via Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) . (TT)
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Djurgårdens äventyr i fotbollens Conference League lämnade ett netto på 150 miljoner kronor, och fyller på Djurgårdens kassa rejält. Vid årsskiftet 2024-2025 hade föreningen ett eget kapital på 364 miljoner kronor, vilket är en rekordsiffra.
Stora spelarförsäljningar och sportchefen Bosse Andersson strategi att köpa billigt och sälja dyrt har varit framgångsrikt. Totalt gjorde Djurgården en nettovinst på 139 miljoner i spelarförsäljningar, bland de som lämnade fanns Lucas Bergwall, Samuel Dahl och Jacob Widell Zetterström.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Inför fredagens VM-premiär (mot Slovakien)beskriver han sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.