Miljoninvesteringar här döms ut i EU

Ansvariga ute i fotbollsklubbar och planansvariga i kommuner runt om i Sverige satte eftermiddagskaffet i luftstrupen och när de hade hämtat sig, tvingades de läsa nyheterna en gång tillläste en gång och inse konsekvenserna.

Dagens EU-beslut innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år. När miljoner har investerats i konstgräs på en rad platser.

Sverige röstade ja i EU:s exportkommitté när beslutet togs att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner.

Det får svåra konsekvenser för svensk fotboll, trots åtta års övergångsperiod,

- I dag finns det inga lika bra alternativ, säger SvFF:s Stefan Cårebo.

Miljöhotande spridningen

EU:s expertkommitté för kemiska produkter, Reach, består av företrädare för EU-länders regeringar, ofta från myndigheter. Sverige och en majoritet av de övriga i kommittén röstade ja till förbudet vid torsdagens möte.

Bakgrunden är ett förslag från EU-kommissionen. Enligt Olof Johansson på Kemikalieinspektionen, som arbetar med frågan i Sverige, är syftet att minska den miljöhotande spridningen av mikroplast.

Beslutet innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år.

Frågan är dock inte helt avgjord än. EU:s ministerråd och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) hade hoppats på en längre övergångsperiod.

Vi såg det som rimligt med en övergångsperiod på mellan tio till tolv år. Åtta år är en väldigt, väldigt snäv tidsram för att få fram ett nytt material. De flesta av de planer som finns i dag är av gummimaterial. Det är många planer som kommer behöver bytas ut i framtiden. Vi måste hitta ett material som fungerar över tid och det ska inte få så stor miljöpåverkan det heller, säger Stefan Cårebo.

Han fortsätter:

- Det är klart att det får konsekvenser. Ser vi på de traditionella granulat som används i dag fungerar de alldeles utmärkt under vintertid och du kan använda granulatet mycket mer. Nu behöver vi forska fram nya material ännu snabbare, säger Stefan Carebo, anläggningskonsulent  på SvFF.

"Försöker hitta alternativ"

- Vi är på gång att försöka få fram nya material, men marknaden har väntat lite på det här nya beslutet innan man trycker på knappen ordentligt.

Olof Johansson på Kemikalieinspektionen säger att livslängden för en stor andel av planerna bedöms vara tio år. Med en övergångsperiod på drygt åtta år och den utveckling som sker ska det vara möjligt att få fram alternativ.

SvFF:s Stefan Cårebo kommenterar:

- I dag finns det inga lika bra alternativ, så är det. Tittar vi i Norrland, så fort det blir minusgrader så fryser de flesta materialen ihop och det gör inte gummigranulatet. Men tittar man i södra Sverige, som har vinter en kortare period, så kan det fungera med ett naturligt material. Men i dagsläget finns det inget som ersätter gummimaterialet.

Cårebo säger att 95 procent av planerna i dag har traditionellt gummigranulat, det vill säga SBR (återvunna bil- och maskindäck), av de klubbar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan som har konstgräs.

SvFF är med och påverkar via Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) . (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.