Miljoninvesteringar här döms ut i EU

Ansvariga ute i fotbollsklubbar och planansvariga i kommuner runt om i Sverige satte eftermiddagskaffet i luftstrupen och när de hade hämtat sig, tvingades de läsa nyheterna en gång tillläste en gång och inse konsekvenserna.

Dagens EU-beslut innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år. När miljoner har investerats i konstgräs på en rad platser.

Sverige röstade ja i EU:s exportkommitté när beslutet togs att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner.

Det får svåra konsekvenser för svensk fotboll, trots åtta års övergångsperiod,

- I dag finns det inga lika bra alternativ, säger SvFF:s Stefan Cårebo.

Miljöhotande spridningen

EU:s expertkommitté för kemiska produkter, Reach, består av företrädare för EU-länders regeringar, ofta från myndigheter. Sverige och en majoritet av de övriga i kommittén röstade ja till förbudet vid torsdagens möte.

Bakgrunden är ett förslag från EU-kommissionen. Enligt Olof Johansson på Kemikalieinspektionen, som arbetar med frågan i Sverige, är syftet att minska den miljöhotande spridningen av mikroplast.

Beslutet innebär att så kallade avsiktliga tillsatser av mikroplast (gummigranulat) i konstgräsplaner förbjuds efter en övergångsperiod på åtta år.

Frågan är dock inte helt avgjord än. EU:s ministerråd och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) hade hoppats på en längre övergångsperiod.

Vi såg det som rimligt med en övergångsperiod på mellan tio till tolv år. Åtta år är en väldigt, väldigt snäv tidsram för att få fram ett nytt material. De flesta av de planer som finns i dag är av gummimaterial. Det är många planer som kommer behöver bytas ut i framtiden. Vi måste hitta ett material som fungerar över tid och det ska inte få så stor miljöpåverkan det heller, säger Stefan Cårebo.

Han fortsätter:

- Det är klart att det får konsekvenser. Ser vi på de traditionella granulat som används i dag fungerar de alldeles utmärkt under vintertid och du kan använda granulatet mycket mer. Nu behöver vi forska fram nya material ännu snabbare, säger Stefan Carebo, anläggningskonsulent  på SvFF.

"Försöker hitta alternativ"

- Vi är på gång att försöka få fram nya material, men marknaden har väntat lite på det här nya beslutet innan man trycker på knappen ordentligt.

Olof Johansson på Kemikalieinspektionen säger att livslängden för en stor andel av planerna bedöms vara tio år. Med en övergångsperiod på drygt åtta år och den utveckling som sker ska det vara möjligt att få fram alternativ.

SvFF:s Stefan Cårebo kommenterar:

- I dag finns det inga lika bra alternativ, så är det. Tittar vi i Norrland, så fort det blir minusgrader så fryser de flesta materialen ihop och det gör inte gummigranulatet. Men tittar man i södra Sverige, som har vinter en kortare period, så kan det fungera med ett naturligt material. Men i dagsläget finns det inget som ersätter gummimaterialet.

Cårebo säger att 95 procent av planerna i dag har traditionellt gummigranulat, det vill säga SBR (återvunna bil- och maskindäck), av de klubbar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan som har konstgräs.

SvFF är med och påverkar via Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) . (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.