Hallar och planer i allt sämre skick

Både idrottsföreningar och kommuner upplever renoveringsbehovet av arenor och hallar som en stor utmaning inför framtiden. Det är bedrövligt på många håll. Behoven växer. Underhållet är bristande. Men genom att renovera och bygga om kan många anläggningar räddas.

Hallar och planer  allt sämre skick

 

Många idrottsplatser är byggda på 60- och 70-talet och. Behoven är omfattande, visarRiksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022.

Enkät visar problemet

Där svarade svarade knappt hälften av landetsidrottsföreningar att det finns ett stort renoveringsbehov på den plats där de idrottar. 

Riksidrottsförbundets kommunundersökning visar därtill att kommunerna ser renoveringsbehov som den största utmaningen för den långsiktiga planeringen av idrottsytor.  

– Investeringarna som gjordes för 50–60 år sedan har haft en avgörande betydelse för idrottsrörelsens utveckling. Men nu har många passerat bäst-före-datumet för länge sen. 

–Ekvationen är enkel – utan en plats att vara på, stannar idrotten. Här behöver politikerna inse att krafttag måste till och det skyndsamt, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.  

– Kommunerna bär ett stort ansvar men även staten måste kliva in. Ett sätt att göra det är att skapa och skjuta till medel till en anläggningsfond som kan vara ett stöd och premiera nytänkande gällande idrottsanläggningar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.  

Vilka behov av renovering som finns ser olika ut, det kan handla om läckande tak, avstängda toaletter och duschutrymmen eller ventilation som inte fungerar. 

Dessutom ökar risken för olyckor och skador när platsen eller anläggningen är sliten. Förutom att upprätthålla att anläggningen kan användas och är säker, kan renovering och ombyggnation vara startskottet till att tänka nytt.  

Måste visa engagemang

–  Ibland kan det vara små justeringar som gör stor skillnad. Att renovera och bygga om kan också bidra till att skapa trygghet. Genom belysning och mötesplatser på utsidan så kan mer liv och rörelse skapas i området, säger Jonnie Nordensky, Projektledare Plats för idrott, Riksidrottsförbundet. 

Förutom kommunala idrottsanläggningar finns också föreningsägda idrottshallar och platser. Utifrån ett folkhälsoperspektiv så är båda viktiga och de föreningsägda anläggningarna kan bidra till att minska trycket i de kommunala. 

I Halland har idrottsrörelsen tillsammans med fackman gjort en kartläggning vad gäller renoveringsbehov av föreningsägda platser. Resultatet visar att 2 av 3 anläggningar är i behov av större åtgärder och vissa klassas redan som rivningsobjekt.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.