Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Äntligen kommer RF ut ur garderoben”

Stora event som samlar publik och som ger skatteintäkter - det är målet med de gemensamma ansträngingarna. Foto: Scanpix

 

Ett givande seminarium på Branschforum var RF:s presentation av vad de gör och hur de arbetar för att vi skall få väsentligt fler internationella idrottsevent till Sverige.

Här har RF tagit ett helt nytt grepp som de skall ha beröm för. Alldeles för länge satt RF still i båten och agerade utifrån 60-talets Folkrörelsesverige när idrotten inte var en del av upplevelseindustrin.

Jag har länge pekat på att RF måste finna en ny och bredare roll för att hantera en framtid där folkrörelsens legitimitet sakta eroderas och här har man påvisat ett område där man både är den naturlige aktören och kan göra mycket nytta.

Motarbetar sin egen regeringsförklaring

Det är ingen enkel uppgift. Först och främst är den konkurrensen stenhård redan på lika villkor och det finns tre starka motkrafter att hantera för att vi skall få internationella mästerskap som är lönsamma för både arrangörer, värdregion och staten.

Först och främst vår regering som i strid med sin egen regeringsförklaring från 2006 aktivt motarbetat idrottsrörelsen.

Här finns allt från tydliga nej till idiotier där inget stöd krävdes men där staten ville ha pynt för polisen för dressyr-EM i Falsterbo. Sammanfattningsvis har regeringen gjort absolut ingenting.

Tillkommande problem är att de internationella förbunden blivit för giriga och tagit för stor del av totalintäkten vilket minskar antalet event som klarar lönsamhetskraven.

Event som är lönsamma

Det tredje problemet är mindre demokratiska länder som vill få ökad internationell acceptans och använder statskassan för att säkra eventen med både korrekta och mindre korrekta metoder. Svensk syn på korruption har inte fått ett globalt genomslag om man säger så.

Oavsett problemen så kan RF ge stöd och hjälp och kompetens till aktörerna och den vägen öka sannolikheten att vi får fler event till Sverige. Event som både är lönsamma för alla aktörer och som förstärker bilden av Sverige på ett positivt sätt i vår omvärld. Målsättningen att dubbla antalet event är nåbar.

Det som gör mig positiv till möjligheten att nå målet är den intelligenta modellen med omfattande samordning med besöksnäringen såväl som de fyra stora destinationerna (Stockholm, Göteborg, Skåne och Åre/Östersund).

Kanske regeringen vaknar

Samverkan med besöksnäringen är också äntligen ett steg på vägen bort från bilden av den tärande idrotten som lever på statsstöd till den moderna, korrekta bilden av den närande idrotten som är med och genererar skatteintäkter och sysselsättning som en viktig del av upplevelseindustrin. 

Här torde droppen kunna urholka stenen och så småningom kan även en del regeringsledamöter förstå att idrotten inte bara är kostnader och statsstöd utan att den när det gäller elit och event skapar sysselsättning och skatteintäkter. Q.E.D.

Idrotten är inte utan försyndelser, för många har för sent kommit springande till regeringen med krav på direkta stöd eller garantier och till slut blev idrotten något negativt i maktens korridorer. Gökungeteoremet försvinner nu förhoppningsvis när RF samordnar ansökningar och strategier.

Idrottsministern är hopplös

Men det roligaste med dragningen var det som inte sades men blev uppenbart ändå. RF har uppenbarligen kommit fram till att det är totalt värdelöst att prata med vår idrottsminister då hennes förmåga att skapa verkstad är noll.

Tillsammans med besöksnäringen hamnar man nu på Näringsdepartement där en opinionsmässigt desperat Annie Lööv nu får möjligheten att få en stjärna i boken genom att agera på ett sätt som är bra för regioner, småföretagen inom besöksnäringen, idrotten och statskassan.

Genialt onekligen.

Det trista är att jag på objektiva grunder, trots en total politisk samhörighet och att jag tycker om henne tvingas inse att vår idrottsminister inte gjort sitt jobb.

Dan Persson

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.