Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hockey-VM en ekonomisk katastrof!

Statsminister Fredrik Reinfeldt och prins Daniel gör vågen under VM-finalen i Globen. Framför dem OS presidenten Jacques Rogge. Vad de då inte visste, var att hela turneringen skulle sluta med en gigantisk ekonomisk förlust. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

Det är mindre än en månad sedan Tre Kronor firade VM-guldet i Globen och i Kungsträdgården. Nu kommer det trista eftermälet i form av det ekonomiska resultatet av ishockey-VM 2012 och 2013.

Resultatet blir inte helt klart förrän i augusti, men på förbundsmöte idag kommuniceras en förlust om 20-25 miljoner kronor för båda åren. Mina tidigare krönikor i ämnet är nu besannade.

Tar år att återskapa ekonomin

Konsekvenserna för förbundet blir tre till fem år där fokus kommer att ligga mer på återskapande av ekonomi än på nysatsningar.

Det naturliga med en grundlig översyn av verksamheten som ger kostnadsminskningar behöver inte överdramatiseras, det är något som borde göras regelbundet i alla förbund och inte bara när det uppstår ekonomiska problem.

Rent ekonomiskt påverkar VM enbart nästa års bokslut så effekten på förbundets egna kapital är det för tidigt att ha åsikter om. Min gissning är att man borde kunna få ner den slutliga förlusten för förbundets hela verksamhet i nästa års bokslut, men det har osäkerhetsfaktorer så gissning var ordet sa Bull.

Att resultatet av VM är en katastrof är den enkla slutsatsen.

Flera skäl till bakslaget

Vad var det som gick fel är den lika enkla frågan?

Det existerar inga grundbultar utan här handlar det om komplexa orsakssamband där gråskalan är det primära att försöka förstå.

En kort lista på de viktigaste orsakerna ser ut ungefär så här:

Ökade kostnader för genomförande genom kongressbeslut internationellt åren 2007-2010.

Olycklig timing med en dålig period  (klämveckor, Bruce Springsteen, Eurovision)

Misslyckad försäljning av rättigheter och hospitality.

För låga biljettintäkter (inte besöksantal) och en paketering 2012 som skadade tilltron.

Samhällsförändringar som man inte såg.

Får fler att tänka efter

Slutsatsen att det inte, utan uttalat statsstöd, går att tjäna pengar på den här typen av event drabbar nu hockeyförbundet, men de som borde lägga mest tid på den analysen är de som funderar på ett Vinter-OS 2022 i Stockholm.

Samtidigt är en avvikelse från målet om 30-50 miljoner i vinst till 20-25 i förlust på en kostnadsmassa om 200 miljoner att se som mycket svår att förklara. I Finland har man lyckats med att tjäna 50-70 miljoner. Min bedömning är dock att hade man gjort allting rätt hade man i bästa fall nått ett noll-resultat.

Målsättningen saknade verklighetsförankring.

Större förlust i år än i fjol

Det är självklart så att möjligheterna att utveckla ishockeyn påverkas negativt under ett antal år. Med en förväntad minskning även av intäkter från internationella turneringar hamnar förbundet förmodligen i ett nytt läge som påverkar dem organisatoriskt och verksamhetsmässigt.

Det enda uppseendeväckande i siffrorna jag hittar är att hospitalityförsäljningen är 1100 paket sämre 2013 med slutspel, Sverige i final och fler matcher än år 2012. Den går till ca 20 procent att förklara med konjunktur men inte mer. Resten måste falla tillbaka på de ansvariga.

Att förlusten 2013 är större än 2012 trots slutspel är också svårt att förklara.

Fel att söka VM

Jämför man åskådarsiffrorna mellan Sverige och Finland under en tioårsperid ser man att det inte avviker på något konstigt sätt. 

Däremot var förhoppningen om snittpriser i synnerhet för slutspelet helt felaktiga. Här får man anta att organisationen helt enkelt har lurat sig själv, dvs satt kostnadsbaserade priser och den vägen totalt sett tappat intäkt.

Man bör dock som förklaring och inte som försvar, komma ihåg att dynamisk marknadsprissättning för arenor inte utvecklats i Sverige, till stor del på grund av felaktiga modeller i dominerande biljettsystem.

Det stora felen var att söka VM, att sedan acceptera värdavtalet trots fördyringar över tid, vidare valet av paketen inför första året och misslyckandet med hospitality och försäljning av nationella rättigheter.

Resten är faktorer man inte kunde påverka.

Stockholm fel plats

Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet skall helt enkelt inte ha stora internationella idrottsevent. Grunden är fel:

  • Inget stöd från den som tjänar mest, dvs staten.
  • Inget mandat eller resurs att agera för den lokala organisationen i Stockholm.
  • För giriga internationella förbund i de flesta fallen.

Och vi ligger off, dvs våra upptagningsområden är för små.

Vi har annat för oss

Det stora är samhällsförändringar när det gäller konsumenternas krav för att spendera fritid.

Nu får vi får ett försvagat ishockeyförbund, om och i så fall hur mycket det skadar svensk ishockey är för tidigt att säga.

”När guldet blev till sand” med Peter Jöback är en fantastisk sång, för oss som kommer ihåg vår Karl-Oscar hämtade man sig aldrig från känslan att vara rik.

Nu krävs det väldigt mycket från hockeyförbundet under ett antal år om man inte skall hamna i samma situation.

Dan Persson

Olof (inte verifierad)

sön, 2013-06-16 18:41

1. Rimligen bör det bli en rätt

Rimligen bör det bli en rätt stark opinion inför nästa val som starkt påminner Reinfelt om hans löfte i regeringsförklaringen 2006. Det är helt klart att stora evenemang och besöksnäringen ger staten stora inkomster på arrangörernas bekostnad.

Mats Landin (inte verifierad)

mån, 2013-06-17 10:50

2. Det är väl inte så svårt att

Det är väl inte så svårt att konstatera att ishockey inte längre är en sport för folket. Dessutom är VM av idag ett utvattnat äventyr.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.