Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Vem klarar att ta hand om det?

Här är problemet. Många står frågande och är öppna för förslag för hur fotbollsförbundet ska gå vidare trots eller tack vare Friends Arena. Foto: Foto: Anders Wiklund, TT

 

Svenska Fotbollsförbundet söker en ny generalsekreterare efter Mikael Santoft som går i pension. Det är Sveriges svåraste jobb

Lätta jobb som VD på Vattenfall, ordförande i centerpartiet, nolltoleransansvarig hos Sverigedemokraterna går det göra något av, men den som skall bli generalsekreterare på fotbollsförbundet har något att bita i.

Även de som söker utmaningar såväl de som brinner för att utveckla svensk fotboll bör tänka sig för.

Misslyckad omorganisation

Läget ser ut ungefär så här. En nyligen genomförd och enligt många (i synnerhet personalen) misslyckad omorganisation gör att mycket energi förloras internt.  Här finns något års arbete för att skapa förutsättningen för arbete. 

2014 blir en katastrof när det gäller förlusterna för driften av Friends Arena. Råsundafonden är slut och förbundets del på 60-80 miljoner kronor måste hittas någon annanstans. 

Det kärvar i avtalsskrivandet med Lagardére som skall ta över driften. Lagardére har ganska självklara och normala krav på hur avtalet skall se ut och vad som måste göras med andra avtal för att de skall kunna ta över ansvaret. 

Ett värdelöst avtal

Största problemet är det fullständigt värdelösa avtalet med Choice om mat och dryck som tvingades på ägarna av bröderna Paulsson för att de skulle få bygga ett hotell till åt Petter Stordalen.

Om man går i mål med Lagardére så har man bara flyttat förlusterna till fastighetsbolaget. Hela fastighetsbolaget måste rekonstrueras så att förbundet blir av med sitt ägande innan en ny generalsekreterare på förbundet ens kan börja med arbetet att utveckla fotbollen.

För landslagsverksamheten är det uppenbart att grunden för landslagets attraktionskraft finns hos en person.  När han slutar om ett eller två år så blir det besvärligt att få in sponsorer, locka publik med mera. Att tjäna stora pengar på att gå till mästerskapen blir inte enklare.

Motsägelsefullt

Fotbollens problem med huliganer kvarstår och bästa sättet att bli hatad och mordhotad är att försöka göra något åt det.

Här finns problemet med en dysfunktionell poliskår och ett åklagarväsende som står på huliganernas sida i kampen. Fotbollsförbundet måste dock vara mer aktivt än hittills och ett stalltips är att det inte bara går att påstå att det är ett samhällsproblem.

Sen kommer de strukturella problemen. Fotbollsförbundets DNA är en socialdemokratisk version av 60-talets folkrörelsemodell. Beslutsfattarna i distrikten har väldigt sällan lämnat 60-talet. Samhället ser försiktigt uttryckt något annorlunda ut idag. 

Elitfotbollen är kommersiell och skall konkurrera som en av många aktörer på en upplevelsemarknad, breddfotbollen har problem med rekrytering av ungdomar, ledare och styrelseledamöter. Föreningsmodellen utsätts för tryck, kommersiella gym är bättre på att rekrytera ungdomar än föreningslivet. Sen är distriktens agerande för att bevara sig själva som maktcentra en garanti för att ingen anpassning till samhället sker. Det är ingen kritik, så fungerar organisationer.

Hur komma vidare?

Fotbollen är fortfarande Sveriges största sport, skapar massor med samhällsnytta, genererar stora skatteintäkter, gör ungdomar anställningsbara, skapar glädje och upplevelser. Det är inte här problemen sitter. Problemet är att skapa en situation där förbundet kan skapa utveckling, få ekonomin i ordning och inte minst fungera effektivt i det samhälle vi har.

Min tes är att förbundet bör leta fram två generalsekreterare. En städgubbe som får två år på sig att städa, omorganisera, fixa Friends, ändra strukturen och skapa förutsättningar. Efter honom kan man anställa någon som får jobbet med att utveckla verksamheten.

Men, skulle någon som blir tillfrågad rådfråga mig, skulle jag rekommendera hen att tacka nej.

Dan Persson

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.