Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Vem klarar att ta hand om det?

Här är problemet. Många står frågande och är öppna för förslag för hur fotbollsförbundet ska gå vidare trots eller tack vare Friends Arena. Foto: Foto: Anders Wiklund, TT

 

Svenska Fotbollsförbundet söker en ny generalsekreterare efter Mikael Santoft som går i pension. Det är Sveriges svåraste jobb

Lätta jobb som VD på Vattenfall, ordförande i centerpartiet, nolltoleransansvarig hos Sverigedemokraterna går det göra något av, men den som skall bli generalsekreterare på fotbollsförbundet har något att bita i.

Även de som söker utmaningar såväl de som brinner för att utveckla svensk fotboll bör tänka sig för.

Misslyckad omorganisation

Läget ser ut ungefär så här. En nyligen genomförd och enligt många (i synnerhet personalen) misslyckad omorganisation gör att mycket energi förloras internt.  Här finns något års arbete för att skapa förutsättningen för arbete. 

2014 blir en katastrof när det gäller förlusterna för driften av Friends Arena. Råsundafonden är slut och förbundets del på 60-80 miljoner kronor måste hittas någon annanstans. 

Det kärvar i avtalsskrivandet med Lagardére som skall ta över driften. Lagardére har ganska självklara och normala krav på hur avtalet skall se ut och vad som måste göras med andra avtal för att de skall kunna ta över ansvaret. 

Ett värdelöst avtal

Största problemet är det fullständigt värdelösa avtalet med Choice om mat och dryck som tvingades på ägarna av bröderna Paulsson för att de skulle få bygga ett hotell till åt Petter Stordalen.

Om man går i mål med Lagardére så har man bara flyttat förlusterna till fastighetsbolaget. Hela fastighetsbolaget måste rekonstrueras så att förbundet blir av med sitt ägande innan en ny generalsekreterare på förbundet ens kan börja med arbetet att utveckla fotbollen.

För landslagsverksamheten är det uppenbart att grunden för landslagets attraktionskraft finns hos en person.  När han slutar om ett eller två år så blir det besvärligt att få in sponsorer, locka publik med mera. Att tjäna stora pengar på att gå till mästerskapen blir inte enklare.

Motsägelsefullt

Fotbollens problem med huliganer kvarstår och bästa sättet att bli hatad och mordhotad är att försöka göra något åt det.

Här finns problemet med en dysfunktionell poliskår och ett åklagarväsende som står på huliganernas sida i kampen. Fotbollsförbundet måste dock vara mer aktivt än hittills och ett stalltips är att det inte bara går att påstå att det är ett samhällsproblem.

Sen kommer de strukturella problemen. Fotbollsförbundets DNA är en socialdemokratisk version av 60-talets folkrörelsemodell. Beslutsfattarna i distrikten har väldigt sällan lämnat 60-talet. Samhället ser försiktigt uttryckt något annorlunda ut idag. 

Elitfotbollen är kommersiell och skall konkurrera som en av många aktörer på en upplevelsemarknad, breddfotbollen har problem med rekrytering av ungdomar, ledare och styrelseledamöter. Föreningsmodellen utsätts för tryck, kommersiella gym är bättre på att rekrytera ungdomar än föreningslivet. Sen är distriktens agerande för att bevara sig själva som maktcentra en garanti för att ingen anpassning till samhället sker. Det är ingen kritik, så fungerar organisationer.

Hur komma vidare?

Fotbollen är fortfarande Sveriges största sport, skapar massor med samhällsnytta, genererar stora skatteintäkter, gör ungdomar anställningsbara, skapar glädje och upplevelser. Det är inte här problemen sitter. Problemet är att skapa en situation där förbundet kan skapa utveckling, få ekonomin i ordning och inte minst fungera effektivt i det samhälle vi har.

Min tes är att förbundet bör leta fram två generalsekreterare. En städgubbe som får två år på sig att städa, omorganisera, fixa Friends, ändra strukturen och skapa förutsättningar. Efter honom kan man anställa någon som får jobbet med att utveckla verksamheten.

Men, skulle någon som blir tillfrågad rådfråga mig, skulle jag rekommendera hen att tacka nej.

Dan Persson

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.