Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
300 miljoner krävs för Friendsaffären
Det kärvar i förhandlingar om operatörsavtalet för Friends Arena. Det är ingen nyhet utan beror dels på att det befintliga operatörsbolaget har massor med avtal som påverkar och dels på att Lagardére har medarbetare som är kunniga och skickliga och ser till att de kan kompensera sig för de nackdelar som finns i alla befintliga avtal.
De viskningar jag hör är att avtalet med Choice om restaurangdriften är en av de stora stötestenarna samtidigt som ägarna till fastighetsbolaget (primärt SvFF, Fabegé, Peab och Solna Stad) håller på att kissa på sig när de ser hur förlusterna kvarstår och att enda skillnaden blir att de hamnar i fastighetsbolaget.
Ett besvärligt avtal
Avtalet med Choice är enligt den info jag fått vansinnigt dåligt för arenan såväl som arrangörer och förmodligen den största problematiken man har att hantera.
Det vi vet är att professionella Lagardére inte skriver på något de inte känner sig trygga med och som kommer att leda till vinster.
Min beräkning är att de bör kunna betala en hyra på 50-60 miljoner kronor per år till Fastighetsbolaget. Skall de betala mer krävs det ombyggnad av konsumentytor och att avtalet med Choice rivs upp, något som Peab är emot då det påverkar deras övriga samarbeten med Petter Stordalen som äger Choice.
Sedan kan hyran första åren bli lägre än så som konsekvens av de negativa effekter som andra befintliga avtal har.
Lagardére i guldsits
Avskrivning, räntor, underhåll för arenafastigheten hamnar inte under 7 procent av investeringen på 3 miljarder. Det är 210 miljoner. Då får vi en förlust på minst 150 miljoner i fastighetsbolaget (SvFF 50 miljoner). Sedan är det troligt att Lagardére ställer krav på investeringar i arenan som ytterligare belastar fastighetsägarna.
Det krävs investeringar för att Lagardére skall kunna öka intäkterna, det är också en förutsättning för att de skall vara intresserade såväl som en förutsättning för att de över tid skall kunna betala mer i hyra.
När det gäller förhandlingssituationen så har Lagardére en guldsits. De har alla triumf på hand, känner motståndarnas hand och har mer kunskap om hur man skall agera framåt. De vet exakt när de skall syna.
Ingen måtta på problem
De befintliga ägarna skall först och främst tugga i sig 2014 års förluster som blir större än 2013 (dåligt eventår, minskade publiksiffror för fotboll, lägre snittpriser och så vidare) på gissningsvis 250 miljoner och sedan försöka få ner framtida förluster som då flyttas till fastighetsbolaget vilket kräver en rekonstruktion (inte formell eller legal sådan utan en intern) av fastighetsbolaget där arenavärdet i balansräkningen hamnar på under en miljard och lånedelen på max hälften.
Den smällen lär höras i hela landet och ett stalltips är att Solna stad åker på 300 miljoner cash för sin borgen för att banken skall gå med på att skriva ner lånen tillräckligt.
Lägg på problemen med gräsmattan som enligt de gräsexperter i USA jag kommunicerat med kan vara olösliga (kortfattad solvinkel i Stockholms klimatområde i kombo med insläppet solljus med det höga taket). Lägg till minskade publiksiffror på fotbollen, sämre snittpriser för AIK och effekten av att Zlatan slutar i landslaget om ett eller två år.
Men skatteintäkterna ändå större!
Ytterligare lök på laxen är tiden det tar innan infrastrukturen är på plats helt och hållet så arenan får den inramning den förtjänar. Och att beakta, om socialdemokraterna vinner valet får man ökade personalkostnader och ökad moms på försäljning i arenan.
Sedan kommer arenan att generera mer i skatter än vad arenan kostar ägarna och Solna Stad är ingen förlorare även om man blir av med 300, det tar bara längre tid innan man är på plus.
Jag bedömer dock fortfarande att man når ett avtal under hösten. Det löser på intet sätt problemen för arenaägarna och spricker förhandlingen så är det Choiceavtalet eller avtalet med AIK om naturgräs som spökar.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.
r b (inte verifierad)
ons, 2014-08-27 11:20
1. där marknaden råder är det
där marknaden råder är det marknadsgycklarna som drar till sig det största intresset