Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Hur många föreningar är vakna?
Det amerikanska cykel och träningsnätverket Strava (strava.com) fick in 130 miljoner kronor från Sequoia. Sequoia är en extrem framgångsrik riskkapitallist som tjänar miljarder på att vara med och finansiera många bolag som blivit mycket framgångsrika. Strava har målet att bli global ledare på sitt område.
Nischade sociala nätverk är stekheta på marknaden just nu. Orsaken kan inte vara annan än att man tittar på hur traditionella föreningar erbjudit social gemenskap och konstaterat att här kan man skapa något bättre. Det kan vara så illa att historiken inom den traditionella idrotten är negativ för oss. Genom att inte ha någon historik, ingen organisation att försvara kan man gå direkt på hur Digitaliseringen förändrar den moderna människans beteende och ta fram en tjänst som stämmer med dagens behov.
Här bygger vi sociala nätverk
Vi är sedan något år ett tiotal vänner som använder samma stegräknare och den vägen ser hur många steg alla har gått i våra mobiler. Tjänster som Runkeeper med flera har liknande sociala funktioner.
Inget har undersökt det hela, men en gissning så god som någon är att fler än en miljon svenskar har någon av dessa tjänster i sin mobil. För tio år sedan var det av naturliga skäl ingen.
När de kom låg fokus på att fungera, dvs hålla reda på hur långt och var vi sprungit. Nu har fokus flyttat till att bygga sociala nätverk.
Vi har bara sett början än men det vi vet är att de genom våra mobiler och datorer vill skapa en ny modell av den traditionella svenska föreningen. Oavsett intresse kommer man att kunna vara med i ett nätverk anpassat för ens intresse via sin mobil.
Ett hot eller en möjlighet
Golfappar håller inte bara reda på hur långt det är till pinnen utan jag kan registrera mina slag, bjuda in vänner och tävla med dem. Strava med flera andra skapar IRL-möten som en del av sin communityuppbyggnad.
De skapar den nya tidens virtuella föreningar, anpassade till våra behov på ett bättre sätt än den traditionella föreningen. Tittar vi på Runday så ingår de fysiska mötena, men inte medlemskap, stadgar, styrelse och allt det andra som är själva blodomloppet för de föreningar som finns inom idrotten.
Det finns två sätt för den traditionella föreningen att förhålla sig till Digitaliseringen. Man kan se den som ett hot och försöka motarbeta den. Resultatet blir att det går åt skogen.
Krävs öppenhet för förändringar
Man kan också välja att bejaka den, integrera den i den egna verksamheten och utnyttja tekniken för att bevara föreningens attraktionskraft.
För att välja alternativ 2 så måste man vara väldigt förändringsbenägen. Jag har bevistat många förenings, styrelse och årsmöten de senaste 15 åren. Det är inte så att just förändringsbenägen är det primära ord jag väljer för att beskriva de som jag träffat på den här typen av tillställningar.
Digitaliseringen skapar också en global rörelse som den lokala föreningen på intet sätt kan konkurrera med. Nästa person som laddar ner Strava kan lika gärna vara en svensk eller en kines istället för en amerikan. Jag kan använda tjänsten på semester i Portugal eller i Florida.
Lojalitet och nyfikenhet
Vi vet också en annan sak. Svenska idrottsföreningar har varit och är världsmästare på att inte skapa intäkter. Vår ideella struktur har gjort att vi låtit bli att skapa intäkter.
Vi köper vår utrustning, våra resor, våra träningskläder av andra än föreningarna.
De här nya aktörerna bygger modeller som gör att de skall tjäna pengar på alla områden som har med vårt tränande att göra. Med tillväxten inom e-handel i kombination med den trovärdighet de skapar så kommer de ha helt andra tillväxtmöjligheter än föreningarna.
Om man nu sitter och säger att det här är ingenting vi behöver bry oss om i den svenska idrotten så kommer det att göra vansinnigt ont om fem år när man inser att föreningen måste läggas ned.
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Djurgårdens ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar
Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,
formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen upp med bilder från Indy 500.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.