Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
En myndighet med dold agenda?
Generaldirektör Håkan Hallstedt replikerar, men det blir svårt att argumentera mot någon som använder den lagstiftning de tycker borde gälla framför den lag som gäller.
Lotteriinspektionen är en myndighet. Enligt deras egen hemsida ser deras uppdrag ut så här.
”Lotteriinspektionen är den myndighet som ska säkerställa att den svenska spelmarknaden är laglig, säker och tillförlitlig. Vi bevakar konsumenternas intressen och ska även medverka till att minska riskerna för de sociala skadeverkningar som spelande kan medföra. Vi verkar för en sund och säker spelmarknad. Vi ska bidra till ett minskat utbud av illegal spel- och lotteriverksamhet”
Tillåtit sig en egen tolkning
Nyckelordet ovan är ”laglig”. Grunden till min kritik är att GD har en egen tolkning av begreppet laglig. Dvs han anser att egentligen borde den svenska lagen om främjandeförbud fortfarande gälla trots att högsta domstolen har slagit fast att det gör den inte.
GD har helt enkelt fel i sak. Sverige har inte längre ett s.k. främjandeförbud. Det är nämligen motstridigt övergripande och gällande EU-lagstiftning. GD föreslår att vi inför begreppet olagliga lagar i Sverige.
Det blir svårt att argumentera mot någon som använder den lagstiftning de tycker borde gälla framför den lag som gäller. De gånger jag försökt har det primärt handlat om hastighetsgränser och jag har inte varit framgångsrik.
Det står inte skrivet
Vi är självfallet överens om det kloka i att ha åldersgränser för spel. Där slår GD in öppna dörrar.
Det jag reagerade starkt på i hans debattartikel i Dagens Industri såväl som i hans genmäle handlar inte om åldersgränserna utan om hyckleriet runt omkring den enorma skada barn kan lida av att det står Unibet på en nummerlapp medan den väsentligt större exponering av varumärket Svenska Spel som de utsätts för skall anses vara ofarlig.
Men det som alla som arbetar med spelfrågor är överens om är att Lotteriinspektionen och dess GD har som primär uppgift att värna de skatteintäkter som sittande regering får från det svenska spelmonopolet. Något som inte finns med i deras uppdragsbeskrivning med en enda stavelse. Lotteriinspektionens agerande under tio år har tydligt eroderat deras förtroende.
Skillnad på att se olika loggor
GD:s kommentar om finansiering för idrotten finns det också anledning att bemöta. Inspektionen bör också försöka förstå vad Sveriges medlemskap i EU innebär för lagstiftning. EU är kristallklara med att försvara den fria rörligheten. En situation där en svensk idrottsförening inte har samma möjlighet att tjäna pengar på utländska spelbolag som exempelvis ett utländskt mediabolag med sajter som når många svenskar är i strid med EU:s regelverk.
Så länge Håkan Hallstedt fortsätter att hävda att det är direkt förödande för samhällsutvecklingen om barn får se en Unibet-logga på en nummerlapp men helt oskadligt för samma barn att se en Svenska Spel-flagga eller en ATG-häst så föreligger ingen trovärdighet.
Då är det uppdraget att säkra skatteintäkter som är grunden för verksamheten och då är antingen uppdragsgivarna på Finansdepartementet eller myndigheten inte sanningsenliga.
Skulle man säga det öppet då skulle jag ha förståelse för myndighetens agerande.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.