Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

En myndighet med dold agenda?

Charlotte Kalla med varumärket på bröstet, det gillade förstås Univet. Däremot inte Lotteriinspektionens vd Håkan Hallstedt. Foto: Nisse Schmidt, TT

 

Generaldirektör Håkan Hallstedt replikerar, men det blir svårt att argumentera mot någon som använder den lagstiftning de tycker borde gälla framför den lag som gäller. 

Lotteriinspektionen är en myndighet. Enligt deras egen hemsida ser deras uppdrag ut så här.

”Lotteriinspektionen är den myndighet som ska säkerställa att den svenska spelmarknaden är laglig, säker och tillförlitlig. Vi bevakar konsumenternas intressen och ska även medverka till att minska riskerna för de sociala skadeverkningar som spelande kan medföra. Vi verkar för en sund och säker spelmarknad. Vi ska bidra till ett minskat utbud av illegal spel- och lotteriverksamhet”

Tillåtit sig en egen tolkning

Nyckelordet ovan är ”laglig”. Grunden till min kritik är att GD har en egen tolkning av begreppet laglig. Dvs han anser att egentligen borde den svenska lagen om främjandeförbud fortfarande gälla trots att högsta domstolen har slagit fast att det gör den inte.

GD har helt enkelt fel i sak. Sverige har inte längre ett s.k. främjandeförbud. Det är nämligen motstridigt övergripande och gällande EU-lagstiftning. GD föreslår att vi inför begreppet olagliga lagar i Sverige. 

Det blir svårt att argumentera mot någon som använder den lagstiftning de tycker borde gälla framför den lag som gäller. De gånger jag försökt har det primärt handlat om hastighetsgränser och jag har inte varit framgångsrik.

Det står inte skrivet

Vi är självfallet överens om det kloka i att ha åldersgränser för spel. Där slår GD in öppna dörrar. 

Det jag reagerade starkt på i hans debattartikel i Dagens Industri såväl som i hans genmäle handlar inte om åldersgränserna utan om hyckleriet runt omkring den enorma skada barn kan lida av att det står Unibet på en nummerlapp medan den väsentligt större exponering av varumärket Svenska Spel som de utsätts för skall anses vara ofarlig.

Men det som alla som arbetar med spelfrågor är överens om är att Lotteriinspektionen och dess GD har som primär uppgift att värna de skatteintäkter som sittande regering får från det svenska spelmonopolet. Något som inte finns med i deras uppdragsbeskrivning med en enda stavelse. Lotteriinspektionens agerande under tio år har tydligt eroderat deras förtroende.

Skillnad på att se olika loggor

GD:s kommentar om finansiering för idrotten finns det också anledning att bemöta. Inspektionen bör också försöka förstå vad Sveriges medlemskap i EU innebär för lagstiftning. EU är kristallklara med att försvara den fria rörligheten. En situation där en svensk idrottsförening inte har samma möjlighet att tjäna pengar på utländska spelbolag som exempelvis ett utländskt mediabolag med sajter som når många svenskar är i strid med EU:s regelverk.

Så länge Håkan Hallstedt fortsätter att hävda att det är direkt förödande för samhällsutvecklingen om barn får se en Unibet-logga på en nummerlapp men helt oskadligt för samma barn att se en Svenska Spel-flagga eller en ATG-häst så föreligger ingen trovärdighet.

Då är det uppdraget att säkra skatteintäkter som är grunden för verksamheten och då är antingen uppdragsgivarna på Finansdepartementet eller myndigheten inte sanningsenliga.

Skulle man säga det öppet då skulle jag ha förståelse för myndighetens agerande.

Dan Persson

Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning  vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm.  Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.