Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Kan det dyka upp någon konkurrent?

Björn Eriksson är mycket sugen på att blir RF:s ordförande, men frågan är om han får chansen vid riksidrottsmötet i maj. Foto: TT

 

Björn Eriksson är tydlig och vågar ta strid om det som är viktigt. Lagspel och ödmjukhet får ses som utvecklingsområden för honom. Sedan får vi se om de stora förbunden tycker att de ska bry sig om vem som är ordförande i RF eller vad RF gör…

Men det kan också finns mer än en kandidat när riksidrottsmötet börjar i maj…

Välkänd profil

Det har varit klart en längre tid att valberedningens förslag på ny RF-ordförande skulle heta Eriksson. Till slut blev det Björn och inte Thomas som blev valberedningens förslag. 

Björn Eriksson behöver ingen längre presentation. Rikspolischef, generaldirektör för Tullverket, landshövding i Östergötland på den civila sidan. Med i Riksidrottsstyrelsen sedan länge, ordförande för skidskyttet och nu friidrotten, huliganutredare, ordförande för säkerhetsbranschen och ett otal andra uppdrag. 

Björn Eriksson är bevisligen kompetent och kan idrotten även i detaljer. Han är tydlig och en av hans starka sidor är att han utgår från den verklighet vi har, inte den man önskar att vi hade haft. Han vågar ta strid om det som är viktigt och är tydlig. Utvecklingsområden i hans fall får ses som lagspel och ödmjukhet.

Något alternstiv kommer

Björn Eriksson är inte de stora förbundens val, det är i sig inte ett problem. Problemet är snarare om de stora förbunden i större utsträckning kör själva och alienerar sig från RF, dvs för dem är det inte längre så viktigt vem som är ordförande i RF eller vad RF gör.

Den stora frågan är om det här innebär att Björn Eriksson blir vald på riksidrottsmötet i Helsingborg i slutet på maj. Svaret på den frågan är att det inte går att svara på än så här minuter efter det att han presenterats som valberedningens förslag. 

Min bedömning är att det är 50 procent sannolikhet att det finns mer än en kandidat när riksidrottsmötet börjar.

Han har tyngd

Signifikant är att av fem nominerade kandidater så är en föreslagen till ordförande och tre som valberedningens förslag till riksidrottsstyrelsen. Uppväxt i svenskt föreningsliv som jag är antar jag att de tre som tackat ja att vara kandidater till riksidrottstyrelsen väljer att inte kandidera mot valberedningens förslag på ordförandeposten.

Lars Liljegren med en nästan 50-årig idrottsgärning och en av Idrottssveriges allra tyngsta CV, för närvarande ordförande för Fäktförbundet och på idrottens ideologiska barrikader sedan 15 år är inte med. Därmed inte sagt att vi hört det sista från Lars Liljegren.

Nästa fråga är vad som händer om Björn Eriksson blir vald. Default på den frågan är ingenting. Jag antar att han siktar på två perioder, dvs fyra år och jag känner honom väl nog för att inse att hans idé aldrig är att förvalta utan han vill utveckla.

Fyra huvudfrågor

Huruvida det går att skapa förändring på så kort tid som fyra år är en annan fråga där jag är mera tveksam.

Områden som behöver hanteras är bland annat följande:

• Samhällets syn på idrotten

• Medlemsbegreppet i en värld som förändras väldigt fort

• Organisationsformerna, dvs hur förhåller RF sig till det kommersiella.

• Reglementet för tävling som påverkar idrotten för mycket.

Här bör dock noteras att innan strategin för Idrottsrörelsen 2.0 är fastlagd är det svårt peka på vad RF bör göra och det kan ta halva den tid Björn Eriksson planerat att sitta som ordförande att lösa det lilla problemet som enighet runt en ny strategi utgör. Jag skulle påskynda strategiarbetet om jag vore honom.

Huruvida den nyvalda styrelsen når en enighet om riktning är en annan fråga som ingen, inte ens Björn Eriksson, kan svara på i nuläget.

Hon står för bredden

Valberedningens förslag till RS-styrelse var lite speciellt eftersom två styrelser (SISU och RF) skulle slås samman till en och enligt svensk modell skulle båda få in ”sina” kandidater i den sammanslagna styrelsen.

Utöver att Tommy Ohlström, Tomas Eriksson, och Håkan Leeman som kandiderade som ordförande föreslås är väl Anna Iwarsson det namn jag tycker är roligast att se. Hon har under tolv år som generalsekreterare för Friskis&Svettis utvecklade organisationen till en av Idrottssveriges mest spännande har ett omfattande kunnande om både idrott, folkhälsa och ledarskap. Med Anna i styrelsen så blir det fyra personer i styrelsen som kan bredd vilket jag ser som viktigt framåt i tid.

Övriga var dels kandidater med specifik kunskap inom ämnen som juridik och forskning och dels omval så att båda organisationer fick med de sina. Jag känner för få för att kunna bedöma om det här blir en styrelse som kan enas om väg framåt men i nuläget finns inget som talar emot det.

Så för att sammanfatta. Det vi vet är att valberedningen föreslagit att Karin Mattsson Weiber skall ersättas av Björn Eriksson. 

Dan Persson

Nej, en stockhomare i ledningen för IFK  Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.