Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
En märklig kompensation
Idrottsminister Gabriel Wikström hade en pressträff för en mycket liten skara journalister. Vi sågs i ca 30 graders värme i hoppavdelningen på Eriksdalsbadet.
Jag är sådär förtjust i den politiska idén att man skall presentera nyheter ute i den så kallade verkligheten istället för miljöer anpassade för den politiska verksamheten. Den förra regeringen uppfann eländet och nu har det blivit praxis.
De verkliga siffrorna är annorlunda
Gabriel Wikström var glad för att han kunde öka regeringens stöd till idrotten med ca 200 miljoner kronor per år.
RF, representerad av ordförande Björn Eriksson var klok nog att framstå som tacksam.
Vad betyder då 200 miljoner mer till idrotten?
Tja, om nu regeringen ger idrotten 200 miljoner mer i budgeten för 2016 så betyder inte det att idrotten får 200 miljoner till. Det är trots allt politik vi pratar om.
64 av de 200 millarna är dedikerade till integrationsarbete inom idrotten som har egna nya kostnader som förmodligen är större än det riktade stödet. Här förväntas idrotten stå för en del av samhällets kostnader.
Inser de själva fakta?
123 miljoner i årets budget avsatta för att ge barn i utanförskapsföräldrar stöd till avgifter försvinner, de har inte utnyttjats till fullo men likväl så försvinner de pengarna som idrottsstöd även om de blir kvar i försörjningsstödet.
Där har 187 miljoner av det ökade stödet försvunnit.
Det kan idrotten leva med, det är inte problemet.
Problemet är att staten medvetet och allvarligt skadar idrotten.
Först ökar man idrottens kostnader med ca 800 miljoner om året. Det är konsekvensen av att arbetsgivaravgifterna för unga höjs dramatiskt. Alliansen må förtjäna kritik för att man inte höjde bidragen till idrotten men den här sänkningen är den största inkomstförstärkning idrotten med stor andel unga människor som anställda någonsin fått.
Höjda drivmedelsskatter försvårar också för de som redan idag har det tyngst, dvs de små föreningarna i glesbygd. Skall man som ideell ledare köra fyra mil enkel till träning och match fem gånger i veckan så finns det nog flera som funderar på om samhället verkligen vill att de skall arbeta ideellt och om de inte borde lägga ner den verksamheten.
Konsekventanalyser, då?
De ca 800 miljonerna som höjningen av arbetsgivaravgifter kostar motsvarar i runda slängar hälften av statens stöd till idrotten.
Nu är det självfallet inte så att idrotten kommer att betala in de 800 miljonerna för det klarar man inte. Konsekvensen blir att man får minska antalet anställda vilket i dagens samhälle innebär minskningar av verksamheten. Dvs staten får inte in pengar i den utsträckning de påstår och fler unga blir utan jobb.
De 800 miljonerna är i det här fallet min och flera andras bedömning. De kan vara fel med +200 miljoner åt båda hållen. Regeringen har med stor sannolikhet den exakta siffran men har så här långt valt att inte offentliggöra den. Inte särskilt imponerad över att man inte kommunicerar konsekvensanalyserna.
Som lök på laxen är det dessutom så illa att de här 130 miljonerna extra (de 64 kräver ny verksamhet) är ganska exakt en uppräkning med inflation för de sju år som bidraget inte höjts.
Nu skapar idrotten skatteintäkter på nivån 35-50 miljarder per år och den siffran ökar nu när skatterna höjs.
Idrotten kan med högt huvud se sig som en viktig industri som skapar jobb och ger intäkter till välfärden. Regeringen får nog titta ner i marken även efter den här presskonferensen då budgeten skadar idrotten väsentligt mer än vad det ökade bidraget ger.
Det bidde inte ens en tumme.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.