Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Finns det verkligen en lösning?
Direktiven till utredningen om spellicens har kommit. En mindre väntad upplevelse var att de är så omfattande. De är dessutom mycket välskrivna.
Det är ett brett helhetsgrepp som kommer att kräva sin person för att kunna leverera.
Det är svårt att tolka direktiven på annat sätt än att regeringen är beredd att förutsättningslöst ta fram ett helt nytt system för att den vägen tillse att den här marknaden fungerar under lång tid framåt.
Är det verkligen möjligt?
Det är efter att ha läst direktiven två gånger svårt att tro att det systemet finns i sinnevärlden.
Att statens ägande av Svenska Spel finns med som förutsättningslös punkt förvånade mig eftersom jag sett det som logiskt under flera år och utredningsdirektiv har en mycket hög tendens att inte omfatta sådant jag sett som logiskt och skrivit om. Skrivningen i övrigt indikerar att man föredrar en renare statlig roll. Nu har SEF, RF och de andra stora förbunden chansen att bli ägare av Svenska Spel.
Det som så här långt förvånar och gör mig misstänksam är att det inte finns en utsedd utredare.
De mer erfarna och kompetenta utredarna har lärt sig att ställa krav på hur direktiven skall se ut innan de accepterar. Hade så varit fallet hade utredaren varit utsedd nu. Här krävs en mycket erfaren och kompetent utredare som dessutom får budget till en ganska bred stab/inhyrda konsulter. Direktiven har varit på gång sedan i våras så man har all tid i världen att plocka fram en utredare. Nu blir det svårare eftersom många av de duktigaste har vett nog att inte ta omöjliga uppdrag.
Enda egentliga fördelen utredaren får är att jag har svårt att se en oense riksdag den dagen det finns en proposition. Nackdelen är att det enligt min rudimentära bedömning är omöjligt att få ihop den här utredningen till en proposition.
Å ena sidan, å andra sidan
En lösning är att de spelbolag som avser söka licens delar upp sina bolag där de har ett bolag med de spel som blir godkända i Sverige, erlägger skatt i Sverige och följer regelverket och i gengäld har en enkel väg (fast med hård konkurrens) till de svenska kunderna utan tekniska begränsningar.
Sedan har de ett bolag med de lönsamma högriskspelen som inte är tillåtna där kunderna måste använda utländska proxyservrar och betal/kredit/pre paid kort utgivna i annat land för att hantera betalning. Det blir den bästa av två världar men är knappast vad regeringen tänkt sig som utfall.
Jag arbetade ett antal år inom Stenbecksfären. Jan Stenbeck, salig i åminnelse myntade uttrycket att ”Politik spöar marknad men teknik spöar politik”.
Här finner jag ett av de moment 22 som gör mig tveksam till framgångspotentialen med den här utredningen.
Även om direktiven är konstruktiva, omfattande, heltäckande, explicita med mera så finns tulipanarosen i undertexten. Den är så svensk den bara kan bli. Å ena sidan är spel inte bra och farligt å andra sidan så vill staten tjäna pengar på det, å ena sidan skall man ha begränsningar i marknadsföring och spelformer som trygghet för de svenskar som inte ses som myndiga fria människor här heller å andra sidan skall man få de utländska spelbolaget att betala mycket skatt till staten.
Viss hänsyn till egna lotteriet
Idrotten och de ideella föreningarna nämns särskilt med allsköns tydlighet. Det är osannolikt att ett S-märkt statsråd skulle föreslå något som skadar partiets stora livsviktiga egna lotteriverksamheten som är en förutsättning för partiet och ungdomsförbundets verksamhet. Här är stalltipset för resten av det ideella Sverige att ta rygg på Anders Johansson på Kombilotteriet, hans kontakter och påverkansmöjligheter hamnar före Björn på RF och övriga förbund och organisationer.
Jag ser fortfarande trots detta stora risker för Idrotten.
Som jag tidigare skrivit så måste någon hamna med Svarte Petter om det här skall bli verklighet. Att Magda är beredd att ensam ta hela smällen ser jag som icke troligt, paketet måste vara bra nog för de utländska spelbolagen och risken att då Idrotten tappar intäkter och position är överhängande. Till del, men bara till del kan de större förbunden kompensera sig med sponsoravtal med de utländska bolagen.
Det sitter också ett antal chefredaktörer i allmänhet och deras ekonomichefer i synnerhet och hickar över dels förslaget att ändra i tv-radiolagen så även spel ingår i reklamformen som förbjuds och dels kraven på ”måttfullhet” i reklamen. Det senare betyder ingen reklam för de farligaste spelen och inga bonusar blir tillåtna. Media kommer tjata om yttrandefriheten och mena sina egna annonsintäkter tills vi kräks.
Inte alls bra i de två exmplen
Vore jag marknadschef på något av det 40 tal banker och kortbolag ute i Europa som har bra kredit och pre-paid kort i sin produktportfölj skulle jag inte skrivit den här krönikan utan suttit och bokat möten med de utländska spelbolagen med syfte att sälja på dem program där deras kunder under utredningsperioden får kort utgivna i annat land som de kan använda för betalning på spel.
Vore jag Hasse Skarplöth på ATG så skulle jag svära ve och förbannelse då det mest troliga scenariot är att vi får tre-fem år där ATG förlorar på det befintliga regelverket utan att det kommer något nytt och utan villkor som gör att de kan konkurrera. Här måste det till en interimslösning som ger ATG möjlighet att betala ut mer till spelarna, dvs betala mindre i skatt och Svenska Spel att betala ut mer till spelarna, dvs medvetet betala in mindre i utdelning till ägaren. Annars riskerar vi att regeringen spolar ut barnet med badvattnet.
Digitaliseringen med Moore’s lag om fördubblad processorkapacitet innebär att det går fortare och fortare medan den politiska modellen för utredning är anpassad till 1800 talets förändringshastighet.
Men det gick ju bra i Danmark och Frankrike är den naturliga invändningen. Nja, i Frankrike har licenser återlämnats och i Danmark har svinnet (spel på bolag utan licens) ökat med 5 procentenheter per år tre år i rad. Fortsätter den utvecklingen så kommer det danska systemet att ramla i småbitar innan det finns en proposition i Sverige. Hade den danska modellen varit tillräckligt bra hade man inte tillsatt någon utredning, då hade tjänstemännen fått skriva av den danska modellen.
Internet en viss omständighet
Anpassningen till gällande EU-lag där Sverige är bäst i klassen och Danmark sitter längst bak som busige Benke med kepsen bak och fram är en tillkommande komplexitet.
Den största enskilda frågan är självfallet Internetutvecklingen. Att under 2018-2019 skriva ihop de lagar som gör att betalningar och spel kan blockeras på nätet för de bolag som finns på marknaden och inte har licens är ingen lek direkt. I synnerhet inte då risken att det inom ett år finns ny teknik som lagstiftarna inte kände till när lagen skrevs är ca 100%. Det enda land som lyckats blockera Internet är NordKorea genom att se till att det inte finns några gränsöverskridande kablar. Det kan inte Sverige göra då vi lovat USA att genom FRA kunna avlyssna allt.
Googlar man ”utländsk proxy” får man på 0,44 sekunder 23600 träffar och även mina minst kunniga kamrater på IT-området (vi är inte så unga längre) kan på fem minuter fixa en sådan. Finns bl.a som tillägg till webbläsaren Crome som de flesta svenskar använder. 2017 försvinner roamingavgifterna för mobiler och då blir ett utländskt simkort en annan möjlig väg rent tekniskt, för inte kan vi väl förbjuda engelsmän som är i Sverige på tjänsteresa att lägga det vanliga bettet på att Arsenal spöar Tottenham på lördag även om det inte ger så mycket att spela till så låga odds.
Sammanfattningsvis så är de av regeringen idag beslutade direktiven så nära en Skvader man kan komma. Men visst är det vackert tänkt och välskrivet.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.