Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Så här ska villkoren se ut

För honom, för för henne - så borde ett idrottspolitiskt program se ut, anser Dan Persson och redogör för hur idrottens begynnelsevillkor borde se ut. Foto: TT

 

Alla partier har idrottspolitiska program byggda på tidigare program som var byggda på tidigare program. Dvs partiernas idrottspolitik är uppbyggd för ett samhälle som inte längre finns. Eftersom jag är en snäll, vänlig, generös person med stort förtroende för våra demokratiska strukturer så gör jag ett nytt modernt program. Som då är helt fritt att sno.

Så därmed, här är mitt idrottspolitiska program som sammanfattad förkortad version.

Idrotten ska leverera

Idrotten är en omistlig del av vårt samhälle som har stora utmaningar där idrotten i stor utsträckning kan skapa lösningarna. Idrottens uppdrag är att leverera följande:

• Stora och ökande skatteintäkter till staten som del av den växande upplevelseindustrin.

• Nya jobb

• Bättre folkhälsa med mätbara effekter på sjukvårdskostnader och sjukförsäkringskostnader genom minskade vällevnadssjukdomar.

• Bättre folkhälsa med stora mätbara effekter på kostnaden för äldrevård genom minskad demens och minskade vällevnadssjukdomar.

• En social demokratisk värdegrund som utvecklar ungdomar lär barn fungera i grupp, hantera förluster och motgångar och få en ambition att utvecklas.

• Att +80 procent av alla ungdomar kan idrotta hela sin barn- och ungdomsperiod

• Fler ungdomar som går ut skolan med godkända betyg.

• Anställningsbara ungdomar

• Förbättrad integration

Mot leverans av ovanstående skall idrotten erhålla ett omfattande och jämfört med idag väsentligt högre samhällsstöd för ungdomsverksamheten samt verksamhet som rör integration och fler vuxna som idrottar, i synnerhet för grupper med utanförskap, låga inkomster och låg utbildning. 

Som framgår ovan är inte elitidrott medtagen som uppdrag från samhället. Det står idrotten fritt att bedriva elitidrott men det skall då finansieras av idrotten. 

Ofantligt värde för samhället

Värdet för samhället av ofantligt, alternativet är fördubblade kommunala skatter inom 25 år. Det skall ur det perspektivet inte finnas någon gräns för bidrag till idrotten, bara mycket strikta krav på prestation som grund för bidragen.

Samhället har inga synpunkter på hur de som levererar idrott är organiserade. Med önskemålet om ett starkt RF som samlad organisation för idrotten är det upp till RF att anpassa sig så att även kommersiella aktörer och bolag kan vara associerade till organisationen.

Då RF agerar i myndighets ställe vid underlag för bidrag skall RF driva de IT-system som de som söker bidrag skall använda. Det innebär en skyldighet att erbjuda APIer till föreningar och bolag som använder egna eller andras system men utformat på sådant sätt att RF kan validera underlag för bidrag.

Bidrag baserade på prestation är inte kopplade till medlemskap i förening. Medlemskap i förening som krav har blivit exkluderande. Föreningen som del av civilsamhället ses självfallet även fortsättningsvis som viktigt och är i sig berättigat till stöd. Det får bara inte vara enda sättet man idrottar.

De får en check

Bidragen till nationella organisationer skall effektiviseras, lägsta nivå för att vara berättigad bör höjas till minst 50 aktivt verksamma föreningar och minst 50 000 registrerade medlemmar. 

Det logiska är att mindre förbund går samman för att nå gränsen. 

Bidraget skall till 75 procent fördelas utifrån antalet registrerade träningstimmar och 25 procent solidariskt till varje förbund.

Barn och ungdomar i hushåll med låg inkomst erhåller en idrottscheck på 3 000 kronor som kan lösas in hos föreningar och företag där det krävs minst 30 träningar per år för att checken löses in till sitt fulla värde.

Samhället dedicerar ett årligt bidrag på 50 miljoner som till fullo skall användas för marknadsföring och opinionsbildning för bättre folkhälsa, dvs upplysa befolkningen om vinsterna för individen att träna, äta nyttigt, undvika rökning, socker och snabba kolhydrater.

I samverkan med landstingen formas ett program för att vuxna i utanförskap i större utsträckning tränar med primärt syfte att minska övervikt och vällevnadssjukdomar. Träning skall kunna ges på recept. 

Samhället ersätter till fullo kostnaden för tolkar och betalda ledare för verksamheter som till dominerande andel riktar sig till nyanlända.

Arenor ger skatteintäkter

Idrotten är extremt värdeskapande för samhället ut många perspektiv. Utöver de 30-40 miljarder som skapas i skatter så sparas 100-tals miljarder in i samhällskostnader genom att unga människor klarar skola, undviker droger och blir anställningsbara och att vuxna har färre sjukskrivningsdagar och får ett bättre liv genom färre år mellan fullt frisk och död, något som sparar upp till miljonbelopp per individ för samhället.

Om alla tränar så skapas förutsättningen för ett bevarat välfärdssamhälle. Om ingen tränar får vi ge upp välfärdssamhället inom något decennium. 

Arenor för elitverksamhet är en naturlig del av infrastrukturen för ett samhälle och kommer i normalfallet inte att vara vinstgivande men de skall underhållas, renoveras och byggas för att de totalt sätt skapar vinst för samhället genom de skatter de genererar.

Så, typ skulle jag formulera sammanfattningen för ett idrottspolitiskt program för framtiden. Finns en hel del att fundera på när det gäller IT-lösningar för att få det att fungera och utformning av stödet. Men som principprogram är det bra för samhället och ger idrotten mer pengar när den så förtjänar.

Dan Persson

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.