Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
De bör skärpa tonen
Björn Eriksson var rätt tydlig i en radiointervju om att våra organisationer inom idrotten måste vara duktigare på att agera i internationella sammanhang på områden som mänskliga rättigheter och korruption.
Efter alla skandaler i IOK, FIFA, IAAF med flera så är det här en fråga om att bevara det egna förbundets trovärdighet. I slutändan handlar det om sportens intäkter och position i samhället.
Passivt fotbollförbund
SOK har hedern i behåll, de har agerat och IOK har påbörjat ett omfattande städjobb för att bli en transparent organisation. SOK kunde ha agerat tio år tidigare, men man har satt ner foten och skall ha cred för det. SOK har tillsammans med några andra europeiska kollegor gjort ett ordentligt arbete.
Svenska Fotbollsförbundet har inte agerat trots vetskapen om korruptionen och starka misstankar om övriga bedrägerier. Friidrotten har jag inte sett på några barrikader med hot om att lämna, bilda ny organisation eller annat heller trots att misstankar om doping och beslut om VM på fel ställen varit lika tydliga här.
I princip alla svenska specialförbund är med i ett internationellt förbund, i normalfallet både på Europanivå och på global nivå. Hur det är med dragkamp och varpa har jag inte koll på, men de flesta är del av en global organisation.
Skäligt med flotta hotell
Det innebär då medverkan på kongresser och ett obligatoriskt deltagande på EM och VM där hela styrelsen brukar medverka på förbundets bekostnad.
Här får de hårt arbetande ideella ledarna fina hotell, goda middagar och upplevelser av den sport de älskar. Jag tycker det är skäligt, vi skall vara med internationellt.
Det är människor som lägger oceaner av tid och brinner för att utveckla sin idrott. Problemet är att för de små förbunden kan kostnaderna för detta bli en mycket stor del av den totala budgeten. I valet mellan satsningar på ungdomar och att hela styrelsen åker på VM så är den transparenta organisationens beslut enkelt.
Bestämt och klart agerande
Vad gäller mänskliga rättigheter, korruption och den egna verksamheten är beslutet enkelt för varje specialförbundsstyrelse:
1. Motionera till de internationella förbunden om att verksamheten skall granskas av oberoende aktör, att allt skall bli transparent och att en stenhård policy mot korruption, doping, krav på mänskliga rättigheter enligt ILO hos de som arrangerar mästerskap med mera. Lägg på att ersättningar till styrelser och kommittéledamöter skall anmälas till respektive lands myndigheter.
2. Sök samverkan med andra nordiska och europeiska förbund för de här frågorna.
3. Se till att ni gentemot föreningar, dess medlemmar och myndigheter kan tala om exakt vilka ersättningar och förmåner som ledande befattningshavare och förtroendevalda har.
4. Var beredd på att i värsta fall lämna ett internationellt förbund om ni har skäl misstänka fuffens och inte får gehör för era motioner. Är ni flera länder kan ni bilda en ny och egen och låta det ruttna självdö.
5. Kräv att avtal med sponsorer omfattar en strikt ”code of conduct” som organisationerna förebilder sig att följa.
6. När föräldrar skriker könsord och svärord till domare på barn och ungdomsmatcher skall förening ha skyldighet att anmäla föräldrarna till kommunens socialförvaltning då de uppenbarligen inte är lämpliga vårdnadshavare. Löser ett stort problem på en kafferast.
Ställ krav på specialförbunden
För punkt sex blir resultatet att den pappa som kommer hem när hustrun fått ett brev från socialförvaltningen om hans beteende på matchen och deras lämplighet som vårdnadshavare så kommer han att lära sig mer på tio minuter än tidigare i sitt liv.
Globalisering och digitalisering gör att ovanstående är livsviktigt för att inte de egna förbundet skall skadas.
RF bör omgående ställa krav på att alla specialförbund redovisar vad de tänker göra och löpande vad de gjort. Det är en hygienfaktor för att idrotten skall bevara sin legitimitet.
Idrottens värdegrund tål inte att vi fortsätter att blunda.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.