Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Inte den sista skandalen
Skandalerna duggar tätt och de skadar idrotten. Gör man fel så åker man dit. Om det så är Kommunal, IAAF, FIFA och idrottsrörelsen.
Kommunalskandalen är i stora delar identisk med kulturen hos FIFA och begreppet makt korrumperar valideras löpande. Det kommer att komma mera, både om fackförbund och internationella idrottsförbund.
Vems tur nästa gång?
Förr eller senare så hamnar ett svenskt specialförbund i fläkten också, om man inte gör något ordentligt proaktivt.
Björn Eriksson, ordförande i RF, skrev häromdagen en utmärkt debattartikel i DN om hur viktigt transparensen och etik har blivit. Min förhoppning är att alla i förbundsstyrelser i SF har läst den och beslutat sig följa den.
Det som nu händer är att digitaliseringen skapar en väsentligt ökad sannolikhet för det man inte vill skall komma fram ändå kommer ut. Jag bedömer att läget totalt sett är väsentligt bättre idag än för 30 år sedan, både inom fack och andra folkrörelser som idrott medan det som skiljer är att sannolikheten att det kommer ut är ofantligt mycket större nu.
Blir uthängt
De förbund som inte aktivt, engagerat och omfattande arbetar med de här frågorna är förbund som förr eller senare blir uthängda i media på ett sätt som skadar förbundet och idrotten.
Varje ordförande och generalsekreterare skall varje morgon på väg till jobbet göra det s.k. Aftonbladstestet, dvs kunna svara nej på frågan ”Finns det något i vår verksamhet som skulle kunna bli en rubrik på Aftonbladets första sida”. Om någon nu inte tycker om Aftonbladet så går det lika bra med Expressen.
Gentemot det internationella förbunden bör varje Svenskt Specialförbund till varje internationell kongress motionera om följande:
1: Årsredovisningar skall följa standard för publika globala företag med motsvarande kvalitet på revision. Årsredovisningar med den här kvalitativa nivån skall publiceras på hemsida och minsta frågetecken skall ge nationellt förbund rätten att låta annan revisionsbyrå göra en granskning med tillgång till all bokföring.
2: Alla ersättning inklusive reskostnader till ledning och styrelse, kommittéledamöter skall redovisas per person. Det skall kontrolleras att sådana ersättningar beskattas i det land personen bor i.
3: Löner inklusive förmåner och pensioner till ledning får inte överstiga nivån för en ledamot i exempelvis det brittiska underhuset.
4: Mänskliga rättigheter och fackliga rättigheter vid byggnad av anläggningar är prioriterade vid utseende av värdnation för mästerskap. Detta skall kontrolleras kvartalsvis och rapporteras publikt under hela perioden från att stad/land erhållit medlemskap till dess det genomförts.
5: Två perioder är längsta period som ordförande och tre perioder längsta period som ledamot i en internationell styrelse. Självfallet skall det gå att vara suppleant, sedan ledamot och därefter sitta i presidier i tillsammans fyra-fem perioder.
Vara trygg med sponsorerna
Ovanstående är självklarheter och i praktiken rena hygienfaktorer för ett internationellt förbund som vill ha ett gott renommé och vara trygg partner för sponsorer.
Det lär dock möta motstånd vid internationella kongresser, vilket i praktiken skall ses som bevis på att engagemanget är nödvändigt. Sverige bör få med sig ett större antal europeiska länder på internationell nivå och på Europa-nivå är det ett extremt varningstecken om det uppstår motstånd mot förslag av den här typen.
Sen räcker det inte med det här. Det finns anledning att öka transparensen även nationellt. Punkterna bör gälla för internationella förbund självklara även nationellt.
Svenska Fotbollförbundet är ett exempel där åtaganden och risker med investeringen i Friends Arena inte direkt lyfts fram för att uttrycka sig milt.
För idrottens överlevnad
Min tes är dels att det är lönsamt att vara transparant och att det också skapar högre nivå på demokratin i organisationen. Det tillsammans med synen att man numera åker dit. Det handikappidrotten höll på med under tidigare ledning skulle inte fungera idag även om det bara är några år sedan. Så fort går det numera.
Transparensen går att öka med digitaliseringen. Vi måste stoppa det demokratiska moraset. En bra modell är att låta distrikten vara det de var tänkta för, dvs samordna verksamheten i regionen men se till att alla föreningar som är medlem i ett förbund har rösträtt på förbundsmöten. Fotbollen får ha förbundsmöte på Friends men det är fullt görbart idag. Samordnat med e-röstning så att alla medlemmar i förening och alla förening i förbund kan delta på distans.
Att öka deltagande på föreningarnas årsmöte och föreningarnas engagemang på förbundsnivå är överlevnadsfrågor för idrottsrörelsen.
Oacceptabla löner
Sedan skall vi självfallet acceptera ordentliga ersättningar. Alternativet är mindre kunniga eller bara rika och pensionerade som aktiva på nivå. Löner på miljonnivå för en generalsekreterare i ett stort förbund är inte på något sätt konstigt med svenska skatter och förmågan att rekrytera från näringslivet som grund.
Även på styrelsenivå är ersättningar nödvändiga om tidsåtgången passerar en dag per vecka.
Men allt måste vara transparent.
För att då avsluta så har europeiska handbollsförbundet bevisat allt som står ovan genom att först förbjuda regnbågsbindlar som symbol för människans lika värde och sedan köra lättklädda tjejer som pausunderhållning. 2016 efter Köln. Det är så korkat att klockorna stannar.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.