Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Lönerna sänker kapitalet
En dag kanske spelarna förstår att skälet till att pensionen blir för låg är att agenterna tar för stor del av intäkten. I klartext, en eventuell spelarstrejk är ett bevis på en icke fungerande modell.
Under de senaste åren har Allsvenskan ökat sin omsättning med nästan 100 procent. Av den ökade omsättningen har nästan 100 omsättning (i en del fall mer) gått till spelarna.
Gynnar arbetarna för mycket
När jag håller föredrag så brukar jag lite skämtsamt säga ”Elitfotbollen är inte kommersiell, den är Marxistisk. Arbetarna erhåller hela mervärdet.”
Spelarlönerna ligger sedan länge på en ohållbar nivå, dvs klubbarna går back på sin kärnaffär. Borträknat MFF och någon klubb till så har klubbarna ett för lågt eget kapital relativt omsättning.
Min åsikt är att en elitklubb skall ha ett eget kapital på 15 procent av omsättning för att vi inte skall riskera ekonomisk doping, dvs fusk där anställda (spelarna m.fl.) samhälle, leverantörer och kunderna kan drabbas.
Löner sänker kapitalet
Klubbarnas för låga egna kapital är en direkt följd av att man betalar för mycket till spelarna. Det är självfallet inte spelarnas fel, de och deras agenter skall självfallet alltid försöka få ut så mycket som möjligt.
Båda parter torde ha ett intresse av en ekonomisk situation där klubbarna långsiktigt har råd att betala spelarna. Inga klubbar som har råd betala löner drabbar alltid spelarna.
Rent juridiskt är spelarna att se som anställda av klubbarna men vi saknar flera områden som gör spelaren jämställd med en snabbköpskassörska. Det innebär att den normala arbetsmarknadens stridsvillkor inte är relevanta. I praktiken är spelarna mer att jämställa med artister eller specialistkonsulter än med anställda.
Snabbköpskassörskan har ingen agent som hjälper henne till att börja med. Jämför vi en spelaragent med Handels fackliga ombudsmän så spelar de senare i korpen och agenten i Premier League.
Kodumt - på ren svenska
Steg ett när spelaren skriver på sitt avtal är att han med hjälp av sin agent maximerat sin intäkt. Här föreligger inga likheter med snabbköpskassörskan. Ersättningen är mångdubbelt hennes ersättning. Hon skapar intäkter åt sin arbetsgivare ca 1650 timmar per år medan han skapar intäkter knappa 30 timmar per år.
Sen kommer nu Magnus Erlingmark som är ansvarig i spelarfacket som inte på något sätt skall ses som en riktig fackförening och får Unionen begära än mer på försäkringsområdet.
Det är kodumt på ren svenska. Det Magnus Erlingmark borde förstå är att mer pengar till spelarna är en naturlig följd av att ligan ökar sin omsättning. Om spelarna tar större andel så kommer inte ligan ha råd att öka omsättningen och då får spelarna mindre.
Klubbarna måste bli rikare
Eftersom det är osannolikt att Erlingmakr och agenterna kommer att välja något annat än det som ger kortsiktigt mest åt dem själva så fungerar man inte som motpart.
Det SEF bör göra som det elakaste och mest nödvändiga är det enkla. Inför ökade krav på Eget kapital i klubbarna med 15 procent av omsättning som mål om tio år. Ställ samtidigt krav på hur organisationen för att öka intäkterna skall se ut i klubbarna och andel pengar som måste avsättas till denna.
Konsekvensen är att spelarlönernas andel av omsättning måste ner under ett antal år, men den ökade omsättningen gör att de ändå kan höjas.
Egentligen skall vi jubla åt de korttänktas agerande. Spelarfacket med Erlingmark ger SEF och klubbarna alla skäl att driva igenom de krav som gör att vi får rikare klubbar.
Inte bara lönen som räknas
Spelarlöner som ger förluster i kärnaffären är ohållbart. Spelarfackets krav är motstridiga spelarnas intressen.
Modellen bör självfallet vara att SEF tar fram en bra försäkringslösning, bra kapitalförvaltning med flera finansiella tjänster åt spelarna och spelaren gör en växling utifrån sitt avtals bruttobelopp. En vacker dag kanske till och med spelarna förstår att skälet till att pensionen blir för låg är att agenterna tar för stor del av intäkten.
Det är nämligen så trist att spelarnas andel av omsättningen är konstant. Agenterna har inte gett dem en krona till men tagit en stor del av deras intäkter.
En spelaragent bör därför bedömas på samma sätt som Nordeas anställda som säljer s.k. aktiva fonder till kunderna. Dvs någon som tar dina pengar.
Det är trist om det s.k. spelarfacket inte förstår hur ekonomin inom fotbollen fungerar.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar