Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Sockerskatt, det är lysande!
Storbritannien ska införa en sockerskatt. Intäkterna från ökad skatt på hälsovidriga produkter som läsk, godis, färdigmat om ca 5 miljarder per år skall gå till skolidrott.
Lysande!
Det här är lysande av britterna. Det bör omgående bli svensk idrotts nästa stora projekt. Dags att sluta navelskåderiet, gnället på bristande resurser, försvaret av den obsoleta modellen och istället satsa stort på en framtidsfråga där idrotten blir en stor vinnare och samhällsekonomin en ännu större vinnare.
Först och främst är socker farligare än knark, tobak och alkohol. Kan låta motsägelsefullt men så är det bevisligen när vi översätter det i pengar. Vi har ca 7 procent som blir alkoholister, en knapp procent som blir narkomaner och mindre än 20 procent som röker, där de flesta är kloka nog att sluta i tid (snus är beroendeframkallande men ofarligt). Vi har system med skatter och begränsningar så siffrorna ökar inte.
Konsumtion av för mycket socker är grunden för alla de vällevnadssjukdomar som drabbar en så stor del av befolkningen att vi på 30 års sikt hamnar i ett läge där kostnader för äldrevård, sjukvård och sjukpenning förstör välfärdssamhället. Vi kan inte ha kommunal och landstingsskatt på 50-60 kronor då slutar allt att fungera.
Socker är alltså det enda reella hotet mot det samhälle vi vill ha kvar. Ett större hot än Putin, flyktingkriser och Syrienkriget.
Oändliga vinster
Det statsfinansiella läget är i övrigt på den nivån att nya pengar till idrotten bara uppstår om idrotten själv kan hitta dem. Här finns det massa pengar, en skatt som till skillnad från de flesta skatter är bra för samhället och enorma vinster att göra för samhället.
10 kronor per liter läsk i skatt och motsvarande för all mat där industrin tillför socker skulle dels få fler att välja bort den giftiga maten/drycken och dels generera intäkter till idrotten som används för att få bort de negativa konsekvenserna av sockret, dvs träning.
Kan det dessutom få Livsmedelsbolagen att inse att de måste sluta förstöra våra kroppar så är det en jättevinst.
Vill Björn Eriksson och Stefan Bergh på RF hitta en samlande fråga idrotten kan driva är den här perfekt. Ni kan börja i morgon.
Ingen kan vara emot
Först och främst saknar den inbyggda konflikter i idrottsrörelsen. Inget förbund kan vara emot. Sedan är frågan dessutom perfekt för att tydliggöra ett ökat fokus på bredd och livslångt idrottande.
2-3 miljarder i intäkter som används till idrottande bör allt annat lika ge en besparing för samhället på 10 till 20 gånger insatsen.
Det som krävs utöver det retoriska är självfallet omfattande utredning av hur skatten skall formuleras och hur pengarna skall användas för att skapa största möjliga samhällsnytta.
Politiskt är frågan kanon. Gentemot socialdemokraterna blir argumentationen att man når de i utanförskap, de lågavlönade och de med lägre utbildning och mot borgeriet blir argumentet att man undviker stora framtida skattehöjningar. Gentemot de som förr hette Folkpartiet går det att framställa förslaget som ett förbud och då är de med på tåget direkt. Extremistpartierna SD, V och MP lär vara emot eftersom de konsekvent väljer en politik som skadar Sverige men det kan vi bortse ifrån.
Punktskatter är administrativt enkla att hantera så det problemet föreligger inte.
Betona livslångt idrottande åt alla
Den stora frågan är då hur vi skapar ett livslångt idrottande. Här är min tes att RF måste ta ett mycket stort beslut. Dagens lydelse som ”livslångt idrottande åt alla i en ideell förening” (fritt ur minnet) måste ändras till ”livslångt idrottande åt alla”.
Praktiskt är det enkelt. Golfförbundet gjorde i smyg, motstridigt alla grunder för RF det här redan på 80-talet. Här kan bolag vara associerade till förbundet och det är en huvudsaklig anledning till golfens framgångar, varför golfen levererar mest samhällsnytta och utan en krona i samhällsstöd har kunnat få anläggningar för tiotals miljarder.
Det vi också vet är att friskvårdsavdraget är en ineffektiv modell för att skapa träning. Det är för lite svett per krona i utfall. Här måste RF och de övriga förbunden ta fram ett konkret förslag på en ny modell. Alternativet är att avdraget försvinner och Magdalena Andersson stjäl pengarna.
Största folkhälsoprojektet!
I min dröm om ett samhälle med mindre mänskligt lidande som sjukdomar utgör så tar RF frågan om sockerskatt och SOK gör ansökan om ett OS 2026 till det största folkhälsoprojekt landet har skådat.
Nu har Storbritannien tagit ett beslut som skapar momentum. Det skall vi utnyttja till fullo. Nu får RF, SOK och de stora förbunden köra igång och köra fort.
Det här är en fråga som idrotten skall äga och en fråga där vi inte kan förlora. Motståndarsidan består enbart av lobbyister inom livsmedelsföretagen och de kan vi hantera.
Det är Nikevarning på mina slutsatser. Just do it.
Ni får inte missa den här möjligheten.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar