Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Sockerskatt, det är lysande!

Konsumtion av för mycket socker är förödande och britternas beslut är lysande, skriver Dan Persson. Foto: TT

 

Storbritannien ska införa en sockerskatt. Intäkterna från ökad skatt på hälsovidriga produkter som läsk, godis, färdigmat om ca 5 miljarder per år skall gå till skolidrott.

Lysande!

Det här är lysande av britterna. Det bör omgående bli svensk idrotts nästa stora projekt. Dags att sluta navelskåderiet, gnället på bristande resurser, försvaret av den obsoleta modellen och istället satsa stort på en framtidsfråga där idrotten blir en stor vinnare och samhällsekonomin en ännu större vinnare.

Först och främst är socker farligare än knark, tobak och alkohol. Kan låta motsägelsefullt men så är det bevisligen när vi översätter det i pengar. Vi har ca 7 procent som blir alkoholister, en knapp procent som blir narkomaner och mindre än 20 procent som röker, där de flesta är kloka nog att sluta i tid (snus är beroendeframkallande men ofarligt). Vi har system med skatter och begränsningar så siffrorna ökar inte. 

Konsumtion av för mycket socker är grunden för alla de vällevnadssjukdomar som drabbar en så stor del av befolkningen att vi på 30 års sikt hamnar i ett läge där kostnader för äldrevård, sjukvård och sjukpenning förstör välfärdssamhället. Vi kan inte ha kommunal och landstingsskatt på 50-60 kronor då slutar allt att fungera. 

Socker är alltså det enda reella hotet mot det samhälle vi vill ha kvar. Ett större hot än Putin, flyktingkriser och Syrienkriget. 

Oändliga vinster

Det statsfinansiella läget är i övrigt på den nivån att nya pengar till idrotten bara uppstår om idrotten själv kan hitta dem. Här finns det massa pengar, en skatt som till skillnad från de flesta skatter är bra för samhället och enorma vinster att göra för samhället.

10 kronor per liter läsk i skatt och motsvarande för all mat där industrin tillför socker skulle dels få fler att välja bort den giftiga maten/drycken och dels generera intäkter till idrotten som används för att få bort de negativa konsekvenserna av sockret, dvs träning.

Kan det dessutom få Livsmedelsbolagen att inse att de måste sluta förstöra våra kroppar så är det en jättevinst.

Vill Björn Eriksson och Stefan Bergh på RF hitta en samlande fråga idrotten kan driva är den här perfekt. Ni kan börja i morgon.

Ingen kan vara emot

Först och främst saknar den inbyggda konflikter i idrottsrörelsen. Inget förbund kan vara emot. Sedan är frågan dessutom perfekt för att tydliggöra ett ökat fokus på bredd och livslångt idrottande. 

2-3 miljarder i intäkter som används till idrottande bör allt annat lika ge en besparing för samhället på 10 till 20 gånger insatsen.

Det som krävs utöver det retoriska är självfallet omfattande utredning av hur skatten skall formuleras och hur pengarna skall användas för att skapa största möjliga samhällsnytta.

Politiskt är frågan kanon. Gentemot socialdemokraterna blir argumentationen att man når de i utanförskap, de lågavlönade och de med lägre utbildning och mot borgeriet blir argumentet att man undviker stora framtida skattehöjningar. Gentemot de som förr hette Folkpartiet går det att framställa förslaget som ett förbud och då är de med på tåget direkt. Extremistpartierna SD, V och MP lär vara emot eftersom de konsekvent väljer en politik som skadar Sverige men det kan vi bortse ifrån.

Punktskatter är administrativt enkla att hantera så det problemet föreligger inte.

Betona livslångt idrottande åt alla

Den stora frågan är då hur vi skapar ett livslångt idrottande. Här är min tes att RF måste ta ett mycket stort beslut. Dagens lydelse som ”livslångt idrottande åt alla i en ideell förening” (fritt ur minnet) måste ändras till ”livslångt idrottande åt alla”. 

Praktiskt är det enkelt. Golfförbundet gjorde i smyg, motstridigt alla grunder för RF det här redan på 80-talet. Här kan bolag vara associerade till förbundet och det är en huvudsaklig anledning till golfens framgångar, varför golfen levererar mest samhällsnytta och utan en krona i samhällsstöd har kunnat få anläggningar för tiotals miljarder.

Det vi också vet är att friskvårdsavdraget är en ineffektiv modell för att skapa träning. Det är för lite svett per krona i utfall. Här måste RF och de övriga förbunden ta fram ett konkret förslag på en ny modell. Alternativet är att avdraget försvinner och Magdalena Andersson stjäl pengarna.

Största folkhälsoprojektet!

I min dröm om ett samhälle med mindre mänskligt lidande som sjukdomar utgör så tar RF frågan om sockerskatt och SOK gör ansökan om ett OS 2026 till det största folkhälsoprojekt landet har skådat. 

Nu har Storbritannien tagit ett beslut som skapar momentum. Det skall vi utnyttja till fullo. Nu får RF, SOK och de stora förbunden köra igång och köra fort.

Det här är en fråga som idrotten skall äga och en fråga där vi inte kan förlora. Motståndarsidan består enbart av lobbyister inom livsmedelsföretagen och de kan vi hantera.

Det är Nikevarning på mina slutsatser. Just do it.

Ni får inte missa den här möjligheten.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.