Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
När korvförsäljningen minskar...
Vi har en lång rad inbrott på golfklubbar i sommar. Tidigare så var det alltid shopen och lagret av golfklubbor som var målet. Numer är det kassaskåp där det förvaras kontanter som är målet. Bara i sommar så har en halv miljon eller mer blivit tjuvarnas byte. Det här går att åtgärda.
En arena som inte råkar ut för inbrott är Vida arena i Växjö. Den är kontantfri. Utöver att slippa inbrottsrisken så sparar man in på löner, minskar svinn, sänker sina kostnader och mest viktigt ökar försäljningen rätt rejält.
Björn på dubbla stolar
Den här krönikan handlar om ett område där jag inte har samma åsikt som RF:s ordförande Björn Eriksson. Den gode Björn råkar nämligen även vara ordförande i säkerhetsföretagens organisation. Den organisationen är den enda som tjänar på kontanter utöver kriminella och skattefuskare.
För konsumenter, handel, banker, riksbank och samhället är kontanter bara något negativt. Nackdelen med kontantlöst handlar om två områden, dels personlig integritet och dels sårbarheten i systemen.
Tillkommande förespråkare för kontanter är förändringsobenägna samt organisationer som företräder äldre och tror att deras medlemmar lever i ett annat samhälle än vi.
Kontanter togs fram för flera tusen år sedan då det visade sig opraktiskt att byta en get mot en ko på marknaden när värdet var olika. Värderades kossan till 2,4 getter så uppstod problem.
Under medeltiden kom skuldsedlar och banker fram som hade alternativ till kontanter som betalmedel men den stora revolutionen började på 50-talet med Diners Club som första kreditkorten. Den som skaffade ett Diners som 20-åring då är alltså långt över 80 idag.
Även idrotten drabbas
Vi har uppemot fyra betalkort (kredit, betal och debet) i våra plånböcker. Alla som har ett bankkonto har ett debetkort med Visa eller MasterCard kopplat till kortet. Nu får löpande nya betalkort s.k. NFC-funktion, dvs man lägger plånboken på betalterminalen och betalningen är klar om den är under 200 kronor, annars slår man sin pinkod.
Vi har ca 4 miljoner Swish-användare som idag kan betala veckopeng till barnen såväl som betala på arena/idrottsföreningen med Swish. Antalet växer snabbt.
Vi har från låga nivåer snabbt växande nya tjänster som är s.k. mobile order, dvs där man beställer, betalar och hämtar ut det man köpt från ett antal leverantörer. Finns snart hos de flesta arenor och är naturligt för alla idrottsföreningar.
För många föreningar är kontanter idag ett problem. Dörrknackning för att sälja lotter fungerar inte för att människor inte har några kontanter, korv- och kaffeförsäljning när knattelagen spelar match minskar för att de närvarande föräldrarna inte har kontanter.
Kontantlöst Golfsverige
Kontantlöst är också en del av den pågående digitaliseringen, ett område där idrotten självfallet måste följa med. Det får inte vara enklare att spendera pengar i Pokemon-shopen än att köpa en biljett eller en kaffe på idrottsarenan.
I handeln har vi nu +80 procent av alla transaktioner kontantlöst och siffran växer för varje år. Kostnaden för kontanter per användande ökar då självfallet (lägre volym ger ökad enhetskostnad). Samtidigt gör olika EU-direktiv att handelns kostnader för kort minskar. Ett av många områden där EU förbättrar vårt liv utan att få cred för det.
Det är dags att exempelvis golfen som ett välmående och växande stort förbund går före och startar upp projektet, kontantlöst Golfsverige. Gärna i samverkan med exempelvis fotbollen och ishockeyn då infrastrukturen gärna kan samordnas. Det blir enkelt för de mindre förbunden att anamma lösningen. Lösningarna finns på marknaden och är enkla. Konsumenterna har redan anammat dessa.
RF borde ta initiativ
Inför en framtid där Rut kan komma att vara en del av idrottsstödet och vi definitivt får en ökande koppling mellan prestation och stöd så är kontantfria arenor en bra förberedelse eftersom systemen då kommer att ha all information. Digitala lotterier blir en följd av omregleringen av spelmarknaden och då fungerar inte kontanter.
Men det primära skälet att idrotten blir kontantfri är att det tar bort inbrottsrisken, minskar svinn, sänker kostnader och ökar intäkter.
Det finns inget skäl att inte börja idag. Helst på RF-nivå för att de små förbunden inte orkar själva, men går nu inte det så kan de stora förbunden med omfattande omsättning hos sina klubbar gå före.
Det är en bra väg framåt för att säkerställa att idrotten är i samklang med omvärlden och klarar av att vara attraktiv.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar